Pot spune ca de foarte putine ori am cerut un sfat cuiva si nu l-am primit, indiferent daca persoana respectiva se pricepea sau nu. Daca as fi notat, acum aveam o carte cu idei de afaceri preluate de la paznicul liceului. Cand am fost la sala, cel putin 10 persoane mi-au dat sfaturi, total opuse, cu siguranta. Cel mai amunzat mi se pare cand persoanele divortate dau sfaturi despre relatii si cand cei care nu au copii sunt experti in cresterea lor. Cultura populara romaneasca spune ca trebuie sa oferi un sfat oricui ti-l cere, indiferent daca este sau nu domeniul tau de expertiza, altfel risti sa pari necunoscator. In acest articol voi prezenta motivele pentru care nu este bine sa te pronunti atunci cand nu este domeniul tau de expertiza.

1 Exista riscul mare sa faci mai mult rau

Pe vremea in cand eram student in facultatea de medicina, am auzit pentru prima data de conceptul numit „diagnostic indus”. Asta se intampla atunci cand un pacient are o durere de stomac (sau orice alta durere) si in loc sa mearga la doctorul specialist se duce la vecina lui care a avut in urma cu un an o durere asemanatoare. Ea, foarte binevoitoare, ii spune un anumit diagnostic si ca este foarte sigura de asta. Dupa aceasta discutie, pacientul nostru merge la doctor si ii spune ca are diagnosticul cutare. In cabinet afla ca problema respectiva este asociata cu dureri de cap si greata, dar pacientul nostru le confirma si pe acestea cu toate ca nu le-a avut. Doctorul ii da o anumita medicatie care, in cele mai multe cazuri, ii face rau pacientului. Concluzia? Nu a fost doctorul bun!

  1. Nu inseamna ca esti slab cand admiti ca nu stii

Tine minte un principiu! Este mult mai bine sa admiti de la inceput ca nu te pricepi la un domeniu, decat sa spui ca de fapt stii si sa se vada mai tarziu ca nu aveai nici o vaga idee. Regele Solomon spunea „Pana si prostul ar trece drept intelept daca ar tacea din gura”.