Un individ trebuie sa aiba sarm pentru a fi de succes? Daca luam in considerare definitia dictionarului: “Fermecator si incantator”, gandeste-te putin la oamenii cu care ai vrea sa lucrezi. Sunt sanse mari ca ei sa se incadreze in aceasta categorie. Oamenii sarmanti atrag oportunitatile mai usor decat orice altcineva in pantofii lor. Cele mai multe persoane din aceasta categorie au calitatea innascuta, dar asta nu inseamna ca nu poate fi invatata. Urmeaza urmatoarele reguli pentru a-ti dezvolta stilul.
Imbraca-te cat mai bine
Desi intelepciunea populara spune ca hainele nu il fac pe om, realitatea o contrazice. Sunt foarte multe experimente sociale care atesta faptul ca oamenii isi judeca semenii dupa imbracaminte. Lucrurile incep de la principiile de bun simt (igiena corporala) pana la stilul vestimentar, in toata complexitatea lui. In cardul unui experiment, un barbat s-a imbracat saracacios si a mers intr-o intersectie pentru a cere trecatorilor 1$ pentru biletul de autobuz. In doua ore a primit numai 2$. In alta instanta, acelasi barbat s-a imbracat la costum si a repetat activitatea. Rezultatul, dupa cum te astepti, a fost diferit. Concluzia? Oamenii te judeca dupa cum te imbraci, asa ca ai grija!
Intretine contactul vizual
Unul dintre factorii cei mai puternici care inspira incredere este privitul in ochi. Popular se spune ca oamenii care nu te privesc in ochi, mint sau au ceva de ascuns. Imbunatateste-ti contactul vizual si vei vedea rezultate, atat pe plan social cat si pe cel profesional.
Zambeste
Un antreprenor de succes spunea candva: „Uita-te la o fotografie. Despre orice om care nu zambeste, presupui automat ca e suparat”. Am crescut ca mare fan al personajului arhicunoscut James Bond, iar o mare parte a farmecului sau este datorata zambetului. Invata sa zambesti mai des iar cei din jur vor observa asta.
Ofera o strangere de mana ferma
In primul rand, este foarte important sa initiezi la momentul potrivit salutul. Cand iti saluti seful, sau pe cineva superior trebuie sa fii putin atent. Un alt obicei care denota respect este sa te ridici in picioare cand cineva initiaza salutul si stai pe scaun. Nu in ultimul rand, este important sa fii ferm in strangerea de mana si sa privesti omul in ochi, aratandu-i faptul ca acele 2-3 secunde pe care le folosesti pentru a saluta, i le acorzi in totalitate.
Arata-te interesat de cei din jur
Oamenii ii respecta pe cei care isi dau interesul fata de viata lor personala. Pur si simplu punand intrebari banale despre interesele celor din jur ii poti face sa fie mai atrasi de tine, sa te respecte si sa aprecieze compania ta.
P.S. Toate aceste reguli trebuie respectate cu moderatie. Nu te imbraca la costum cand mergi pe stadion, nu privi prea intens oamenii in ochi, nu zambi de parca abia ai fost eliberat de la ospiciu, nu rupe oamenilor mainile cand ii saluti si, in special, ai grija ce fel de intrebari personale adresezi. Pe langa toate aceste invataturi, trebuie sa ai un simt al ponderatiei care confera gratie tuturor regulilor.