Idee

Comunicarea este un atribut cheie al unui lider
Un lider bun trebuie sa stea foarte bine la capitolul comunicare. Este important sa gandesti foarte clar, pentru a-ti putea exprima ideile fluent. Pe de alta parte, trebuie sa inveti sa asimilezi o cantitate mare de informatie in cadrul organizatiei, dar si in relatiile cu clientii.

Curiozitati

• 3 din 4 oameni au glasofobie (teama de a vorbi in public).
• Abilitatea de a raspunde cu sarcasm la o intrebare stupida este semnul unui creier sanatos.
• In general, oamenii zambesc sau rad cand nu inteleg ceea ce a spus interlocutorul.

Sfaturi

• Comunica adecvat intodeauna!

Incearca sa formulezi fiecare idee pe care o spui cat mai clar posibil, indiferent de destinatar. Facand acest lucru, creierul tau se obisnuieste in acest mod ordonat si iti va fi mult mai usor sa comunici clar cand ai neaparata nevoie.

• Simplifica!

Spune exact ceea ce vrei sa spui, nu te ascunde dupa cuvinte.
Adapteaza limbajul dupa interlocutor si foloseste cele mai simpliste cuvinte posibile pentru a fi sigur ca esti inteles. Nu lua exemplul lui Ion Iliescu, care a spus celebra replica: „Pus astfel în lumină, ancorat in sinergia faptelor, recursul la universalitate nu eludează meandrele concretului.”.• Tine-ti gandurile!

Opreste-te putin. Linistea este in regula uneori. Incurajeaza pe ceilalti sa spuna ce cred ei inaine sa vii tu cu o solutie. Foloseste regula 80% ascultate si 20% vorbit.

• Foloseste povesti!

Cand spui o poveste buna, dai viata unei viziuni sau unui obiectiv. Tehnica de a spune o poveste confera incredere, acapareaza atentia ascultatorilor si intareste spusele oratorului. Este mult mai usor de tinut minte o istorioara si este o sansa mult mai mare ca povestea ta sa mai fie spusa mai departe daca ascultatorii o gasesc interesanta.

• Sprijina-ti spusele pe ceva concret!

Daca ti se intampla des ca oamenii sa auda ceva de la tine si sa inteleaga altceva, credibilitatea ta este sub semnul intrebarii. Ai nevoie ca oamenii sa se poata increde in ceea ce spui. Comportamentul si actiunile tale comunica o mare de informatie; fii clar cu mesajul pe care il transmiti atunci cand nu vorbesti.