Adriana Banu este manager de proiect si responsabil pentru dezvoltarea de parteneriate pentru proiectul MagicHELP-Reteaua Solidaritatii, un proiect al Asociatiei Magic.

MagicHELP-Reteaua Solidaritatii – prima aplicatie mobila din tara noastra care ajuta copiii grav bolnavi, precum si familiile acestora, oferindu-le un ajutor lunar prin intermediul comunitatii lor de parteneri.

In prezent, MagicHELP-Reteaua Solidaritatii doreste sa mareasca aceasta comunitate si se afla in cautare de noi parteneri si firme care sa se inscrie in acest program pentru a dona lunar produse sau servicii pentru familiile copiilor bolnavi, beneficiari ai acestui proiect. Adriana Banu este cea care se ocupa in mod direct de strategia de gasire a noilor parteneri care sa aduca zambetul pe buze copiilor inscrisi in proiectul MagicHELP-Reteaua Solidaritatii. 

 • Adriana, in primul rand, vrem sa stii ca Portal Management este o sursa de inspiratie pentru performanta in afaceri. Drept urmare, te rugam sa ne spui ce anume te motiveaza pe tine si ce te face sa mergi mai departe?

Ma motiveaza, bineinteles, bucuria si zambetele copiilor pe care ii ajutam, mesajele de incurajare si de multumire venite din partea parintilor, progresele pe care le vedem la beneficiarii nostrii. Dar este doar o parte din motivatia mea. Dar, pentru ca eu sunt un om al cifelor si al concretului, imi place si ca vad exact ce s-a intamplat cu un produs sau un serviciu oferit de partenerii nostri, cine l-a consumat si cata fericire a adus, deopotriva, in viata celui care l-a consumat si a celui care a putut sa il ofere. Cred ca doar impreuna putem sa facem lucruri bune si ca fiecare din noi trebuie sa contribuie cum si cu cat poate, pentru a imbunatati viata celor mai vulnerabili, pentru ca in fond asta duce la imbunatatirea vietii noastre, a tuturor. 

 • Spune-ne cate ceva despre inceputurile carierei tale. Cum o poti descrie pe Adriana Banu la inceput de drum profesional?

Adriana de la inceputul drumului profesional era un economist foarte muncitor, intr-o firma de telecomunicatii, care avea inclinatii clare spre actiuni de responsabilitate sociala. Acum aproximativ 13 ani, in primul job serios, am infiintat, alaturi de cateva colege si cu sustinerea directorului firmei, primul comitet de CSR din organizatia din care faceam parte.

Din punct de vedere uman, cele mai mari calitati ale mele sunt onestitatea, puterea de munca si faptul ca sunt o fire foarte sociabila.  In directia asta, nimic nu s-a schimbat.

 • Care a fost cea mai mare provocare pe care ai intampinat-o in decursul carierei tale?

Am iubit si iubesc provocarile profesionale. Nu pot sa fac lucruri monotone sau in care nu cred. Nu pe termen lung. De ce spun asta? Lucrez foarte eficient in proiecte de scurta durata de 2-3 ani si imi place sa schimb complet domeniul. Am trecut de la firma de telecomunicatii, la firma de petrol si gaze, la afacere de familie, o cofetarie artizanala, impreuna cu cea mai buna prietena, si tot asa. Am facut de la optimizari de procese, la controlling de bugete de milioane de euro (da, sunt controller certificat 😊), de la etica in afaceri si traininguri de etica in afaceri pentru management, la evenimente si vanzari de dulciuri. Probabil cea mai mare provocare pentru mine este sa imi pastrez motivatia. Iar ce fac acum acum este cu adevarat motivant. Fiecare job vine la pachet cu provocarile lui. La Magic, provocarea cea mai mare a fost sa contribui la dezvoltarea unei aplicatii inovative in domeniul social. Este vorba despre subiectul acestui interviu – aplicatia MagicHELP.

 • Tehnici de vanzare
 • Finanate si economie
 • Management si leadership
 • Marketing si branding
 • Marketing online
 • Resurse umane
 • PR si comunicare
 • Idei de afaceri
 • Interviuri antrepenori de succes
 • Povesti despre afaceri de succes
 • Tehnici de vanzare

  Tehnici de vanzare

Tehnici de vanzare

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Cum sa fii un lider eficient

  Cum sa fii un lider eficient

Cum sa fii un lider eficient

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Cum sa fii un lider eficient

  Cum sa fii un lider eficient

Cum sa fii un lider eficient

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Instrumente creative pentru reclame virale

  Instrumente creative pentru reclame virale

Instrumente creative pentru reclame virale

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Marketing online

  Marketing online

Marketing online

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Resurse umane

  Resurse umane

Resurse umane

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • PR si comunicare

  PR si comunicare

PR si comunicare

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Start afacere

  Start afacere

Start afacere

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Start afacere

  Start afacere

Start afacere

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Start afacere

  Start afacere

Start afacere

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Daca ar fi posibil sa te intorci in timp, ai schimba ceva? Consideri ca exista anumite lucruri pe care ti-ai fi dorit sa le faci diferit?

