Recent am avut plăcerea să discutăm cu Mihaela Petrovan, fondatoarea Bookland – o organizație care de peste 13 ani subliniază importanța educației și a dezvoltării personale prin inițiative cu adevărat remarcabile.  

Cea mai importantă activitate a asociației Bookland este Renovarea și Dotarea școlilor, un proiect ambițios care implică sute de companii private, autorități locale, profesori, părinți și elevi. Împreună, aceștia lucrează pentru a oferi copiilor din mediul rural școli moderne, sigure și prietenoase, reducând astfel rata abandonului școlar și deschizând calea către o educație de calitate. 

Iar surprizele nu se termină aici. BookLand Evolution organizează întâlniri care facilitează dialogul între liceeni cu rezultate excelente și personalități din diverse domenii, oferindu-le tinerilor oportunitatea de a acumula informații esențiale pentru dezvoltarea lor personală și profesională. Mai mult decât atât, Taberele Coolturale BookLand le oferă copiilor un mix unic de activități educaționale și distractive în mijlocul naturii. 

Mai departe, vom explora împreună cu Mihaela modul în care aceste inițiative transformă comunitățile și viitorul copiilor din România. 



Salutare, Mihaela! În primul rând, îți vom spune că Portal Management se poziționează ca o sursă de inspirație pentru performanță. Așadar, te rugăm să ne spui ce anume te determină să continui să te dezvolți în fiecare zi, dar și să lucrezi cu atâta dedicare pentru asociația pe care o conduci.  

M.P.: Mă bucur că ai pronunțat cuvântul „performanță” – cu el îi impulsionez zilnic pe colegii mei, dar și pe parteneri. Mă număr printre norocoșii care și-au găsit menirea. Însă, tare mi-aș fi dorit să încep din prima cu asta…  Acum, privind în urmă, știu că antreprenoriatul social și munca mea la BookLand sunt ceea ce îmi doresc și mi se potriveste. Toată experiența mea profesională anterioară m-a învățat să mă investesc țintit, creativ și durabil în ceea ce fac. Multă disciplină, multă muncă, continuă curiozitate și sete de a învăța – sunt ingredientele fiecărei zile. În plus, învăț zilnic de la profesioniștii pe care îi admir, ascultand audiobook-uri, podcast-uri. Dacă aș avea timp, aș urma cursurile Facultății de Construcții sau aș face un modul de Pedagogie. Mi-am dat seama în timpul renovării școlilor, interacționând cu echipele de muncitori responsabile de lucrări, că tare mi-ar fi plăcut să știu să construiesc. A compensat, însă, dorința mea de a face un bine acestor copii, ajutată fiind și de spiritul de observație și organizatoric. Și mai util era să știu meserie în domeniu, cum se zice… De aceea și militez pentru ca tinerii din mediul rural să învețe să devină „meșteri” certificați. Căci a se lăsa de școală după clasa a VIII-a nu e o soluție viabilă în secolul XXI… Iar legat de Pedagogie, când eram mică îmi doream să fiu profesoară de română sau geografie. Dar, iată, destinul a făcut ca eu să las o altfel de amprentă în viețile elevilor din ruralul românesc. Iar pentru această șansă care ma bucură imens le sunt recunoscătoare celor peste 700 de companii private care s-au alăturat misiunii noastre educaționale, primăriilor care s-au implicat și profesorilor, părinților și elevilor din comunitățile în care BookLand a intervenit. 

Spune-ne mai multe, te rugăm, despre acțiunile principale ale BookLand – BookLand Evolution, Taberele Coolturale BookLand și renovarea și dotarea școlilor din mediile defavorizate. 



