Unul dintre cele mai importante obiective ale practicienilor de relatii publice dintr-o companie este castigarea si mentinerea credibilitatii acesteia. Oamenii devin din ce in ce mai neincrezatori in ceea ce priveste publicitatea, dar, cand vine vorba de o a treia parte ce sa promoveze mai delicat un produs, un serviciu sau o companie, lucrurile stau altfel.
Pe langa strategiile complicate si elaborate de practicienii acestui domeniu, iata o serie de sapte reguli pentru relatii publice simple si eficiente.
- Cunoaste-ti publicurile. Trebuie sa stii despre clientii sau potentialii tai clienti cat mai multe aspecte care sa te ajute in promovarea eficienta. Altfel spus, trebuie sa stii ce categorie de oameni reprezinta publicurile tale.
- Identifica beneficiile produselor sau serviciilor pe care le oferi, relevante pentru publicul tau. Caracteristicile enumerate nu au acelasi impact ca o serie de beneficii ce rezulta din ele. In plus, cand vine vorba de relatii publice, produsul trebuie vandut catre presa, iar aici povestile conteaza.
- Pozitioneaza-ti produsul sau serviciul ca unic pe piata. Este important sa demonstrezi ca produsul/serviul pe care il oferi este cel mai rapid, bun, curat, ieftin si asa mai departe. Aceste avantaje specifice si neaparat dovedite vor atrage presa sa scrie despre ele.
- Foloseste surse umane in promovare. Cere clientilor tai o parere despre produs si, daca este favorabila, ai grija sa o faci publica, printr-un testimonial, de exemplu. Oamenii au incredere mai mare in oameni decat in companii.
- Determina ce canale media urmaresc publicurile tale. Odata ce ai identificat publicurile tale tinta, este momentul sa observi ce anume ziare citesc, ce posturi de televiziune urmaresc si pe ce fel de site-uri petrec cel mai mult timp. Astfel, vei stii unde anume sa te promovezi
- Redacteaza comunicate de presa bune. Jurnalistii primesc zeci sau sute de comunicate zilnic, asa ca trebuie sa stii sa le atragi atentia, pentru a nu ajunge in cosul de gunoi.
- Tine legatura cu jurnalistii. Atat pentru a le atrage atentia, cat si pentru a-i intreba daca au nevoie de informatii suplimentare, sau pentru a-i intreba cand vor mai dori sa publice altceva despre tine, mentine o legatura stransa cu reprezentantii presei.
Autor: Claudia Caraba