Cu mintea de acum, cu siguranta as face lucrurile foarte diferit. Dar este evident ca la momentul la care am luat deciziile respective mi s-au parut cele mai bune solutii si, probabil, chiar erau in contextul de atunci, cu resursele de atunci.  Lucrurile au evoluat mult intre timp -economia, stiinta, tehnologia- astfel ca, daca m-as putea intoarce in timp, presupun ca n-ar fi posibil sa ma intorc cu tot bagajul de cunostinte si posibilitati de acum, deci as proceda la fel.  

 • Spune-ne cate ceva despre MagicHELP-Reteaua Solidaritatii si cum ai ajuns sa faci parte din acest proiect.

Voluntariatul este ceva ce face parte din mine, de cand ma stiu. Am participat la zeci de actiuni de voluntariat de-a lungul vietii, dar niciodata full time. Tot timpul au fost actiuni facute in paralel cu un job. In 2019, dupa ce am decis impreuna cu prietena mea sa vindem cofetaria artizanala pe care o aveam, m-am hotarat sa fac cateva luni de voluntariat full time. Asa am ajuns in Asociatia Magic. Le-am spus ca le pot dona 3 luni din viata mea si ca ma pot folosi pentru ce au nevoie -de la a numara materiale promotionale, la exceluri mai complicate sau  discutii cu sponsorii. Si am numarat, si am tehnoredactat, si am participat la evenimete, si am facut fundraising, iar dupa 3 luni am primit oferta de a ramane pe termen lung in Magic, ca responsabil de Parteneri, in proiectul MagicHELP-Reteaua Solidaritatii. Am spus “da” fara sa stau pe ganduri, pentru ca imi placea tot in Magic si MagicHELP-Reteaua Solidaritatii era o provocare suficient de mare pentru mine.

MagicHELP-Reteaua Solidaritatii este prima aplicatie de mobil prin care orice companie sau specialist poate sa ofere produse si servicii gratuite sau cu reducere, lunar, direct catre familiile copiilor cu afectiuni cronice grave.

 • Cum reusesti sa faci fata noilor provocari? Ne dam seama ca, odata cu proiectul MagicHELP-Reteaua Solidaritatii si implicarea ta directa, si numarul responsabilitatilor tale a crescut. Cum le organizezi si cum le prioritizezi?

In spatele MagicHELP-Reteaua Solidaritatii este o intreaga echipa. Eli, project manager (pana la 1 august), Lida, cea care se ocupa de beneficiari, eu impreuna cu colegul meu Ionatan ne ocupam de parteneri, Florina se ocupa de optimizarea activitatii in zona Cluj, Vlad Crisan Pop fundraiser MagicHELP in zona Cluj si multi alti membrii ai echipei, care se implica in proiect in functie de activitatea fiecaruia (comunicare, fundraising, juridic, relatie cu terte parti etc). Planificam impreuna in echipa activitatile necesare atingerii obiectivelor proiectului, iar comunicarea este cheie in orice moment. Perioada aceasta de pandemie a grabit digitalizarea interactiunilor dintre noi, iar folosirea uneltelor noi digitale a sprijinit intreaga noastra activitate.

 • Care sunt cele mai mari provocari pe care le-a intampinat MagicHELP-Reteaua Solidaritatii pana acum?

MagicHELP-Reteaua Solidaritatii este un proiect inovativ. Nu aveam un best practice sau un alt proiect dupa care sa ne ghidam. Provocarile noastre sunt:

1.Dezvoltarea efectiva a solutiilor IT (Aplicatia si platforma de inscriere). Impreuna cu mReady suntem deja la varianta a doua a aplicatiei, iar pe masura ce evolueaza proiectul dezvoltam noi si noi functionalitati. Acelasi lucru se intampla si cu platforma de inscrieri www.magichelp.ro.