M.P: O să răstorn puțin ordinea și o să vă spun, mai întâi, ce a însemnat renovarea de școli și grădinițe. Este o responsabilitate uriașă, pe care ne-am asumat-o, pentru că vrem o Românie cu adevarat educată și un viitor mai bun pentru tineri, chiar aici, în țara lor. Azi, 75% dintre ei vor să plece din România. Munca la care ne-am înhămat ne-ar fi depășit puterile și n-am fi putut face atât de multe lucruri fără ajutor. Însă, prin mobilizarea mediului privat de afaceri și a autorităților locale am putut să renovăm, în ultimii 4 ani, 80 de instituții de învățământ din 70 de comunități rurale. Cu cei 10.5 milioane Euro strânși strict din redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit, campania de SMS 2 euro și Formularul 230, am transformat clădiri vechi și mucegăite în spații prietenoase și moderne. Recunosc, n-a fost ușor, dar am văzut că eforturile noastre se traduc într-o schimbare reală pentru acești copii, care acum au parte de educație în condiții decente, în deplină siguranță, în școli și grădinițe în care simt că sunt primiți cu respect. Iar dacă Asociația BookLand, un simplu ONG, a putut schimba destinul a 15.000 de elevi anual, gândiți-vă cât de mult bine putem face ÎMPREUNĂ, dacă înțelegem că fiecare dintre noi are forța de a aduce schimbarea.  

Tot pentru dezvoltarea lor personală ne-a venit ideea, acum 11 ani, să organizăm evenimente cu mentori care să le fie model. Pentru că adolescenții au nevoie de repere zdravene, de oameni talentați care și-au îmbrățișat pasiunea și care pot veni în mijlocul lor să le împărtășească experiențele trăite. Nicio teorie nu poate rămâne în picioare, atât timp cât ea nu s-a transpus în practică. De aceea, Întâlnirile BookLand Evolution pun reflectorul pe faptul că socoteala de-acasă nu se potrivește cu cea din târg. Iar tinerii la început de drum au nevoie să afle, pe bune, cu ce se mănâncă profesia spre care tind. O intersecție reală cu un mentor, cu un profesionist, este menită să distrugă miturile, să înlăture falsitatea și să demonstreze că munca asiduă dă roade.  

Iar pentru a-i aduce pe copii împreună, am conceput acum 12 ani Taberele Coolturale BookLand. Cine a fost într-o tabără știe că acolo se trăiesc momente de neuitat. Ne-am propus să-i răsplătim pe copiii buni la învățătură și să-i și punem în contact cu alți copii la fel de interesați să învețe lucruri noi. Vrem să continue acest exercițiu al înfiripării prieteniilor sincere, să-și descopere aptitudini și talente participând la varii activități (și anul acesta avem 3 locații în care organizăm taberele). Mai vrem să-i învățăm să se bucure de natură, de activități comune, să capete încredere în forțele proprii ca să-și urmeze visul… Pe scurt, taberele au rolul de a-i face pe tineri să prețuiască firescul. În plus, imaginați-vă că, din considerente financiare, mulți copii nu pot pleca mai departe de satul în care s-au născut. De aceea, cu sprijinul sponsorilor care acoperă cheltuielile cu participarea elevilor silitori din mediul rural, le dăruim șansa acestei experiențe.  

Poți împărtăși cu noi un moment deosebit din timpul întâlnirilor BookLand Evolution care a avut un impact semnificativ asupra liceenilor?  

M.P. Mi-e aproape imposibil să extrag un singur moment, căci de-a lungul anilor, inclusiv la Conferințele din cele 23 de orașe în care am ținut anual evenimentul, am avut în mijlocul celor 100.000 de elevi peste 2.000 de speakeri. Azi, mentorii care vorbesc în cadrul acestor Întâlniri restrânse numeric sunt exponenți ai domeniilor în care activează, așa că fiecare are lucruri extraordinare de spus. Fiecare breaslă, dacă vreți, are secretele și perspectivele ei, provocări proprii și un parcurs singular. Pot doar să vă împărtășesc faptul că profesiile rar întâlnite au făcut valuri de fiecare dată. Dacă noi toți mergem, în mare parte, la câte-un birou, imaginați-vă câtă fascinație poate naște, de pildă, o muncă de cercetare sociologică depusă în junglă, explorarea cosmosului sau interpretarea unui rol dificil pe scena unui prestigios teatru liric. Elevii de elită care au șansa să participe află multe lucruri noi prin intermediul dialogului cu mentorii. Ce ne surprinde plăcut de fiecare dată la acești tineri selectați cu atenție e să vedem cât de interesați și de bine informați sunt – abia așteptăm să ni se confirme bănuiala că, nu peste multă vreme, vom afla că au făcut, la rândul lor, performanță în domeniile lor de interes. 

