Este o realitate faptul că personalul unei companii reprezintă valoarea cea mai importantă, motorul care poate duce la succesul sau chiar la falimentarea afacerii. Selecționarea candidaților este un proces complex, care presupune cunoașterea unor tehnici și parcurgerea unor pași necesari pentru formarea unei echipe ideale, în conformitate cu nevoile firmei.

Pașii cheie în parcurgerea unui proces de selecție de personal

Pentru ca procesul de selecție să fie unul de succes, există o serie de pași care este necesar să fie respectați pe parcurs:

Analizarea nevoilor reale ale firmei și ale postului

Toate firmele care doresc să aibă succes în sectorul în care activează, trebuie să țină cont de nevoile reale, în ceea ce privește calitățile și abilitățile personalului. Descoperirea lipsurilor și a punctelor slabe în ceea ce privește eficiența echipei din companie este în acest caz esențială și poate veni în ajutorul stabilirii obiectivelor dintr-un proces de selecție.

Recrutarea personalului

După identificarea nevoilor din companie în ceea ce privește personalul, următorul pas este declanșarea procesului de căutare de personal. În cazul în care firma nu dispune de un departament de HR și de personal pregătit pentru recrutare, există firme de specialitate, care oferă servicii complete de selecționare a personalului. Este una dintre variantele cele mai la îndemână, iar tu poți să vezi aici candidații de pe Jobby sau de pe alte site-uri de specialitate. Cu ajutorul profesioniștilor din domeniu, cu siguranță vei găsi cele mai potrivite persoane pentru compania ta.



Stabilirea probelor și pașilor din procesul de selecție de personal

În cazul în care preselecția se va face de către departamentul HR al companiei, se selectează candidații care vor participa la probe, se stabilesc filtrele, se fixează obiectivele și profilurile cheie ale candidaților.

Candidații trebuie să parcurgă o serie de probe prin care să demonstreze că reunesc abilitățile și competențele necesare îndeplinirii cerințelor postului disponibil. În cadrul procesului de selecție, candidatul poate fi supus unor interviuri, dar și unor probe de lucru și unor teste IQ, sau de personalitate, menite să evidențieze unele abilități necesare pentru viitorul loc de muncă.

Interviul

Rolul persoanei care susține interviul este identificarea abilităților angajatului și verificarea informațiilor scrise în CV-ul candidatului. În acest scop, se pregătesc o serie de întrebări care să permită un screening complet al candidatului și verificarea compatibilității cu postul ofertat. Interviurile reprezintă o etapă importantă de parcurs, cu scopul cunoașterii depline a candidatului. În cadrul unui interviu i se prezintă candidatului cerințele postului vacant din companie, posibilitățile ulterioare de formare, într-o formă cât mai explicită.



Etape de parcurs după selecționarea candidatului perfect

După etapa interviurilor este necesară efectuarea unor evaluări ulterioare a tuturor candidaților selecționați. Dacă candidatul continuă să fie interesat de oferta făcută de companie, este invitat la o nouă întrevedere, când i se prezintă toate condițiile legale și oferta completă a contractului de muncă. Urmează încorporarea candidatului selecționat în cadrul firmei, prezentarea viitorilor colegi de muncă din departamentul în care va activa și din restul departamentelor. De asemenea, structura companiei, relațiile de subordonare și principalele obiective de atins în activitățile pe care le va desfășura.

Ulterior, va fi necesară urmărirea activității desfășurate de noul angajat, sprijinirea lui în desfășurarea muncii și corectarea eventualelor erori pe care le face la îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Parcurgerea tuturor acestor pași este esențială pentru identificarea angajatului ideal, pentru a completa echipa din companie și a asigura succesul deplin al afacerii.

Sursa foto: Pexels.com