2.Optimizarea continua a proceselor, pentru a minimiza volumul de munca manuala

3.Definirea unui concept si apoi implementarea proiectului, astfel incat sa respecte constrangerile legislative (procesele birocratice bazate pe hartogaraie, legislatia neclara pe multiple aspecte)

4. Gestionarea crizei COVID-19, care a incetinit multiple planuri ale economiei.

 • Ce anume ii determina pe antreprenori sa devina parteneri ai acestui proiect?

Majoritatea partenerilor nostri intra in MagicHELP-Reteaua Solidaritatii, deoarece vor sa ajute familiile aflate intr-o situatie extrem de dificila si vor sa devina un exemplu in comunitatea lor. Afiseaza cu mandrie Stickerul primit de la noi “Sunt MagicPARTENER in MagicHELP-Reteaua Solidaritatii” si le spun si prietenilor lor despre proiect.

Cei mai multi sunt foarte mandri ca sigla lor se afla pe siteul www.magichelp.ro, in zona de parteneri ai proiectului.

Pentru toti partenerii care ofera servicii exista si o facilitatea fiscala, aceea de a deduce pana la 20% din impozitul trimestrial/anual datorat statului.

 • Spune-ne in cateva cuvinte de ce ar trebui un antreprenor sa se alature proiectului MagicHELP-Reteaua Solidaritatii?

Este foarte simplu sa oferi ceva din ce produci sau comercializezi tu, chiar in locatia ta sau online, direct catre familiile copiilor cu afectiuni grave. Dupa procesul de inscriere pe www.magichelp.ro si semnarea unui contract, este destul de simplu sa faci bine in comunitatea ta. Si pentru ca meniul de mancare, tunsoarea sau serviciul oferit de firma ta poate imbunatati mult viata acestor familii si, uneori, poate chiar face diferenta intre a continua sau nu tratamentul copilului.

 • Ne poti oferi cateva date si statistici despre MagicHELP-Reteaua Solidaritatii si situatia proiectului in acest moment?

MagicHELP-Reteaua Solidaritatii a fost lansat in septembrie 2019, in Bucuresti, iar pana la sfarsitul anului avea deja 45 de parteneri si 400 de beneficiari care accesasera aproximativ 1300 de servicii si produse. Pana la sfarsitul lui iulie 2020 numarul de parteneri a ajuns la 160, iar cel al beneficiarilor aplicatiei la aproximativ 2700. Numarul total de produse si servicii oferite de MagicHELP-Reteaua Solidaritatii, pana la sfarsitul lunii iulie, este de aproximativ 2400 -din categorii precum sanatate (servicii stomatologice, optometrie, nutritie, kinetoterapie, logopedie), mancare (meniuri de mancare, torturi, panificatie), cazare, educatie (meditatii, cursuri de limbi straine, ateliere creative), servicii tehnice si consultanta (service auto, traduceri, consiliere juridica), mobile si casa, timp liber, transport.

 • Ati primit vreun ajutor din partea statului pentru MagicHELP-Reteaua Solidaritatii?

Nu am beneficiat de fonduri de la Stat sau de vreo forma de ajutor material. Beneficiul pe care statul il ofera oricarui ONG din Romania este acela ca firmele isi pot deduce fiscal, in limitele legale, contravaloarea produselor oferite catre astfel de organizatii.

 • Privind inspre viitor, care sunt previziunile tale in ceea ce priveste dezvoltarea MagicHELP-Reteaua Solidaritatii?

Asociatia Magic isi doreste sa dezvolte proiectul MagicHELP-Reteaua Solidaritatii extrem de mult in Romania, fiind locul de intalnire al celor ce au nevoie de ajutor cu cei ce il pot oferi. Nevoia de ajutor este foarte mare, de ordinul sutelor de mii de beneficiari. Am inceput cu orasele mari, care sunt si centre de terapie pentru beneficiarii nostri, iar acum continuam in aceste orase, dar si cu restul oraselor, pentru ca beneficiari sunt in toate judetele tarii. Visul nostru este sa impanzim efectiv toate vitrinele din Romania cu Stickerul “Sunt MagicPARTENER in MagicHELP-Reteaua Solidaritatii”

Tinand cont ca Asociatia Magic are beneficiari si in Republica Moldova, cu siguranta in viitor proiectul o sa fie lansat si international. Dar momentan prioritatea este sa dezvoltam cat mai mult proiectul in Romania.

 • In final, te rugam sa ne lasi cateva cuvinte care te inspira. Acestea vor deveni “citatul Adriana Banu”.

Cred ca schimbarea pe care o asteptam cu totii trebuie sa vina de la fiecare din noi, incepand de azi. Nu este greu sa faci bine. Trebuie doar sa arati ca iti pasa si sa incepi de langa tine.