Ai auzit acest lucru la nesfarsit: strategiile cheie pentru orice antreprenor sunt sa construiasca, sa mentina si sa creasca o comunitate. Pentru multe persoane acest lucru este foarte usor de spus, insa dificil de realizat. Cum poti sa atragi atentia celorlalti la sesiunile de networking din cadrul evenimentelor? Ce anume spui? Cum comunici?
Conform expertilor in domeniu, frica este ceea ce ii tine pe oameni la distanta in situatiile de comunicare. Frica si teama de esec te fac sa folosesti cuvintele nepotrivite. De fapt, nu este atat de important ce spui, ci cum reactionezi atunci cand vorbesti. Cand esti relaxat si increzator transmiti interlocutorului acea stare de confort fizic si psihic.
Pentru urmatoarele tale sesiuni de networking am pregatit 5 tipsuri care te ajuta sa incepi conversatiile cu usurinta.
1. Fii abordabil
Nu te ascunde intr-un colt, sorband dintr-o bautura (desi ajuta catedata). Chiar daca ai impresia ca esti cea mai sfiosa persoana de pe fata pamantului, respira adanc si pozitioneaza-te intr-un loc unde oamenii te pot observa. Alege o mimica placuta si nu iti fie teama sa zambesti atunci cand esti privit. Studiile arata ca oamenii care zambesc si ne privesc direct ni se par mai atragatori. De asemenea, 86% din persoane sunt mai predispuse sa intre in vorba cu oameni straini pe strada daca acestia zambesc.
2. Ai o strangere de mana ferma
Cand cineva se apropie de tine sau cand tu esti cel care face primul pas, foloseste contactul ochilor, un zambet si o strangere de mana confidenta atunci cand te prezinti. Automat ii imbunatatesti experienta celuilalt. Atat timp cat faci cunostinta si strangi mana interlocutorului, fa un efort sa ii retii numele. Spune-l cu voce tare si aminteste-l in urmatoarea conversatie. Nu inmana automat si imediat cartea de vizita! Oamenii nu te vor tine minte, mai ales ca construirea unei relatii necesita timp.
3. Incepe cu o intrebare
Nu conteaza la ce tip de eveniment mergi, deoarece orice conversatie poate fi initiata printr-o intrebare. ,,Este prima data cand vii la aceasta intalnire?”, ,,Cu ai reusit sa…?”, ,,Imi place foate mult speaker-ul. Ai auzit vreodata de el?”.
Chiar si mancarea poate fi de folos: ,,Ma intreb cine le asigura mancarea. Este delicioasa”. Femeile au mai mereu un avantaj. Ele pot spune lucruri precum: ,,Imi place tare mult esarfa ta! De unde ai achizitionat-o?”, ,,Cum putem convinge femeile sa se implice mai mult?” Retine faptul ca intrebarea trebuie sa fie deschisa, sa primeasca mai mult decat un Da sau Nu.
4. Arata-te interesat si ofera complimente
Interesul sincer in alti oameni va face conversatia mai usoara. Tine minte faptul ca toata lumea are o poveste. Fiecare dintre noi! Cand lansezi o intrebare si incurajezi pe cineva sa vorbeasca, construiesti o relatie. Vei putea sa oferi resurse sau informatii care sunt de folos. Complimentarea poate fi foarte puternica, insa trebuie sa fie sincera. De exemplu, poti spune: ,,Ai muncit atat de mult! Trebuie sa fii foarte mandru de rezultatele tale!” sau ,,Ce mai poveste! Ai mai impartasit-o cuiva?”. Nu iti fie teama sa recurgi la umor. Este spargatorul de gheata in astfel de situatii!
5. Dezvolta-ti un discurs avantajos
Majoritatea evenimentelor de networking iti ofera oportunitatea de a spune o poveste. Iti ia timp si efort pentru a-ti construi o descriere personala de 30 de secunde, in care sa incluzi si misiunea ta, dar si propria afacere. Fa-o intr-un mod informativ si convingator. Cand cineva te intreaba cine esti si ce faci, nu rata aceasta oportunitate. Ofera-i un mini-discurs de 30 de secunde care sa il convinga.
Evenimentele de networking sunt oportunitati fascinante de remarcare personala si profesionala. Invata sa lansezi intrebarile potrivite si sa vorbesti despre idealurile tale. Ofera resurse si informatii atunci cand ai ocazia. Nu uita sa dezvolti noi relatii, iar atunci cand esti sincer, vei afla ca networking-ul are un potential urias.