În prezent, învățarea limbii engleze este importantă și necesară, atât din punct de vedere personal, cât mai ales profesional. Oameni din întreaga lume decid să o studieze în privat, iar multe țări includ engleza drept a doua limbă în programa școlară. Astfel, copiii încep să o studieze la vârste mici, în sistemul de stat de la clasa pregătitoare, lucru care ulterior le va înlesni parcursul curricular și nu numai.

Engleza este limba comunicărilor științifice la nivel mondial, a tehnologiilor prin excelență, a turismului și a diplomației, stă la baza transferului de informații media în majoritatea statelor lumii.

În aceste condiții a devenit firesc interesul pentru certificări care să ateste cunoașterea acestei limbi atât de căutate. Una dintre atestările internaționale importante este oferită de examenele Cambridge, recunoscute pentru profesionalismul și acuratețea rezultatelor. Nu este de mirare faptul că 5,5 milioane de examene și teste Cambridge sunt susținute anual. Dacă te interesează subiectul și dorești să afli mai multe, găsești mai jos informațiile de care ai nevoie. 

Ce reprezintă aceste examinări?

Evaluările Cambridge English au ca scop determinarea specifică a nivelului de cunoaștere a limbii engleze de către persoanele care se înscriu pentru testare. În urma acestor examene, candidații primesc certificate recunoscute internațional, necesare admiterii într-o formă de învățământ sau pentru accesarea unui loc de muncă.Examenul este unul de tradiție, datează din 1913  și este preferat anual de peste 5,5 milioane de candidați din 130 de țări. Certificatele sunt recunoscute de peste 12.000 de entități publice sau private din întreaga lume. Un mare avantaj al examenelor Cambridge este că sunt valabile pe viață și că poți afla foarte ușor ce examen Cambridge ar trebui să dai în funcție de cunoștințele actuale.

Cele mai populare examene sunt:

  • B2 First (FCE)
  • C1 Advanced (CAE);

Ambele examinări testează 4 abilități:  • Citire – reading;
  • Scriere – writing;
  • Ascultare – listening;
  • Conversație – speaking

Proba de vorbire, denumită speaking, se poate susține în aceeași zi cu celelalte sau într-o zi diferită, în format de perechi: 2 candidați cu 2 examinatori. Avantajul tehnologic al epocii moderne îți oferă acces online la toate informațiile necesare: calendarul examenelor, lista centrelor unde se poate susține examinarea, taxele de înscriere.

Cui se adresează?

Structura examenului este una complexă, rezultat al unui proces de perfecționare continuă ce are ca scop fundamental evaluarea plenară a competențelor lingvistice ale candidatului. Nu există două examene identice, iar ponderea factorilor obiectivi (completare de text lacunar sau derivare) și a celor subiectivi (redactare de eseu) variază. Există însă o schemă standard de evaluare ce permite aprecierea obiectivă a nivelului de competență lingvistică.

Cu toate acestea există câteva tips and tricks, precum clipuri de pregătire spre exemplu, dacă vă pregătiți pentru B2 First. Astfel de variante vor fi de mare ajutor în vederea maximizării rezultatelor.

Certificatele obținute sunt pe niveluri, de la pre-A1 până la C2. Spre deosebire de alte evaluări de profil, pentru a putea participa la examen candidatul trebuie să aibă vârsta minimă de 7 ani (nu există limită maximă de vârstă) și să precizeze pentru ce nivel susține examinarea.

În tară la noi, a existat totuși o premieră în care copii cu vârste de 5 și 6 ani au sustinut examene Cambridge fiind pregătiți de pe materiale special concepute pentru aceștia.

La ce folosesc?

Un motiv excelent pentru alegerea unei examinări Cambridge English este utilitatea: certificatele obținute sunt valabile pe viață, spre deosebire de certificatele IELTS sau TOEFL, valabile pentru maxim 2 ani. De asemenea, sunt importante multitudinea și varietatea materialelor didactice, disponibile atât online, cât și în format fizic.

Popularitatea acestei evaluări a determinat și o dezvoltare vertiginoasă a centrelor de formare și a ofertei de cursuri, astfel că există câte un centru de examen Cambridge în fiecare dintre marile orașe din țară.

Certificatele obținute în urma unei examinări Cambridge English echivalează examenul de limbă engleză la anumite niveluri în structura de învățământ național.  Astfel, pentru nivelurile Movers și Flyers – Young Learners English – obținerea unui scor de 11 puncte din 15 posibile este echivalentul notei 10 la examinarea pentru admiterea în clasa a V-a pe profil cu predare intensivă în limba engleză. 

Obținerea certificării pentru nivelurile A2 Key (KET), B1 Preliminary (PET) și B2 First (FCE) echivalează cu nota 10 pentru examenele de admitere în clasa a IX-a la liceele cu profil bilingv. 

Certificările B1 Preliminary (PET), B2 First (FCE) și C1 Advanced (CAE) echivalează cu B1 respectiv B2 proba de competențe lingvistice din cadrul examenului de bacalaureat, maximul ce poate fi obținut în sistemul de învățământ din România.

Pentru copii, beneficiile aduse de pregătirea și susținerea unui astfel de examen sunt: învățarea unui mod eficient de dobândire a cunoștințelor, asumarea unei atitudini adecvate în abordarea unei provocări de calibru și gestionarea reușitelor de la fiecare examinare. 

Pentru părinți, examenul Cambridge English este dovada obiectivă a faptului că investiția de timp și efort financiar în cursul de limbă străină reprezintă un motiv de bucurie și un sentiment de împlinire, o încununare a eforturilor celor mici care rămân valabile pe viață.

Rezultatele la examenele Cambridge

Studenții de limbă engleză din România se află peste media mondială, probabil și datorită gradului mare de interes înspre acest subiect. Ceea ce este și mai îmbucurător este faptul că un centru din România se situează chiar cu peste 3-6% față de media mondială în ceea ce privește rezultatele la examenele Cambridge.