Îngrijirea gazonului poate părea foarte ușoară, doar tunzi și uzi, nu? Nu chiar. Gazonul necesită mai multe operațiuni de întreținere, mai ales dacă doriți un gazon verde și sănătos în loc de unul peticit și uscat. Ghidul de îngrijire al gazonului vă poate da o mână de ajutor! 

Un gazon verde, luxuriant, este mândria oricărui proprietar/grădinar. Nu doar că oferă un spațiu plăcut pentru relaxare și joacă, dar contribuie și la înfrumusețarea grădinii. Acest ghid vă va dezvălui secretele unui gazon sănătos, oferindu-vă sfaturi practice și ușor de urmat, de la alegerea tipului potrivit de gazon, la udare, fertilizare și tundere.  

Alegerea tipului de gazon potrivit 

Primul pas crucial este selectarea speciei de iarbă potrivite nevoilor dumneavoastră și condițiilor din grădină. Luați în considerare factori precum tipul de sol, pH-ul solului, clima, traficul și gradul de expunere la soare.  

Cele mai comune patru tipuri de sol sunt: 



  • Solul argilos are o textură foarte fină care reține apa ca un burete, astfel încât nu trebuie udat atât de des. Cu toate acestea, solul argilos se poate compacta, ceea ce înseamnă că există mai puține spații de aer pentru ca nutrienții, apa și oxigenul să ajungă la rădăcinile plantelor. 
  • Solul nisipos are o textură grosieră și se drenează foarte bine. Cu toate acestea, acest tip de sol nu rețin apa foarte bine, astfel încât va trebui să udați mai des. 
  • Solul salin este cunoscut pentru conținutul mare de săruri, fiind afectată negativ creșterea și dezvoltarea plantelor din cauza stresului osmotic. Pentru a combate aceste efecte, este important să se efectueze teste de sol pentru a analiza nivelul sărurilor și pH-ul. Acest tip de sol are nevoie de o irigare eficientă, dar și de un drenaj adecvat pentru prevenirea acumulării de apă și săruri în exces. 
  • Solul calcaros este bogat in nutrienti esentiali cresterii plantelor. In unele cazuri, acesta poate avea o cantitate prea mare de carbonati de calciu sau magneziu, devenind alcalin si astfel afectand dezvoltarea plantelor. Astfel, este recomandat realizarea analizelor si daca este nevoie ajustarea pH-ului.  

Există, de asemenea și combinații de tipuri de sol. Analiza solului vă va spune, gradul de fertilitate, nivelul de sare, pH-ul (pH-ul ideal trebuie să fie cuprins între 6-7) și procentul de materie organică. Toate aceste aspecte vă pot ajuta să vă îngrijiți gazonul astfel încât acesta să continue să fie sănătos pe termen lung. 

Dacă gazonul trebuie pus pe o suprafata foarte mare, este posibil să aveți diferite tipuri de sol în diferite zone, așa că asigurați-vă că eșantionați mai multe locații atunci când efectuați analizele de sol. 

Primul pas către un gazon sănătos începe cu alegerea semințelor potrivite. Diferite tipuri de gazon sunt mai bine adaptate la anumite climate și condiții de sol. De exemplu, pe piață puteți găsi mai multe tipuri de semințe de gazon: cu însămânțare rapidă, pentru regenerare, rezistent/sport (pentru terenuri de sport), cu rezistență la umbră/soare, universal etc. Fiecare tip este adaptat pentru a satisface nevoi specifice si alegerea semințelor este esențială pentru a obține un gazon sănătos și verde. Dacă este nevoie, consultați un specialist pentru a vă ajuta să alegeți tipul potrivit pentru nevoile dumneavoastră. 



Înainte de semănat, solul trebuie să fie bine aerisit și bine drenat/aerat. Aerarea solului ajută la îmbunătățirea drenajului și la reducerea compactării solului, permițând aerului, apei și nutrienților să pătrundă mai ușor la rădăcinile gazonului. Aerarea este recomandată anual, mai ales în zonele cu trafic intens. 

Îngrijirea gazonului – udare, fertilizare, tundere 

Apa este esențială, dar udarea excesivă poate fi la fel de dăunătoare ca și seceta. Udați gazonul profund și mai rar, permițând solului să se usuce ușor între udări. Ajustați frecvența udării în funcție de tipul de iarbă, climatul local, precipitații și anotimp. 

Udarea dimineața este ideală, reducând riscul de apariție a bolilor fungice. Evitați udarea gazonului în timpul zilei, când radiațiile solare sunt foarte puternice sau seara. 

Fertilizarea oferă gazonului nutrienții esențiali pentru o creștere sănătoasă. Alegeți un îngrășământ echilibrat, potrivit pentru tipul de gazon și pentru solul dumneavoastră. Urmați instrucțiunile de pe eticheta îngrășământului pentru a evita fertilizarea în exces. 

Aplicați îngrășământul pe toata perioada vegetativă (perioada de creștere activă). Achizitionați îngrășămintele de la magazine de încredere.  

Tunderea regulată (aproximativ o dată pe săptămână) ajută la menținerea unei înălțimi uniforme, stimulează creșterea nouă și previne creșterea buruienilor. Tăiați iarba la înălțimea recomandată pentru tipul de iarbă ales. Nu tăiați niciodată mai mult de o treime din înălțimea la o tundere.  

Buruienile pot concura cu gazonul pentru nutrienți și apă. Monitorizați regulat gazonul pentru a identifica buruienile. Eliminați manual buruienile sau utilizați erbicide specifice, dacă este necesar. 

În concluzie, întreținerea unui gazon sănătos necesită o abordare integrată, care include alegerea semințelor potrivite, pregătirea adecvată a solului, udarea și tunderea corectă, fertilizarea periodică și controlul eficient al buruienilor.