In antreprenoriat, in acest moment, Statele Unite ale Americii inregistreaza un deficit de peste un milion de startup-uri si din aceasta cauza rata destul de mare a somajului de pe teritoriul american este dificil de tinut sub control.

Potrivit afirmatiilor lui Jim Clifton, CEO-ul companiei de cercetare Gallup, in cazul in care aici nu se va reusi diminuarea numarului somerilor, exista riscul ca americanii sa „isi piarda republica si stilul de viata actual”.

Intr-un interviu realizat de Business Insider, Clifton a declarat ca in acest moment, ca si expert, „nu ar miza pe joburile oferite de guvern sau banii din Rezerva Federala, ci pe revigorarea spiritului antreprenorial”. Potrivit afirmatiilor CEO-ului de la Gallup, peste 20 de milioane de americani sunt someri, desi statisticile arata ca rata somajului s-a diminuat in State la valoarea de 5,9%.

Business Insider mai scrie ca in urma inregistrarii unor valori destul de ridicate ale somajului, exista consecinte serioase in ceea ce priveste atat in mediul social, cat si in cel financiar.

Jim Clifton a declarat ca multe tensiuni care se manifesta in diverse state din SUA reprezinta de fapt un semn cert al „unei nelinisti sociale si economice, dar si a unor probleme rasiale. „Cei care protesteaza pe strazi in SUA si poarta lupte cu politia, toti acesti tineri, daca ar fi avut un job la care sa mearga zilnic, credeti ca ar mai fi iesit pe strazi, sa protesteze si sa distruga magazine? Probabil ca nu!”, explica seful de la Gallup.Analistii financiari sustin ca in SUA peste 50% din joburi sunt oferite in zona afacerilor mici!

Expertul considera ca doar solutionarea unor noi locuri de munca prin aparitia unor start-up-uri ar putea sa reprezinte o varianta adecvata pentru reducerea tensiunilor sociale din anumite state americane. Conform datelor facute publice de Gallup, multi americani profesionisti nu mai au loc in campul muncii si traiesc de pe o zi pe alta.

„Antreprenoriatul ar putea reprezenta salvarea Americii”, mai precizeaza Jim Clifton.Totusi, expertul atrage atentia ca multe startup-uri nu pot sa se dezvolte foarte rapid, iar un business nu are sanse prea mari de izbanda fara fonduri solide de finantare. Business Insider scrie ca, de pilda, utilizatorii LinkedIn au semnalat un obstacol major in SUA si anume acela ca nimeni nu poate demara o afacere cand are deja o datorie de 100.000 de dolari, reprezentand costurile studiilor universitare. Analistii financiari sustin ca peste 50% din joburi sunt oferite in zona afacerilor mici si antreprenorii genereaza 65% din joburile „noi si bune”.

Expertii incearca sa atraga atentia autoritatilor americane sa colaboreze cu antreprenorii, pentru a dezvolta noi idei de business, care sa poata fi transpuse in practica si care in viitorul apropiat sa fie capabile sa genereze noi locuri de munca.

Mihai Matei