In cadrul activitatii profesionale exista momente cand se pune problema promovarii pe pozitii superioare a unor angajati care au avut rezultate excelente, au venit tot timpul cu idei noi sau au adus venituri consistente unei companii. Totusi, ce se poate intampla in cazul in care un angajat isi doreste o avansare profesionala si observa ca, desi intruneste conditiile, tot este amanat de catre sefii sai? Care ar putea fi motivele pentru care acest aspect nu se produce? Jurnalistii de la Business Insider incearca sa gaseasca cateva raspunsuri in aceasta directie.

De pilda, daca esti unul dintre angajatii carora le place sa barfeasca activitatea colegilor sau cea a sefilor, daca toti aud  cum te plangi in fiecare zi de complexitatea sarcinilor pe care le ai de indeplinit, atunci sansele tale sa obtii o promovare se pot diminua simtitor. Nu trebuie sa te astepti ca sefii tai sa iti incredinteze o pozitie mai buna, chiar daca asiguri cea mai buna calitate a muncii posibila, deoarece nimeni nu are nevoie de un carcotas.

In cazul in care iti lipseste initiativa si nu faci nimic fara sa primesti instructiuni de la un sef, trebuie sa stii ca astfel nu arati deloc ca ai avea capacitatea profesionala de a infrunta noi provocari. Specialistii spun ca in acest caz este vorba despre faptul ca asteptarea instructiunilor indica cat de multa nevoie ai tu de supervizare, nicidecum ca tu i-ai putea indruma pe altii.

Daca ai un caracter impetuos, esti coleric si nu prea suporti sa fii criticat, trebuie sa retii ca dai dovada de incapacitatea de a-ti lasa analizata activitatea, iar acest aspect poate indica o stare de imaturitate care nu este compatibila cu responsabilitatile jobului tau sau cele ale unei pozitii superioare in companie.In cazul in care te grabesti sa mergi acasa imediat dupa terminarea programului si nu iti doresti sa arati coordonatorilor tai ca esti interesat de ceea ce faci, ca stai peste program ca sa iti finalizezi proiectele la timp, atunci s-ar putea ca niciodata sa nu fii propus pentru a obtine o promovare. Nu este nimic grav sa ai o viata sociala activa cu multe evenimente, insa este important sa-i arati sefului tau ca poti ramane peste program, uneori, pentru a lucra la un proiect mai important.

Nu cere sa fii avansat, daca nu stii bine ce presupune noua pozitie in firma!

Daca te blazezi si nu iti doresti sa evoluezi profesional, un sef cu capacitatea fina de analiza te va observa imediat si va vedea ca nu esti atras de o noua pozitie ca urmare a atitudinii tale in munca. Specialistii sustin ca, daca esti convins ca meriti o promovare, trebuie sa soliciti in mod cert acest lucru, dar trebuie sa fii capabil sa iti motivezi cererea in mod pertinent.Exista angajati care vor, dar nu pot sau mai bine spus nu detin competentele necesare pentru a fi promovati pe o noua pozitie. Multi salariati au tendinta de a cere sa fie avansati fara sa cunoasca ce fel de responsabilitati implica postul pe care il vizeaza. De aceea, inainte de a cere sa fii promovat pe o pozitie superioara in firma, este bine sa stii sigur la ce s-ar astepta sefii tai de la tine, daca ai fi avansat si sa te straduiesti sa devii cat mai competent in ceea ce faci.

Daca nu esti atent la cei din jurul tau si nu ai niciodata idei bune, sansele sa promovezi scad destul de mult. Potrivit Business Insider, una dintre caile prin care te poti face remarcat de seful tau este aceea de a demonstra ca esti preocupat de problemele companiei si mai ales, aduci si niste sugestii pentru eficientizarea unor activitati.

Exista si posibilitatea sa fii foarte bine pregatit si sa iti faci treaba cu multa competenta, asa ca seful tau poate sa se teama ca ii poti lua locul in viitorul apropiat. In aceasta situatie, este recomandat sa ii arati acestuia ca, desi iti poti indruma colegii sa faca fata sarcinilor pe care le indeplinesti acum doar tu, inca nu esti interesat de pozitia lui din companie, mai spun expertii.

Mihai Matei