Pentru multi oameni (studenti, elevi, angajati), vara este unul dintre cele mai neproductive sezoane, fie pentru ca biologic nu suntem programati sa muncim la +30 de grade C, fie pentru ca huruiturile ventilatoarelor de laptop, aerul incins din birou si notificarile din social media ne trimit cu gandul direct la plaja si apa rece. Sigur, stim deja ca vointa umana este singura arma impotriva mecanismelor biologice sordide si potrivnice (scuze Newton, omul a vrut sa zboare). Si stim, cu siguranta, ca antreprenorii pe care ii ascultam in cadrul conferintelor si interviurilor, de la care vrem sa absorbim informatiile, sunt cei care au spart bariera lipsei de concentrare pe motiv ca organismul nu se poate autoregla termic vara.
Acum, stim deja ca oamenii care valoreaza milioane de dolari, lucreaza mai mult de 40 de h pe saptamana, insa acest lucru nu inseamna ca sunt prizonierii birourilor. In definitiv, mana iti merge altfel cand ai la picioare un peisaj montan sau valuri calme. Asadar, ce fac acesti oameni pentru a razbi valurile de caldura si pentru a se concentra pe munca lor?
7 lucruri ciudate pe care oamenii de succes le fac vara
Sa recunoastem, motivul numarul 1 pentru care, majoritatea dintre noi, vrem sa fim proprii nostri sefi se leaga de program. Sau, mai bine spus, sa ne facem noi insine programul, sa lucram doar atunci cand stim ca suntem productivi si putem da 100% din noi. Si fix acesta este primul pas catre succes.
1. Organizare si program.
Oamenii de succes au un program bine stabilit si in vacante. Se trezesc la ora x, se apuca de munca la ora y si viziteaza monumentul acela ultracunoscut, cu relevanta istorica de neintrecut, la ora z. Iar acest lucru se intampla tocmai pentru ca au scris, in agenda sau, in orice caz, la vedere, toate telurile pe care vor sa le atinga si deadline-urile lor. Si lucreaza la asta, indiferent de coltul de lume in care se afla.
Pana la urma urmei, chiar daca esti in Papua Noua Guinee, poti inca sa fii ghidat de vorba lui Dan Brown. ” Nimic nu este imposibil, iar ce este imposibil se obtine in mai mult timp”.
2. Insemneaza in calendar datele cand vor iesi din zona lor de confort.
Tineti minte cand, intr-o dimineata, in adolescenta, ati realizat ca sunteti cu 4 cm mai inalti? Ei bine, acest lucru nu se intampla si intr-o afacere. Dezvoltarea nu se intampla peste noapte si, cu siguranta, nu spontan. Abordarea in business trebuie sa se faca din mai multe unghiuri. Sa mergi pe o singura directie si strategie inseamna plafonare, mai devreme sau mai tarziu.
Asadar, pentru antreprenorii de succes este important sa iasa din zona de confort, sa fie indrazneti chiar si in zilele in care mintea zboara la mai mult somn si limonada rece.
3. Fac o lista cu lucrurile neplacute despre situatia in care sunt.
Indiferent de punctul in care esti, sunt lucruri care nu iti plac la tine, la modul in care (nu) functioneaza lucrurile sau pur si simplu locul in care pare ca se indreapta cariera ta. Iar acelea, sunt fix lucrurile pe care trebuie si poti sa le schimbi. Nu exista perfectiune, dar omul o cauta oricum si oricat ne-am stradui, am asculta maestrii Zen si Budhisti, mereu o sa fie acel lucru de schimbat. Nici nu conteaza ca este vorba de repozitionarea unui ghiveci de flori decorativ cu 3 cm sau de schimbarea carierei, nevoia de schimbare si perfectionare este acolo.
Asadar, seteaza teluri, fa lista si schimba ce este nevoie pentru ca tu sa te simti multumit si sa poti sa te dezvolti in continuare.
4. Nu repeta o greseala la nesfarsit.
Se spune ca nu poti defini un nebun printr-o boala neurodegenartiva sau o disfunctie a creierului, dar poti definii nebunia astfel ” Sa repeti acelasi lucru de o mie de ori, asteptand un rezultat diferit”. Mintea umana este acel aeroport supraincarcat, in care uneori (putin prea des), se intampla accidente aviatice. Asadar, de multe ori, o idee, strategie sau abordare pare perfecta, dar de fapt se dovedeste a fi dezastruoasa. Uneori avem prea multe idei, iar acest lucru rezulta in haos. Asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la proiecte, ci doar la abordare.
Vorba aceea, pentru a rezolva o problema trebuie, mai intai, sa admiti ca o ai. Asadar, o data ce ai inteles ca acea strategie nu este buna pentru tine, admite asta si mergi mai departe.
5. Si iar liste, de data aceasta ceva mai obiective.
Razele calde de soare, linistea de afara si amorteala generala ne pot induce lentoarea, precum si o stare de usoara leneveala. Iar in acele momente, orice obiectiv mare, important, devine pur si simplu de neatins. Imparte obiectivul mare, in teluri mai mici si usor de atins. O lista cu o 1000 de mini obiective, usor de atins, este de 10 ori mai motivanta decat o lista cu 3 teluri mari, care par ca necesita o munca insurmontabila.
6. Afara din mediul toxic.
Tot ceea ce este in exces devine toxic. Asadar, sa stai cate 12 h pe zi in birou, cate 12 luni, nu este ceva extraordinar de sanatos. Ia agenda, laptop-ul si schimba putin aerul. Acest lucru nu o sa iti creasca doar productivitatea, dar te va ajuta sa iti incarci bateria si sa vii cu idei noi.
7. Se ambtioneaza sa termine proiectele.
Mai tii minte ideea aceea de nota 1000 la care ai inceput sa lucrezi toamna trecuta, dar ai fost prea ocupat sa o finalizezi? Vara e momentul sa o faci. Da, poate ti-ai mai schimbat putin ideile, poate nu mai pare asa de frumoasa sau pur si simplu nu mai simti ca vrei sa lucrezi la acel proiect. In orice caz, antreprenorii de succes isi pun neurocortexul in miscare (vointa, imaginatia si memoria, mai exact) si ne arata, iar, de ce oamenii au spus pas, intr-o oarecare masura, legii Gravitatiei. Vointa muta munti, nu-i asa?