În ce fel contribuie experiențele din Taberele Coolturale BookLand la dezvoltarea elevilor? 

M.P. Joacă un rol covârșitor. Și asta nu pentru că o spun eu, acum, ci pentru că timpul a demonstrat-o. Taberele Coolturale BookLand sunt un fel de pepiniere de talente. Niciodată nu poți ști cu ce minunății te mai poate surprinde un copil, într-un sens pozitiv, firește. Faptul că ajuți un tânăr să-și exploreze propriul potențial poate genera atât de multe schimbări în viața lui! Mai mult, relaționarea dintre copii capătă acolo o altă dimensiune, pentru că ei vorbesc aceeași limbă, au cam aceleași preocupări și, interacționând, devin conștienți că nu sunt singuri. Se simt înțeleși și știu că au găsit persoane cu care să rezoneze. E o bucurie să fii acolo, în mijlocul lor! Vă spun asta, pentru că le sunt alături an de an. Ați rămâne fără cuvinte dacă ați vedea ce poate să iasă atunci când mai multe minți strălucite își împletesc ideile pentru a face un lucru împreună, mai ales la sugestia trainerilor invitați de noi sa îi învețe lucruri noi. V-aș sugera să stați de vorbă chiar cu copiii BookLand. Cred că ei pot descrie cel mai bine ce a însemnat pentru ei să pășească în universul taberelor noastre. Ar avea multe de împărtășit și, de ce nu, ar putea deveni o sursă de inspirație și pentru alți copii care și-ar dori să adere înspre tot ceea ce înseamnă BookLand, fie că vorbim de voluntariat, concursuri sau tabere. Mai adaug faptul că am reușit în ultimii ani să aducem tot mai mulți copii pe costurile noastre, sprijiniți sau nu de sponsori, pentru a da șansa copiilor din mediul rural să beneficieze de acest cadou pe care sigur îl vor prețui întreaga viață. 

Ați reușit să renovați și dotați 80 de școli. Care sunt principalele provocări pe care le întâlnești în efortul de a reduce abandonul școlar în mediul rural și cum le depășești? 

M.P. Ați atins un subiect sensibil, o rană pe care nu o putem vindeca decât împreună, cu eforturi și răbdare. De prea multe ori, tinerii se simt lăsați de izbeliște și abandonează școala pentru că simt că nu îi ajută real să-și construiască o perspectivă demnă, decentă. În mediul rural, neoficial, jumătate dintre elevii de-a VIII-a nu mai urmează nicio formă de învățământ. Tinerii nu mai au încredere în sistemul educațional. De aceea, învățământul românesc cere o reformă. Elevii își doresc să știe că mersul la școală chiar le va pune, ulterior, o pâine pe masă. BookLand are asta în obiectiv: un Campus Preuniversitar Profesional în Sistem Dual, inspirat din modelul practicat de țările vestice, pe care îl construim la sat. În acest campus îi vom învăța pe tineri meserii spre care simt chemare. Începem să construim, prima dată, în Argeșul rural (în comuna Vulturești), ca mai apoi să ridicăm câte-un astfel de campus în fiecare județ din țară. Cred cu tărie că asta este soluția pentru a ne motiva tinerii să rămână în România: trebuie să le acordăm încredere și sprijin, iar ei vor reuși să-și recâștige respectul față de muncă și față de țară. Și în școlile renovate de noi se observă o reducere a ratei de abandon, o creștere a performanțelor școlare… însă, nu e suficient. Cu Campusul, practic, revoluționăm învățământul profesional oferindu-le tinerilor soluții sustenabile pe termen lung, alături de agenții economici cu care semnăm contracte de pregătire profesională în sistem dual, care le asigură locuri de muncă la finalul celor 3 ani de liceu. 

În calitate de lider, cum îți motivezi echipa să rămână pasionată și dedicată în aventura BookLand? Ce strategii folosești pentru a menține un mediu de lucru pozitiv și productiv? 

