Inteligenta emotionala este un concept care se refera la capacitatea unei persoane de a identifica eficient o anumita emotie si efectul produs de ea. De obicei, oamenii care detin aceasta capacitate sunt capabili sa se foloseasca de puterea sentimentelor pentru a gestiona eficient interactiunile lor. In schimb, inteligenta emotionala la copii se manifesta prin numeroase abilitati, precum capacitatea de a echilibra conflictele din cadrul unui grup, empatia, compasiunea, intelegerea aprofundata asupra emotiilor lor. Este importanta dezvoltarea acestei calitati, deoarece  a devenit esentiala in societatea actuala. Daca iti doresti ca cel mic sa devina un adult perfect functional, atunci trebuie sa integrezi aceasta abilitate in personalitatea lui.

Citeste in continuare si vei descoperi 3 metode prin care sa dezvolti inteligenta  emotionala copii.

Inteligenta emotionala la copii se dezvolta atunci cand cel mic intelege rolul unei critici

Copiii sunt foarte sensibili in fata criticilor. Fiecare prichindel simte nevoia sa ii fie validat comportamentul sau personalitatea de catre cei din jur. Cu toate acestea, el nu va beneficia de un raspuns favorabil in fiecare context. De obicei, o persoana de acest gen are capacitatea de a evalua obiectiv o critica constructiva si sa nu o perceapa gresit. Primul pas, pentru a dezvolta inteligenta emotionala la copii,  este sa il ajuti pe cel mic sa inteleaga rolul unui feedback si sa ii construiesti o perceptie favorabila in aceasta privinta. Astfel, poti incerca sa ii explici care este diferenta intre critica constructiva si cea distructiva, ca sa poata aprecia corect aceasta abordare in viitor.



Empatia este fundamentul inteligentei emotionale la copii

Valoarea pe baza careia functioneaza inteligenta emotionala la copii este empatia. Cu ajutorul acestei abilitati, prichindeii reusesc sa identifice eficient emotiiile persoanelor din jurul lor si sa isi adapteze reactiile in functie de ele. Daca iti doresti sa dezvolti inteligenta emotionala a copilului tau, atunci este important sa ii antrenezi empatia prin activitati specifice. In acest sens, poti opta pentru voluntariat, donatii catre orfelinate, adaposturi de animale etc. Empatia este valoarea de baza a inteligentei emotionale la copii, deoarece ii ajuta sa experimenteze starile pe care le resimt cei din jurul lor si sa isi adapteze comportamentul in functie de ei.

Inteligenta emotionala la copii- ascultarea



Inteligenta emotionala la copii se poate dezvolta daca il inveti pe prichindelul tau cum sa devina un bun ascultator. De obicei, acestia percep eficient informatiile transmise de interlocutorul lor, le proceseaza si reusesc sa analizeze comportamentul si nevoile persoanei. Pe baza acestor informatii, ei evalueaza cele mai eficiente raspunsuri atat din punct de vedere obiectiv, cat si emotional. Daca iti doresti sa dezvolti aceasta abilitate, atunci poti sa il inscrii pe micutul tau la o gradinita privata. Acolo, va avea numeroase oportunitati de socializare in care isi poate antrena calitatea respectiva.

Asadar, inteligenta emotionala la copii este un concept foarte util. Aceasta este o valoare de baza in societatea actuala. Din acest motiv, il poti ajuta pe prichindelul tau sa isi descopere unicitatea daca integrezi abilitatea respectiva in personalitatea lui.