La fel ca orice ne înconjoară în lumea profesională, atât lucrul în echipă cât și cel individual au avantajele și dezavantajele proprii. Așadar cum poți naviga sigur și eficient prin acestea?

Mai departe, vom explora împreună cum poți să lucrezi atât singur, cât și în echipă, menținând același nivel de efciciență și dezvoltându-te în permanență.

1.     Comunicare eficientă

Comunicarea eficientă este o abilitate esențială, indiferent de modul în care alegi să lucrezi. Aceasta poate fi cheia succesului atunci când lucrezi în echipă și trebuie să ai deschidere către coechipieri, să asculți și să împărtășești idei. În același timp, atunci când lucrezi singur, trebuie să fii capabil să-ți exprimi ideile și să-ți organizezi gândurile clar.

În acest sens, folosește instrumente de comunicare potrivite pentru sarcina ta și asigură-te că toată lumea are acces la informațiile-cheie.  



2.     Stabilirea obiectivelor clare

Atunci când lucrezi singur, este crucial să-ți stabilești obiective clare. Ține evidența a ceea ce trebuie să realizezi și prioritizează sarcinile. Planificarea eficientă te va ajuta să fii mai productiv și să-ți atingi obiectivele cu succes.

În echipă, stabilirea obiectivelor este la fel de importantă. Fiecare membru al echipei trebuie să știe ce se așteaptă de la el și care sunt rolurile și responsabilitățile fiecăruia.

3.     Delegarea sarcinilor

Atunci când lucrezi în echipă, delegarea este esențială. Delegarea presupune să oferi sarcinile potrivite membrilor echipei care au abilitățile și cunoștințele necesare pentru a le îndeplini cu succes.



De asemenea, în timp ce lucrezi singur, poți aplica tehnici de delegare proprii, asemenea metodei important-urgent despre care poți afla mai multe chiar aici.

4.     Flexibilitatea

Într-o lume în continuă schimbare, trebuie să fii pregătit să te adaptezi la situații neașteptate în momente la fel de neașteptate.  Acesta este motivul pentru care flexibilitatea este o calitate valoroasă atunci când lucrezi atât singur, cât și în echipă.

În primul caz, trebuie să fii capabil să-ți ajustezi planurile conform schimbărilor apărute, pe când în echipă flexibilitatea înseamnă să fii deschis la ideile colegilor și să fii dispus să faci ajustări în funcție de nevoile și feedback-ul lor.

5.     Rezolvarea conflictelor

Conflictele care apar în timpul muncii sunt de două tipuri, externe – atunci când lucrezi în echipă, sau interne- atunci când lucrezi individual. În cazul conflictelor externe, este important să înveți sale gestionezi în mod eficient pentru a menține o atmosferă de lucru prietenoasă și, implicit, productivă!

Pe de altă parte, lucrul individual te poate expune conflictelor interne. În momentele de auto-reflecție și autoevaluare, poți identifica ce dileme ai și cum le poți rezolva.

6.     Coordonarea și colaborarea

Asemenea unui sistem interdependent, în lucrul în echipă trebuie să fii capabil să te sincronizezi cu ceilalți, prin împărtășirea de informații esențiale și lucrezi cu aceștia pentru atingerea țelurilor comune.

Atunci când lucrezi singur, coordonarea și colaborarea pot fi necesare în colaborarea cu alte departamente sau echipe. Să fii un bun comunicator și să fii deschis la feedback poate ajuta indirect la dezvoltarea ta și poate aducce un plus de eficiență.

7.     Dezvoltarea personală și profesională

Atât lucrul în echipă, cât și munca individuală pot contribui la dezvoltarea ta personală și profesională. În echipă, poți învăța de la colegii tăi, să-ți dezvolți abilitățile de comunicare și să obții experiență în gestionarea relațiilor cu aceștia. Cât despre munca individuală, aceasta de poate ajuta să-ți dezvolți abilitățile de auto-gestionare și de luare a propriilor decizii.

Concluzie

În concluzie, abilitatea de a lucra atât singur, cât și în echipă la fel de eficient este esențială în viața profesională de zi cu zi, iar cele prezentate mai sus sunt toate aspectele cheie care contribuie la succesul tău indiferent de modul în care alegi să lucrezi.