M.P. Fac tot posibilul să pun omul potrivit la locul potrivit. Și pe lângă asta, îi ascult activ, îi încurajez să-și spună părerile, ideile, și apoi implementăm ce se dovedește a fi productiv. Supunem la vot. Mergem împreună la sponsori, la workshop-uri, ne luăm notițe, începem să aplicăm ce învățăm ca să funcționăm din ce în ce mai bine laolaltă. Îmi respect cuvântul dat și nu uit să le amintesc de faptul că sunt importanți, că le apreciez munca, că pot să fie și mai buni și că am planuri mari cu fiecare în parte. Pentru că meritocrația e pe locul întâi la noi în asociație. În plus, îmi fac timp să vorbim atât în ședințe, cât și individual; îi acord timp și atenție fiecărui membru din echipă în parte. Îi încurajez atunci când se simt nesiguri, încerc să mă abțin de la a-i cicăli prea des (deși îmi stă în fire), sunt lângă ei, ca și ei să rămână lângă mine. Cred că reușim să ne generăm și să ne întărim, reciproc, sentimentul de loialitate. Acesta este cuvântul la care mă gândesc atunci când vine vorba de colegii mei. Încă mai am multe de învățat, recunosc, însă depun efort constant în sensul acesta. 

Ce rol joacă networking-ul în succesul inițiativelor BookLand? Cum reușești să construiești și să menții aceste relații valoroase de-a lungul timpului? 

M.P. Oamenii au nevoie să se simtă oameni, indiferent de scaunul pe care îl ocupă în cadrul unei organizații. Eu mă duc la ei fără măști și fără retorici pompoase. Nu mi-e teamă de transparență, dimpotrivă, o consider o formă de sinceritate maximă. Fără ea, nu poți câștiga încredere. Și niciodată nu cer, fără să mă asigur că am ceva valoros de dat la schimb. Mie îmi place mult ideea de ajutor reciproc. Nu contează cât ești de mare sau de mic, întotdeauna vei avea ceva de învățat de la cel de lângă tine. Trebuie doar să îți faci timp și să-i asculți pe oameni. În întâlniri, la masa de discuție, ajungem să ne conectăm profund și să rostogolim idei noi, venite dintr-o curiozitate autentică și dorința de a contribui cu propuneri valoroase. Toată lumea trebuie să se simtă pe plus într-o interacțiune, nimeni, niciodată pe minus! N-ai de unde să-ți iei încrederea de unul singur. Numai de la oameni o poți primi. Așa funcționăm. Așa funcționez. 

Povestește-ne despre câteva exemple de succes din rândul copiilor care au beneficiat de proiectele BookLand. Cum au fost influențați aceștia? 

M.P. Reiau sugestia lansată anterior: ar fi minunat să stați de vorbă cu un astfel de copil. Avem mulți copii BookLand, iar ei pot ilustra cel mai bine cum li s-au schimbat viețile de când ne-am cunoscut și până în prezent. Însă până atunci, vreau să amintesc cât de talentați sunt. Le prevăd un parcurs tare fructuos mai ales că, în spatele darurilor cu care a fost înzestrat fiecare, stă multă muncă, perseverență, pasiune și determinare. Sunt elevi valoroși, sunt implicați în acțiuni civice de mare impact, sunt modele pentru cei din jur, de la mic la mare. Uite, vă invit la final de noiembrie la Gala BookLand – prima noastră ediție. Îi veți putea admira acolo. Însă, de 13 ani, de când ne preocupă educația si dezvoltarea personală a copiilor, sunt convinsă că mulți dintre cei cu care ne-am întâlnit cel puțin o dată au rămas cu ceva din Întâlnirile sau Taberele BookLand. Iar cei cărora le-am renovat școlile sper să își amintească de anii copilăriei cu plăcere… și mai ales de sălile de clasă colorate și utilate cu tot ce le trebuie. Pe foarte mulți îi vom reîntâlni de-a lungul vieții noastre, poate chiar în calitate de părinți care își vor aduce copiii în Campusurile BookLand! Noi credem în acest ecosistem pe care-l CONSTRUIM zi de zi pentru o Românie mai bună. 

