Leadershipul defineste directia organizatiilor lor. Cu toate acestea, odata cu o putere mare vine o mare responsabilitate. Modelul tau de leadership are un efect bun asupra culturii tale organizationale?

De-a lungul istoriei, vedem tone de lideri care si-au ruinat culturile prin modul de a conduce, imediat dupa ce au ajuns in varf. De exemplu, sa privim inapoi in timp la imparatul roman Nero. Modul sau de a conduce a luat o intorsatura drastica la scurt timp dupa ce a ajuns la putere. Marele sau plan pentru Roma consta in uciderea in masa a familiei sale si s-a incheiat cu Marele Incendiu al Romei.

Puterea unui leadership calitativ – Ajuta-ti angajatii sa foloseasca cele mai eficiente instrumente digitale

In calitate de lider, ai resursele potrivite la indemana pentru a avea un impact tangibil asupra culturii organizatiei tale?

Vezi unde au mers prost lucrurile? Nero ar fi putut spune ca are in minte un plan bine conceput pentru a aduce Roma la apogeul puterii sale. Dar, arderea orasului doar pentru ca el sa-l poata „reconstrui” nu este constructiva, indiferent cum privesti situatia.



Fara indoiala, valorile sale de lider nu au lasat loc interesului tarii sau al cetatenilor. Liderii pot fi persoana care te construieste sau sursa distrugerii pentru intreaga organizatie. Si in aceasta cadere cine sunt cei care sufera cel mai mult? Asa este – angajatii.

Personalul tau se alimenteaza din cultura organizatiei, respectand cerintele liderilor si construind un obiectiv puternic. Dar atunci cand acel lider este mai mult o povara decat o influenta pozitiva, cultura organizationala in ansamblu incepe sa scada.

Cu toate acestea, unii lideri ar putea sa nu recunoasca legatura dintre obiceiurile lor si cultura organizatiei lor.



Intelegerea unui leadership calitativ – relatia dintre lideri si cultura organizationala:

Cultura organizationala poate fi definita ca valorile, credintele sau perceptiile comune detinute de angajati in cadrul unei organizatii. Stiind ca aceasta cultura organizationala evolueaza si progreseaza dintr-o mentalitate comuna, constatam ca liderii sunt fortele care actioneaza in dezvoltarea ei timpurie.

Cultura este invatata si transmisa colectiv de catre membrii organizatiei. La inceput, liderii tai sunt cei care definesc ce valori sunt absorbite si transmise. Ei decid etica si convingerile care vor conduce organizatia, inclusiv ce sa faca si ce sa nu faca. Odata ce aceste valori de baza sunt stabilite, liderii devin apoi executanti ai crezului lor. Angajatii se asteapta sa fie ghidati de acest crez. In acest fel, apare o cultura organizationala puternica.

Angajeaza-ti personalul cu cele mai eficiente instrumente digitale la locul de munca

In calitate de lider, ai resursele potrivite la indemana pentru a avea un impact tangibil asupra culturii organizatiei tale?

5 modele de leadership calitativ, in care liderii influenteaza cultura organizationala

Liderii tai sunt cei care balanseaza pendulul, iar succesul tau ca organizatie este in mainile lor. Este un ciclu care incepe cu stilul de conducere si se termina cu angajatii care iti imit comportamentul si convingerile. Atractia de urmat impreuna cu calea desemnata de un lider este mai puternica decat s-ar putea crede. Iata cinci moduri in care liderii tai pot influenta cultura organizationala.

1. Raspandesc motivatii

Cand privesti pe cineva ca pe un lider, acesta devine instantaneu o forta calauzitoare in viata ta. Dar se poate avea incredere in acesti oameni ca vor conduce drept?

Ca lider, motivatiile si dorintele tale se scurg in subalternii tai, deoarece acestia sunt soldatii pe care ii angajezi pentru a-ti indeplini obiectivul. In functie de ceea ce esti motivat, cultura ta organizationala va raspunde cu siguranta la fel.

Linia dintre cultura inovatoare si cea toxica este una subtire, iar liderul tau te poate impinge in prapastie. Liderii motivati de lucruri precum bani si influenta atrag angajati care sunt motivati de acelasi lucru. Paraseste o cultura organizationala in care angajatii sau colegii tai vin la munca doar pentru salariu.

La capatul opus, avem liderul motivat de scop. Acesta ii inspira pe membrii personalului care impartasesc o convingere comuna sa depuna toate eforturile pentru obiectivul organizatiei lor.

