Daca ai o stima de sine scazuta, valorifica puterea gandurilor si convingerilor tale pentru a schimba felul in care te simti. Incepe cu acesti pasi.

Ce este stima de sine?

Stima de sine este opinia pe care o avem despre noi insine.

Atunci cand avem o stima de sine sanatoasa, avem tendinta sa ne simtim pozitivi cu privire la noi insine si la viata, in general. Ne face mai capabili sa facem fata suisurilor si coborasurilor vietii.

Cand stima de sine este scazuta, avem tendinta de a ne vedea pe noi insine si viata intr-o lumina mai negativa si mai critica. De asemenea, ne simtim mai putin capabili sa facem fata provocarilor pe care ni le arunca viata.



Stima de sine scazuta poate afecta negativ fiecare aspect al vietii tale, inclusiv relatiile tale, locul de munca si sanatatea ta. Dar iti poti creste stima de sine punand in practice concluziile pe care le tragi  din sedintele de consiliere.

Ia in considerare acesti pasi, bazati pe terapia cognitiva comportamentala, pentru a-ti imbunatati stima de sine.



1. Identifica conditiile sau situatiile tulburatoare

Gandeste-te la conditiile sau situatiile care par sa iti dezumfle stima de sine. Factorii declansatori obisnuiti ar putea include:

  • O prezentare la lucru sau la scoalas
  • O criza la serviciu sau acasas
  • O discutie in contradictoriu cu sotul, cu o persoana draga, cu un coleg de munca sau alt contact apropiat;
  • O schimbare a rolurilor sau a circumstantelor vietii, cum ar fi pierderea locului de munca sau plecarea unui copil de acasa.

2. Devino constient de ganduri si credinte

Odata ce ai identificat situatiile tulburatoare, acorda atentie gandurilor pe care le ai despre ele. Aceasta include ceea ce iti spui (auto-vorbire) si interpretarea ta a ceea ce reprezinta situatia. Gandurile si convingerile tale pot fi pozitive, negative sau neutre. Ele pot fi rationale, bazate pe ratiune sau fapte, sau irationale, bazate pe idei false.

Intreaba-te daca aceste convingeri sunt adevarate. Le-ai spune unui prieten? Daca nu le-ai spune altcuiva, nu ti le spune nici tie.

3. Provoaca gandirea negativa sau inexacta

Gandurile tale initiale ar putea sa nu fie singura modalitate de a privi o situatie – asa ca testeaza acuratetea gandurilor tale. Intreaba-te daca punctul tau de vedere este in concordanta cu faptele si logica sau daca alte explicatii pentru aceasta situatie ar putea fi plauzibile.

Fii constient de faptul ca poate fi greu sa recunosti inexactitatile in gandire. Gandurile si convingerile de lunga durata pot fi normale si reale, chiar daca multe sunt doar opinii sau perceptii.

De asemenea, acorda atentie tiparelor de gandire care erodeaza stima de sine:

Gandeste totul sau nimic. Vezi lucrurile fie ca fiind toate bune, fie toate rele. De exemplu, „Daca nu reusesc sa fac aceasta sarcina, sunt un esec total”.

Filtrarea mentala. Vezi doar negativ si te opresti asupra acestor lucruri, distorsionandu-ti viziunea asupra unei persoane sau a unei situatii. De exemplu, „Am facut o greseala in raportul respectiv si acum toata lumea isi va da seama ca merit functia asta”.

Transformarea elementelor pozitive in unele negative. Iti respingi realizarile si alte experiente positive, insistand ca ele nu conteaza. De exemplu, „M-am descurcat bine doar la acel test pentru ca a fost atat de usor”.

Sari la concluzii negative. Ajungi la o concluzie negativa atunci cand putine dovezi sau chiar niciuna o sustin. De exemplu, „Prietenul meu nu mi-a raspuns la e-mail, asa ca trebuie sa fi facut ceva pentru a-l enerva”.

Anumite sentimentele asociate unor anumitor fapte. Confunzi sentimentele sau convingerile cu faptele. De exemplu, „Ma simt ca un esec, asa ca trebuie sa fiu un esec”.

Discutie de sine negativa. Te subevaluezi, te cobori sau folosesti umorul autodepreciant. De exemplu, „Nu merit nimic mai bun”.