Dacă ai avea ocazia să transmiți un mesaj inspirațional elevilor din România, ce ai dori să le spui? 

M.P. Aș vrea să le spun că am trecut și eu pe-acolo pe unde ei sunt în prezent și că e normal să simtă tot: frică, derută, idealism acut și așa mai departe. Copii, să nu vă fie frică de eșec, întotdeauna există drum de întoarcere atunci când simțiți că v-ați rătăcit. Alegeți-vă cu grijă ancora și veți evita naufragiul, indiferent de apele în care viața vă va împinge. Cum veți reuși? Învățând să gândiți, să analizați, să decideți, să implementați. Și nu de unii singuri, ci cu cei de lângă voi. Să credeți în puterea lui ÎMPREUNĂ! Căci, în țara în care v-ați născut sunt o grămadă de oameni de bine, care cred în forțele generației voastre: vă văd că sunteți sclipitori, vă simt că sunteți de zece ori mai deștepți și mai informați decât generațiile anterioare. Acești oameni din firme azi partenere nouă v-au simțit potențialul și luptă ca viitorul să vă surâdă. Vă sfătuiesc să vă îmbrățișați pasiunile și să munciți mult ca să ajungeți foarte buni. Voi sunteți mentorii de mâine. Eu am și o vorbă: azi Ȋnvățăcel, mâine Cel-mai-Cel!  

Din propria experiență, ce sfaturi ai pentru antreprenorii care doresc să inițieze proiecte cu impact social? 

M.P. Vreau să le transmit un gând care s-a născut din acțiunile pe care le-am desfășurat prin prisma BookLand: binele zidit se va-ntoarce înzecit! Căci nu există o investiție mai trainică decât în educația tinerei generații, fie ea de la sat sau de la oraș. Ne dorim cu toții să vedem cât mai multe inițiative cu real impact social. Suntem aici, pregătiți să punem în practică toate planurile BookLand împărtășite cu acești oameni inimoși care vor să facă bine alături de noi. Iar dacă vreodată le-ar trece prin minte să renunțe, o sa le propun să facă o plimbare prin „cealaltă Românie”: adică prin satele depopulate, ca să simtă cum trăiește și cum se simte o generație care are nevoie disperată de sprijinul nostru pentru a nu-și pierde bruma de încredere rămasă. De fapt, noi avem nevoie de acești tineri mai mult decât au ei nevoie de noi. M-aș bucura să conștientizăm asta cu toții… 

Și acum, pentru că interviul nostru a luat sfârșit, te rugăm să ne lași câteva gânduri inspiraționale pentru comunitatea Portal Management. Să rămână aici citatul Mihaela Petrovan!  

M.P. Dați-mi voie sa îl citez pe reformatorul învățământului românesc, Spiru Haret, ale cărui vorbe ne-au mobilizat în misiunea noastră educațională: Cum arată astăzi școala, va arăta mâine țara! Și da, sistemul de învățământ, ca cel juridic sau oricare altul, nu e perfect. Trebuie ancorat în realitate. Iar cea din mediul rural nu e de bun augur. Riscăm să ne pierdem identitatea națională. Iar „de la țară” ne tragem cu toții, să nu uităm asta. In ritmul în care tinerii din mediul rural fug de țara care nu-i mai vrea și în care bătrânii se sting singuri, îndurerați de lipsa nepoților, daca nu luăm măsuri acum, în curând o să uităm ce gust avea pâinea de casă, dulceața de prune, zacusca cu ciuperci, bulzul, sau cum se pun potcoave cailor. Vrem din tot sufletul să îi redăm strălucirea și, prin Campusurile Profesionale pe care le vom construi în toate județele, în următorii 50 de ani, să facem din satul românesc locul în care educația se întâlnește cu dezvoltarea economică sustenabilă, învățându-i varii meserii și asigurându-le tinerilor locuri de muncă, stabilitate și un nivel de trai mai bun. Dacă aveți încredere în potențialul țării noastre, haideți alături de BookLand să facem România bine!