In ultima perioada, transplantul de celule stem a devenit o noua sansa la viata. Astfel, transplantul de celule stem reprezinta un mare interes pentru toti oamenii de stiinta si lumea medicala. Prin capacitatea lor, celulele stem au atras interesul oamenilor avand in vedere ca se pot transforma intr-o varietate de celule diferentiate, printre care, celule nervoase, celule hepatice, putand astfel sa se reinnoiasca si sa refaca tesuturi afectate sau distruse.

In momentul de fata, celulele stem sunt utilizate in tratarea a peste 80 de afectiuni, printre care, boli congenitale mostenite ale sangelui, sistemului imunitar, boli metabolice, diverse tipuri de cancer, precum de maduva osoasa, neuroblastom, retinoblastom.

Celulele stem se recolteaza la momentul nasterii, din cordonul ombilical si se stocheaza. Astfel, parintii au sansa suplimentara de a-si proteja copiii impotriva unor boli severe, acute sau cronice.

Recoltarea celulelor stem se face imediat dupa nastere si nu prezinta niciun risc pentru mama si copil, din sangele ramas pe cordonul ombilical. Recoltarea acestor celule se va face de catre medicul ginecolog cu ajutorul kitului de recoltare pe care il va avea mama la ea. Kitul provine de la banca privata de celule stem cu care parintii au incheiat un contract.



O recomandare in acest sens o reprezinta Stem Sure, singura banca de celule stem din Romania care ofera posibilitatea de a se recolta celule stem hematopoietice din sangele cordonului ombilical si mezenchimale din tesutul de cordon ombilical si permite procesarea lor intr-un laborator care detine acreditarea JACIE, ce permite acceptarea probelor de celule stem la nivel international.

Printre beneficiile recoltarii de celule stem la nastere amintim:

  • Compatibilitate perfecta ceea ce va duce la reducerea timpului de incepere a tratamentului. In plus, nu va mai exista riscul respingerii probei, astfel ca vor creste sansele unui transplant reusit.
  • Compatibilitate mare pentru un alt memebru al familiei sau altfel spus, chiar daca nu exista compatibilitate perfecta, celulele stem pot fi utilizate pentru tratarea fratilor si a altor rude de sange.
  • Tratarea sau ameliorarea unui numar de peste 80 de afectiuni, unele dintre acestea sunt foarte grave, precum leucemia, diabetul sau paralizia cerebrala. Pe site-ul www.stemsure.ro sunt prezentate cateva din cazurile care au fost tratate cu ajutorul transplantului de celule stem.
  • Este o procedura complet nedureroasa pentru mama si copil, aceasta se efectueaza din cordonul ombilical imediat dupa nasterea bebelusului. In schimb, celulele stem care se recolteaza din maduva osoasa prezinta disconfort si durere pentru pacient.
  • Prezinta disponibilitate imediat pentru tratament. Intarzierea inceperii tratamentului pentru gasirea unui donator compatibil poate sa puna in pericol eficienta transplantului de celule stem. Mai mult decat atat, nimeni nu poate garanta o compatibilitate perfecta asa cum se intampla in cazul celulelor stem recoltate din propriul cordon ombilical.

Pentru mai multe informatii despre celulele stem puteti vizita site-ul stemsure.ro