Ai o afacere mica? Iata ce lucruri ar trebui sa NU faci:
- Nu te avanta in parteneriate
Nu te grabi sa intri intr-un parteneriat profesional. Doar pentru ca cineva este cel mai bun prieten, colegul tau de mult timp sau/si jumatatea ta, asta nu inseamna ca este si candidatul perfect pentru mentinerea unei afaceri. Este mult mai usor sa fii incantat de perspectiva pornirii unei companii decat sa fii apt sa te ocupi de ea in fiecare zi astfel incat sa fie si eficienta.
Cel mai bun partener este, de obicei, o persoana cu aptitudini si abordari opuse fata de tine. A avea un partener cu aptitudini diferite de ale tale inseamna ca vei putea acoperi mai mult teren fara a fi nevoie de a avea mai multi angajati. A avea un partener cu abordari opuse poate crea conflicte, dar va va obliga pe amandoi sa va aparati instinctele de afaceri si sa va ganditi mai bine inainte de a consuma resurse suplimentare pentru anumite idei care se pot dovedi inutile.
- Nu te descuraja
Conducerea unei companii nu este un scop – este, de fapt, un drum anevoios si cu multe curbe. Bucura-te de proces! Daca telul tau nu este doar de ordin financiar si de a te retrage cand ai suficienti bani, sunt sanse ca tu sa iti doresti o carierea antreprenoriala pe termen lung. Vei avea si urcusuri si coborasuri – posibil amandoua in aceeasi saptamana sau chiar zi. Vei castiga clienti extraordinari si ii vei pierde pe altii din motive corecte si mai putin corecte. Toate acestea fac parte din viata de antreprenor.
- Nu uita motivul principal pentru care ai vrut sa incepi o afacere
Fie ca iti urmaresti o pasiune sau ca ai mai mult control asupra timpului pe care vrei sa-l dedici familiei, aminteste-ti mereu motivul principal pentru care ai luat-o pe acest drum. Este simplu sa te lasi dus de val si sa uiti ceea ce ai vrut de la inceput de la afacerea ta. Uneori, sacrificiul temporar poate fi cu adevarat necesar, dar te face constient cand esti in pericol sa inchizi intr-un dulap lucrul pe care ti l-ai dorit cel mai mult.
- Nu incerca sa faci totul de unul singur
Cand incepi o afacere cu bani putini ajungi sa fii dependent de a face lucrurile de unul singur. Asta inseamna sa consumi mult timp si energie care ar putea sa fie directionate in schimb catre cresterea afacerii. Incearca sa rezisti tentatiei de a face totul de unul singur pentru a economisi resursele financiare pentru ca asta poate duce la subminarea obiectivelor mari.
- Nu te opri din evolutie
Strategia ta, planul tau de marketing, piata tinta – nimic nu este batut in cuie. Lumea este in continua schimbare si asta se intampla din ce in ce mai repede in fiecare zi. Industria ta va suferi la un moment dat o schimbare, indiferent ca va fi mica sau monumentala. Ca si afacere mica tu vei fi in dezavantaj pentru ca resursele tale sunt mult mai limitate. Ai, in schimb, un avantaj nepretuit in capacitatea de a schimba cursul si de a te adapta mult mai repede decat o organizatie mare.
Cel mai bun mod de a ramane relevant este sa fii mereu atent la schimbari, sa ai mintea deschisa catre idei noi si sa ramai flexibil.
Si, bineinteles, sa nu-ti fie prea frica de a face propriile greseli.