Pentru a profita la maximum de aceasta oportunitate de lider, cunoaste-ti personalul. Comunica in doua sensuri, afla motivatiile lor, asculta si integreaza convingerile si motivatiile echipei, iar aceste lucruri ii va face sa se simta apreciati. O cultura organizationala pozitiva incepe cu angajati multumiti.

2. Viziune puternica

Fundatia oricaror organizatii este stabilita prin viziunea liderilor sai. Acesti indivizi o creeaza, o impartasesc si o privesc cum creste.

Un lider eficient isi impartaseste valorile si opiniile cu privire la munca membrilor personalului pentru a actiona ca un model de urmat. Oferirea acestei constientizari permite personalului sa lucreze ca o echipa pentru a pune in aplicare strategiile organizationale. De asemenea, ii asigura ca actiunile lor sunt pentru binele organizatiei.

Dar, fii atent la viziunile pe care alegi sa le aduci la viata. Dupa cum am vazut cu imparatul Nero, viziunea lui era puternica. Etica si executia lui… nu atat de grozave.

Pentru a asigura cel mai eficient leadership, include un sentiment de integritate in obiceiurile tale. Seteaza un scop clar, care sa aiba in vedere atat binele organizatiei, cat si al personalului. Acest lucru le va permite membrilor personalului sa iti urmeze vointa fara retineri, si ii va conecta emotional cu calatoria ta.

3. Coaching

Liderii sunt antrenorii tai. Si, ca in cazul oricarei echipe, angajatii tai se asteapta ca liderii sa le ofere piesele castigatoare.

Asta inseamna mai mult decat a avea viziune. Implica dezvoltarea unui cadru care contureaza obiectivele, strategia si detaliile necesare pentru a impinge organizatia catre evolutie.

Aceste detalii pot include punctul de vedere al organizatiei tale cu privire la munca de calitate, ceea ce face un mediu de lucru sanatos, politici interne si reguli ale companiei. Dar nu este suficient sa afirmam aceste lucruri. Liderii ar trebui sa conduca prin exemplu.

Pentru a fi cel mai bun exemplu, liderii trebuie mai intai sa isi faca alegerile si actiunile vizibile pentru personalul lor. Sa te deschizi in fata personalului este un prim bun exemplu de urmat. Poti alege sa oferi feedback si informatii noi privind organizatia printr-un articol pe blog, printr-un videoclip sau contactand si raspunzand la intrebarile personalului prin forumuri. Oricum, orice ai alege, echipa ta va avea o mai buna intelegere a obiceiurilor tale si va urma exemplul.

4. Responsabilitate

Angajatii trebuie sa stie intotdeauna ce se asteapta de la ei pentru a comunica in mod corespunzator scopul organizatiei lor. Ei trebuie sa cunoasca nivelurile de productivitate, canalele de desfasurare a taskurilor, precum si imaginea adecvata pe care trebuie sa o mentina.

Aplicarea acestor reguli este responsabilitatea liderilor tai. Formarea regulilor si urmarea lor de catre personal este o modalitate cheie pentru lideri de a influenta cultura organizationala.

Totul incepe cu comunicarea. Descrierile detaliate, manualele usor accesibile si politicile joaca un rol important.

Cand apar discrepante sau probleme, este la latitudinea liderului sa restabileasca ordinea organizatiei. Nu numai ca liderii ar trebui sa-si traga personalul la raspundere, ci si ei trebuie sa se traga la raspundere. O mare parte din aceasta este capacitatea de a admite ca ai comis greseli.

Transparenta va castiga respectul personalului si va cultiva increderea bidirectionala in cultura organizationala.

5. Morala

Doar pentru ca stau in fata lor, liderii se asteapta ca personalul sa le urmeze exemplul. Comportamentele se repeta. Obiceiurile sunt imitate. Dar mai ales, atitudinea este contagioasa.

Dezvolta o cultura a incurajarii. Spune-le angajatilor ca fac o treaba buna. Recunoaste-ti greselile, dar oferi si indrumari despre cum le poti imbunatati. Nu uita ca liderii sunt fundatia organizatiei. Daca nu sunt considerati responsabili pentru moralul personalului, atunci cultura organizatiei se poate prabusi in jurul lor.

Este usor de crezut ca formarea unei culturi organizationale sanatoase este responsabilitatea angajatilor. Cu toate acestea, cultura nu se refera la comportamentul altor oameni. Incepe cu adevarat cu un model de lider: unul pe care angajatii vor dori sa-l imite.

Cand oamenii sunt lasati fara indrumare adecvata sau fara nicio indrumare, nivelul de munca scade, iar cultura organizationala are de suferit. Fii schimbarea care duce la o cultura inovatoare si implinitoare a companiei prin reevaluarea stilului tau de conducere.