Conform datelor unei cercetari a Comisiei Europene referitoare la integrarea cetatenilor mobili din UE, acesti locuitori se deplaseaza in alte tari din spatiul european pentru oportunitati in ceea ce priveste locul de munca. In plus, o mare parte dintre ei sunt tineri si capabili sa isi gaseasca un nou job intr-o societate si o cultura total diferite de a lor. Studiul mentionat mai arata faptul ca deseori se intampla ca cetatenii mobili din UE sa fie supracalificati pentru locurile de munca pe care le ocupa. Mai mult, acestia sunt platiti mai prost decat localnicii.

Potrivit expertilor Comisiei Europene, din datele stranse rezulta ca acest aflux de mana de munca tanara a avut un impact economic pozitiv asupra oraselor vizate. Studiul a vizat situatia sociala si economica din sase mari orase din Europa, care au fost alese pe criteriul componentei multinationale a populatiei si anume Barcelona, Dublin, Hamburg, Lille, Praga si Torino. EurActiv arata ca acest studiu a analizat eficienta unor politici privind incluziunea economica si sociala a cetatenilor mobili din UE, precum si promovarea unei culturi primitoare si a unei atitudini pozitive fata de straini.

Specialistii sustin ca in toate aceste orase, afluxul de cetateni UE tineri a avut un impact economic pozitiv. De pilda, in Italia, la Torino, conform unei evaluari locale, veniturile fiscale colectate din partea cetatenilor straini au adus un beneficiu net de peste 1,5 miliarde de euro pentru finantele publice nationale.

Cercetarea mai arata ca multi cetateni ai UE se deplaseaza in alte state de pe continent din motive ce tin de oportunitatile legate de joburi mai bune, iar acestia in medie, sunt tineri si activi din punct de vedere economic fata de populatia locala din orasele analizate, mai in varsta si mai putin activa.



Deseori, se constata o irosire a competentelor cetatenilor mobili din cadrul UE.

Prin cresterea numarului de tineri cetateni UE in orasele mentionate se contribuie la solutionarea problemelor demografice cauzate de imbatranirea populatiei si de diminuarea fortei de munca, sustin specialistii. De asemenea, s-a constatat ca acesti europeni isi aduc contributia la ocuparea unor locuri de munca care presupun calificare mai mult sau mai putin scazuta sau isi ofera aportul la crearea de noi proiecte antreprenoriale.

Expertii Uniunii sunt de parere ca deseori se intampla ca cetatenii mobili sa fie supracalificati fata de cei locali, obtinand joburi sub nivelul lor de calificare. Potrivit concluziilor cercetarii mentionate, acest aspect ar putea sa insemne o irosire a competentelor, iar asta atenueaza beneficiile mobilitatii in interiorul UE.



Uneori, au fost descoperite diferente salariale intre localnici si cetatenii UE mobili, acestia din urma castigand mai putini bani, cu toate ca dovezile in acest sens sunt insuficiente. Trebuie spus ca s-a observat ca europenii mobili aflati in cautarea unui job nu au parte de aceleasi oportunitati in privinta locuintelor sau a educatiei copiilor in scoli, cu toate ca acestia platesc taxe si impozite autoritatilor locale.

Studiul a fost realizat pentru a sprijini eforturile autoritatilor locale din intreaga Europa, in ceea ce priveste provocarile actuale legate de libera circulatie a cetatenilor UE in Uniunea Europeana. Expertii au incercat sa faciliteze accesul la cele mai bune practici intre autoritatile locale in ceea ce priveste punerea in aplicare a normelor privind libera circulatie in cadrul UE.