Raluca Tache este o cunoscuta jurnalista din Romania, cu o experienta de 17 ani in mass-media. A lucrat in presa scrisa, in radio si televiziune si s-a implicat in numeroase proiecte jurnalistice (si nu numai) de mare succes si cu un mare impact. In acelasi timp, Raluca este trainer specializat de dictie si dezvolta noi proiecte in aceasta directie.
Mai multe, sa aflam chiar de la ea.
Raluca, in primul rand, Portal Management se pozitioneaza ca o sursa de inspiratie pentru performanta in afaceri. Ne-ar placea sa stim ce anume te inspira pe tine in atingerea succesului si ce anume te motiveaza sa te implici in atatea proiecte frumoase.
Ce ma inspira si ce ma motiveaza? E foarte simplu. REZULTATUL! Este tot ce iti trebuie sa mergi mai departe. Cand vad copiii sau adultii cu care am lucrat si care au succes in aria asta a comunicarii, ma bucur enorm. Pentru ca la succesul lor am contribuit si eu cu o mica parte. O farama din succesul lor este si al meu.
Sa aruncam o privire in urma. Cum arata traseul tau profesional? Ne referim aici atat la zona mass-media, cat si la specializarea in dictie.
Nu mi-am dorit neaparat sa fiu jurnalist. Am optat pentru aceasta specializare in urma unui cumul de factori. Iar apoi mi-a placut. Plus ca am prins o perioada cand se facea cu adevarat jurnalism. Cand nu existau asistente TV care se autointituleaza ziariste si bunul simt guverna aceasta meserie. Specializarea in dictie a venit firesc. Intai ca obligatie de serviciu, apoi ca dorinta de a schimba ceva.
Legatura dintre cele doua arii in care profesezi este evidenta, insa ne-ar placea sa stim cum reusesti sa combini cele doua tipuri de activitati.
Asa cum observati si voi, legatura dintre ele este evidenta. In primul rand, nu poti face televiziune sau radio fara sa ai o dictie impecabila, bineinteles daca esti in fata microfonului sau a camerei de luat vederi. De o dictie buna, insa, ai nevoie si in viata de zi cu zi. Ai nevoie la scoala, la facultate, la primul interviu de angajare, chiar si atunci cand spui DA la starea civila. Trebuie sa fie un DA clar si hotarat, sa nu se inteleaga altceva :-).
Se pare ca ai o viata cel putin activa, full-time este putin spus. Cum reusesti sa impaci viata personala cu cea profesionala?
As fi extrem de ipocrita sa spun ca nu e greu. E chiar foarte greu. Sunt ca pisica pe sarma. In cele mai multe zile muncesc 15 – 16 ore, iar oboseala isi spune de multe ori cuvantul. Imi petrec weekend-urile alaturi de sotul si de fiul meu si incerc sa recompensez, cumva, lipsa mea din timpul saptamanii.
Ajungem acum si la cursul pentru copii ce tocmai a fost lansat, “Ma exprim clar, vorbesc impecabil”. Spune-ne mai multe despre acest curs. Despre ce este vorba? Ce tematica are?
Vreau sa se inteleaga clar de la bun inceput ca acest curs de dictie nu este dedicat numai copiilor care au probleme de vorbire, gen rarait, sasait, vorbire zonala. Impreuna cu Smart Education am gandit un program care sa implice, pe langa dictie, si notiuni de vorbire in public, de postura si de gestionare a emotiilor. Trebuie sa luam permanent in considerare faptul ca generatiile s-au schimbat. Copiii din noua generatie, si aici ma refer mai ales la targetul 5 – 15 ani, sunt extrem de inteligenti, extrem de isteti, acumuleaza foarte multe cunostinte intr-un timp record. Vor sa exprime multe lucruri intr-un timp scurt si nu isi controleaza acest debit verbal, astfel incat interlocutorul nu mai intelege nimic. Pe de alta parte, gadget-urile pe care le folosesc in cea mai mare parte a timpului reduc nivelul de comunicare interpersonala, iar aceasta scadere va duce la un adult caruia ii va fi greu sa relationeze. Asta face cursul de dictie gandit impreuna cu Smart Education. Pregateste copilul sa comunice eficient si corect, pentru a deveni un adult de succes..
De unde a pornit ideea acestui proiect? Ai simtit ca exista o nevoie in acest sens, ai trait vreo experienta anume?
Ideea acestui proiect a pornit din plan personal. Desi eu prezint stiri, iar sotul meu emisiuni radio, fiul nostru avea toate defectele de vorbire posibile. Dupa ce am avut doua esecuri in materie de logopezi am inceput sa exersam impreuna, iar lucrurile s-au rezolvat.
Ce asteptari ai de la acest proiect?
Asteptarile sunt legate de parinti, in primul rand. Asa cum spuneam si mai devreme, parintele trebuie sa constientizeze faptul aceste cursuri de dictie nu sunt limitate doar pentru copilul care are probleme de vorbire. Cu totii ne dorim ca fiul/ fiica noastra sa straluceasca la serbarea de sfarsit de an, la prezentarea referatului din cadrul lectiei deschise, sa aiba putere de convingere. Cu talentul oratoric nu te nasti, acesta se invata. Si, in al doilea rand, este important sa se inteleaga faptul ca gestionarea emotiilor, dictia impecabila si oratoria nu se invata de pe o zi pe alta. Este nevoie de munca si timp.
Acum, la ce provocari te astepti? Totusi, publicul tau va fi format din copii. Este o noutate pentru tine?
Copiii sunt prin definitie o provocare, dar si o bucurie. Nu, nu este pentru prima oara cand lucrez cu copii de varste mai mici. Si, credeti-ma, este mult mai usor decat cu oamenii politici. Se comporta mult mai responsabil si sunt mai seriosi :-).
Spune-ne ce alte proiecte urmaresti sa lansezi. In ce directii doresti sa iti continui dezvoltarea profesionala?
Am inca un proiect la care lucrez si care imi este foarte drag – este vorba despre Scoala Superioara de Comunicare si Jurnalism. Este o scoala nou infiintata, unde colegi imi sunt oameni care au invatat sa faca presa adevarata. Impreuna ne dorim sa formam o noua generatie de jurnalisti pentru care sa primeze valoarea, bunul simt, deontologia si profesionalismul. Iar cursantii care urmeaza aceasta scoala sa aiba o sansa reala de a practica aceasta meserie. In acest scop s-a obtinut o licenta TV, iar la noul post de televiziune vor lucra exclusiv cei care sunt absolventi ai acestor cursuri.
Totodata, te rugam sa le spui celor aflati la inceput de drum intr-o cariera asemanatoare cu a ta, ce anume ar trebui sa faca. Ce pasi trebuie sa urmeze? Exista o reteta a succesului?
Nu, nu exista o reteta a succesului. Trebuie sa sa muncesti mult, foarte mult. Trebuie sa faci sacrificii. Trebuie sa stii exact ce-ti doresti. Si trebuie sa ai si un pic de noroc. Sa fii la timpul potrivit, in locul potrivit.
Pentru final, traditia Portal Management ne cere sa te rugam sa lasi aici cateva cuvinte pentru comunitatea noastra. Ne dorim o motivatie si o inspiratie din partea ta – citatul Raluca Tache.
“Doreste-ti intotdeauna mai mult! Nu-ti fie frica sa schimbi ceva ce te nemultumeste! Intotdeauna o schimbare aduce lucruri bune.”