Ai nevoie de printuri excelente? Îți trebuie și imprimante de calitate, fie că vorbim despre modele foto sau modele cu laser. Aceste dispozitive sunt esențiale în orice birou sau locuință, pentru rezultate impecabile.

Dacă imprimantele foto sunt esențiale pentru imagini, modelele laser îți vor fi de folos atunci când printezi texte. Nu știi ce să alegi, în funcție de rezultatele pe care vrei să le obții? Ia în calcul sfaturile noastre, din articolul de mai jos!

Imprimanta foto vs imprimanta laser

În ceea ce privește imprimanta foto, vei găsi două tipuri – imprimantele cu inkjet și imprimantele dye sublimation. Imprimantele cu inkjet, care printează poze, folosesc picăturile de cerneală, pentru a forma o imagine clară. O imprimantă foto cu inkjet îți aduce o serie de beneficii: o calitate foarte bună, un preț avantajos și șansa de a alege mai multe formate de hârtie, numeroase dimensiuni și tipuri – mată sau lucioasă.

Imprimantele foto sunt și de tipul dye sublimation, adică sublimare a cernelii. Astfel, imprimanta poate să printeze câte un strat de culoare, urmând să adauge un ultim strat de luciu și protecție.Imprimantele cu laser emit raze care sunt imprimate pe un tambur încărcat electrostatic. Acesta adună particulele de toner și le distribuie, ulterior, pe foaia care urmează să fie printată. Imprimanta cu laser folosește tonere color, cu un sistem de imprimare CMYK. Aceste acronime definesc printarea în patru culori:

  • Cyan – turcoaz
  • Magenta – mov închis
  • Yellow – galben
  • Key/black – negru

Avantajele și dezavantajele imprimantei foto vs imprimanta cu laser

Ai o pasiune pentru fotografie? O imprimantă foto reprezintă alegerea optimă! O poți plasa lângă calculator sau laptop, astfel încât să nu fii nevoit să mergi, de fiecare dată, la un centru specializat pentru a te bucura de pozele din vacanță. Acesta este cel mai mare avantaj al unei imprimante foto. În plus, prețul bun al unei imprimante foto te poate convinge să o cumperi, deși, trebuie să investești în toner și hârtie. Dezavantaje? Unele modele sunt destinate exclusiv fotografiilor, adică nu poți printa documente.

În ceea ce privește imprimanta cu laser, aceasta este alegerea perfectă, dacă ai nevoie de un print de calitate și dacă te interesează, în special, documentele. Pentru fotografii, imprimantele cu laser nu oferă rezultate excelente. O imprimantă cu laser oferă și o viteză bună de lucru, nefiind atât de lentă precum imprimantele foto.Imprimantele laser se alimentează cu tonere, care durează, de până la 10 ori, mai mult decât cele cu cerneală. Beneficiază și de un spațiu generos de stocare, care permite introducerea unui număr foarte mare de pagini gata de printare. Dacă vorbim despre dezavantajele imprimantelor cu laser, acestea au un preț mai mare decât modelele foto și nu sunt recomandate pentru fotografii.

Nu în ultimul rând, o imprimantă cu laser ocupă mai mult spațiu, așa că va trebui să te asiguri că ai unde să o așezi.

Oricare ar fi modelul de imprimantă pe care îl alegi, ambele modele îți oferă rezultate excelente. Ține cont de scopul pentru care alegi imprimantele foto sau imprimantele cu laser! Nu achiziționa o imprimantă cu laser dacă vrei să printezi poze la calitate bună, ci îndreaptă-te către o imprimantă foto. Nu ignora nici prețul consumabilelor, mai ales, dacă vrei să cumperi o imprimantă pentru fotografii. În acest caz, vei avea nevoie de modele special concepute pentru fotografii și de hârtie specială.