Indiferent ca esti doar interesat de domeniul business si vrei sa investesti in dezvoltarea personala sau esti un teamleader care are in conducere o intreaga echipa ori esti un detinator de business, este important sa ai in vedere acesti termeni, care te ajuta enorm in crearea si intelegerea eficienta a strategiei unui afaceri.

Noi am adunat 5 termeni din zona de business care sa-ti usureze gestionarea planului tau de afacere.

1. KPI = Indicator cheie de performanta

Toti KPIs sunt metrici, dar nu toti metricii sunt suficient de importanti ca sa fie KPIs.

Cel mai important KPI este timpul petrecut de un utilizator vizionand un continut, mai mult decat numarul de abonati.



Trebuie sa iti pui intrebari precum “Unde ma situez?” ,,Unde vrau sa ajung?” sau ,,Cum ajung in punctul tintit?”

2. SMART = Specific, Masurabil, posibil de Atins, Relevant, incadrat in Timp.

Specific: „Ce vreau sa fac mai concret?” – Obiectivul tau trebuie sa fie detaliat si pe intelesul tuturor, insa cel mai important este ca toti sa inteleaga acelasi lucru;

Masurabil: „Cum stiu ca ceea ce am realizat s-a indeplinit?” – Aici intervin KPIs si metricii.



Posibil de Atins: „Pot face asta?” – Aici ai nevoie de timp, de o echipa bine pregatita si de resurse potrivite, astfel vei ajunge sa realizezi daca planul tau este realizabil sau nu.

Relevant: „Chiar vreau sa fac asta?” – Obiectivul afacerii tale trebuie sa fie relevant, in concordanta cu valorile si misiunea brandului.

Incadrat in Timp: „Cand incep sa vad rezultatele?” – aici totul are legatura cu o organizare foarte precisa, cu un timp cat mai scurt al perioadei de gestionare si cu indicatorii de pe parcurs.

Exemplu:

Tinta: 200 de clienti noi

Termen: finalul anului

Buget marketing: 6000 Euro

Oameni de vanzari: 4  

3. USP = Unique selling proposition / Propunere de vanzare unica


USP-ul este mai degraba un slogan cu tinta specifica. Trebuie sa fie concis, convingator si cu personalitate si trebuie sa respecte urmatoarele intrebari: Ce fac? Pentru cine? Ce nevoi rezolv? Ce sentimente provoc? Cum fac asta?

Exemplu: Cele mai folosite sloganuri de catre romani: ,,Prea bun, prea ca la tara”- Covalact/ ,,Viitorul suna vine”- Connex/ ,,Prietenii Stiu de ce”- Bergenbier.

4. CTA = Call to Action / Chemare la actiune

CTA-ul este un instrument de marketing si se foloseste in strategia de promovare, prin care indemni clientul sa realizeze o actiune. El este folosit fie intr-un banner, pe un buton sau intr-un link spre care il trimiti pe client. Astfel, userul genereaza trafic exact acolo unde iti doresti si il poti transforma din simplu observator intr-un prospect si apoi intr-o conversie.

CTA-ul trebuie sa fie o actiune, vizibil, concis si scurt: ,,Cumpara acum!”, ,,Inscrie-te aici!”, ,,Incearca gratuit!”, ,,Cere o oferta!”.

5. CAC = Customer Acquisition Cost / Cost Achizitie Client

Acesta se calculeaza impartind costurile directe de achizitie la numarul de clienti noi. La costurile directe se aduna toate cheltuielile care includ salarii, design, vanzari, servicii, unelte etc.

CAC este in stransa legatura cu CLV (Customer Lifetime Value), iar cea mai buna varianta ar fi ca acesta sa fie mai mic decat CLV, care iti arata cat profit net iti aduce un client.

De cele mai multe ori, clientul nou te costa mai mult decat reactivarea unuia vechi, insa ambele varianta sunt extrem de importante pentru strategia ta. In functie de obiectiv, poti recurge cand la una, cand la cealalta, astfel incat sa ai parte de o crestere cu costuri blande.

Exemplu:

Investitii pentru clientii noi –  100 000 EUR

Clienti noi castigati – 1000

CAC – 100 Euro

Daca ai nevoie de consultanta si ajutor pentru o strategie eficienta a businessului tau, The Markers este agentia de marketing online care te ajuta sa generezi lead-uri, sa faci vanzari, sa cresti vizibilitatea brandului tau. The Markers te face sa intelegi fiecare pas al unei strategii de marketing adaptate companiei tale.