4. Ajusteaza-ti gandurile si convingerile

Acum, inlocuieste gandurile negative sau inexacte cu ganduri precise si constructive. Incearca aceste strategii:

Foloseste afirmatii pline de speranta. Trateaza-te cu bunatate si incurajare. In loc sa crezi ca prezentarea ta nu va merge bine, incearca sa-ti spui lucruri precum: „Chiar daca este greu, pot face fata acestei situatii”.

Iarta-te. Toata lumea face greseli – iar greselile nu sunt reflectari permanente asupra ta ca persoana. Sunt momente izolate in timp. Spune-ti: „Am facut o greseala, dar asta nu ma face o persoana rea”.

Evita afirmatiile „ar trebui” si „trebuie”. Daca descoperi ca gandurile tale sunt pline de aceste cuvinte, este posibil sa pui presiune pe tine sau pe altii. Eliminarea acestor cuvinte din gandurile tale poate duce la asteptari mai realiste.

Concentreaza-te pe pozitiv. Gandeste-te la partile vietii tale care functioneaza bine. Ia in considerare abilitatile pe care le-ati folosit pentru a face fata situatiilor provocatoare.

Ia in considerare ceea ce ai invatat. Daca a fost o experienta negativa, ce ai putea face diferit data viitoare pentru a crea un rezultat mai pozitiv?

Reeticheteaza gandurile suparatoare. Nu trebuie sa reactionezi negativ la gandurile negative. In schimb, gandeste-te la gandurile negative ca la semnale pentru a incerca modele noi, sanatoase. Intreaba-te: „Ce pot sa gandesc si sa fac pentru ca acest lucru sa fie mai putin stresant?”

Incurajeaza-te. Acorda-ti meritul pentru ca ai facut schimbari pozitive. De exemplu, „Prezentarea mea poate sa nu fi fost perfecta, dar colegii mei au pus intrebari si au ramas implicati – ceea ce inseamna ca mi-am indeplinit scopul.”

De asemenea, poti incerca acesti pasi, bazati pe terapia de acceptare si angajament.

1. Identifica conditii sau situatii tulburatoare

Din nou, gandeste-te la conditiile sau situatiile care par sa iti scada stima de sine. Odata ce ai identificat situatiile tulburatoare, acorda atentie gandurilor pe care le ai despre ele.

2. Priveste din perspectiva gandurile tale

Repeta-ti gandurile negative de multe ori sau noteaza-le intr-un carnet. Imagineaza-ti ca iti vezi gandurile negative scrise pe diferite obiecte. S-ar putea chiar sa canti in minte un cantec despre ele.

Aceste exercitii te pot ajuta sa faci un pas inapoi fata de gandurile si convingerile care sunt adesea automate si sa le respecti. In loc sa incerci sa-ti schimbi gandurile, distanteaza-te de gandurile tale. Realizeaza ca nu sunt nimic mai mult sau mai putin decat cuvinte.

3. Accepta-ti gandurile

In loc sa lupti, sa rezisti sau sa fii coplesit de ganduri sau sentimente negative, accepta-le. Nu trebuie sa-ti placa, doar permite-ti sa le simti.

Gandurile negative nu trebuie controlate, schimbate sau actionate asupra lor. Scopul este sa diminueze puterea gandurilor tale negative si influenta lor asupra comportamentului tau.

Acesti pasi ar putea parea incomozi la inceput, dar vor deveni mai usori odata ce-i exersezi. Pe masura ce incepi sa recunosti gandurile si credintele care contribuie la scaderea stimei de sine, le poti contracara sau schimba modul in care gandesti despre ele. Acest lucru te va ajuta sa iit accepti valoarea ca persoana. Pe masura ce stima de sine creste, este posibil ca increderea si sentimentul de bine sa creasca.

Pe langa aceste sugestii, incearca sa iti amintiti zilnic ca meriti o atentie deosebita. In acest scop, asigura-te ca:

  • Ai grija de tine. Urmeaza regulile unei alimentatii sanatoase. Incearca sa faci sport cel putin 30 de minute pe zi in majoritatea zilelor saptamanii. Mananca multe fructe si legume. Limiteaza dulciurile, mancarea nedorita si grasimile animale.
  • Fa lucruri care iti plac. Incepe prin a face o lista cu lucrurile pe care iti place sa le faci. Incearca sa faci ceva din acea lista in fiecare zi.
  • Petrece timp cu oameni care te fac fericit. Nu pierde timpul cu oamenii care nu te trateaza asa cum meriti.

Daca ti-a placut articolul nostru, nu uita sa il impartasesti cu prietenii si apropiatii tai.