Ai cunoscut vreodata genul acela de persoana pe care nu te saturi sa o asculti? Interviul cu Bogdan Nafornita, omul care impreuna cu partenerul sau, Cosmin Merisescu, a dat nastere companiei Profluo, are iz de discutie la un pahar de vin, mai degraba decat ceva formal.

Te invitam sa te asezi cinci minute si sa afli informatii despre lumea digitala, care nu are scopul de a inlocui prezenta umana, machine learning, cum sa iti eficientizezi procesul de lucru, indiferent de ce tip de afacere detii.

Portal Management: Bogdan, in primul rand iti vom spune ca Portal Management se pozitioneaza ca o sursa de inspiratie pentru performanta in afaceri. Asadar, te rugam sa ne spui ce anume te motiveaza si ce te determina sa continui sa te dezvolti zi de zi?

Bogdan Nafornita: Motivatia mea este legata in primul rand de nevoia de a construi ceva semnificativ.

Ce inseamna “ceva” si ce inseamna „semnificativ” sunt coordonate personale pentru fiecare din noi.

Pentru mine, inseamna construirea unei companii care sa aiba un rol puternic in digitalizarea companiilor mici si medii din Romania, si care sa devina un nume de casa cand vine vorba de procesari inteligente de documente.

Portal Management: Spune-ne unde se vedea Bogdan Nafornita cand a cunoscut prima data tainele finantelor?

Bogdan Nafornita: Am intrat in lumea finantelor acum peste 20 de ani cand am avut sansa unica sa lucrez, ca student la Statistica, la un start-up german de Inteligenta Artificiala, care construia o aplicatie de investitii automate pe bursa din Frankfurt, la care era nevoie si de cercetare fundamentala – econometrica si statistica.

Acolo am intrat in contact atat cu constructii de inteligenta artificiala (retele neuronale, algoritmi genetici), cat si cu lumea financiara.

 • Tehnici de vanzare
 • Finanate si economie
 • Management si leadership
 • Marketing si branding
 • Marketing online
 • Resurse umane
 • PR si comunicare
 • Idei de afaceri
 • Interviuri antrepenori de succes
 • Povesti despre afaceri de succes
 • Tehnici de vanzare

  Tehnici de vanzare

Tehnici de vanzare

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Cum sa fii un lider eficient

  Cum sa fii un lider eficient

Cum sa fii un lider eficient

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Cum sa fii un lider eficient

  Cum sa fii un lider eficient

Cum sa fii un lider eficient

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Instrumente creative pentru reclame virale

  Instrumente creative pentru reclame virale

Instrumente creative pentru reclame virale

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Marketing online

  Marketing online

Marketing online

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Resurse umane

  Resurse umane

Resurse umane

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • PR si comunicare

  PR si comunicare

PR si comunicare

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Start afacere

  Start afacere

Start afacere

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Start afacere

  Start afacere

Start afacere

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

 • Start afacere

  Start afacere

Start afacere

Numele tau (obligatoriu)

Adresa ta de email (obligatoriu)

Atunci visam la o cariera in acest spatiu (econometrie cu inteligenta artificiala aplicata pietelor financiare), care la vremea aceea era exclusiv o preocupare academica, si doar la facultati din Statele Unite! 😊

Portal Management: Cu o experienta atat de vasta in industria financiara, ce ai observat ca nu functioneaza bine si ce ai urmarit sa schimbi in companiile medii si mari in care ai lucrat?

Bogdan Nafornita: Exista o nevoie imensa de imbunatatire continua a proceselor, atat interne companiilor, cat mai ales la intersectia dintre companii. Oriunde am profesat, am actionat in acest sens, dincolo de procesele si datele financiare.

Actiunile mele au avut mereu o componenta digitala, adica orice imbunatatire de proces trebuia sa aiba ca suport un sistem nou, imbunatatit, o mai buna circulatie a datelor, o mai buna arhitecturare a rapoartelor care trebuiau analizate.

Am cautat peste tot sa aduc acest suflu digital odata cu schimbarea, constient ca, fara sisteme IT solide, orice imbunatatire nu putea fi decat temporara, usor de sters odata cu disparitia personalului experimentat sau cu aparitia unei noi provocari economice externe.

Portal Management: Din pasiunea pentru digitalizare si automatizare si din dorinta de a imbunatati sistemele software ale companiilor, a luat nastere brandul Profluo, pe care il dezvolti alaturi de Cosmin Merisescu de 5 ani. Care este definitia produsului vostru?

Bogdan Nafornita: Suntem cea mai completa platforma romaneasca de procesare de documente, folosind machine learning.

Si privim procesarea de documente dincolo de clasica OCR-izare.

Nu numai ca citim inteligent datele din documente, dar le si imbogatim (tot prin machine learning) cu date relevante pentru a putea inlocui cat mai mult din munca manuala de care ni se plang angajatii astazi.

Portal Management: Crezi ca mergem in directia potrivita in ceea ce priveste digitalizarea si rapiditatea cu care ne dorim sa finalizam lucrurile? Care sunt avantajele si dezavantajele digitalizarii?

Bogdan Nafornita: Cred ca directia este un pic mai buna in ultima vreme, dar ritmul este absolut abisal. Ritmul este atat de redus, incat exista chiar probabilitatea ca directia sa devina irelevanta 😊

Si nu ma refer acum doar la efortul autoritatilor – ele, prin modul in care sunt acum construite in Romania, sunt extrem de rezistente la digitalizare, pentru ca utilizatorii din sistem percep digitalizarea ca pe o amenintare directa la stabilitatea job-urilor lor.

Ma refer mai ales la domeniul privat – companiile mici si medii isi pun prea putin problema eficientizarii propriei activitati, chiar si pentru volume mici de activitate. Acest lucru ii face extrem de vulnerabili la volatilitatea mediului economic curent.

De exemplu, daca preferi sa bagi documente de mana, crezand ca esti mai rapid decat o masina, atunci esti captiv unui mod pagubos de a lucra – pierzi bani chiar si fara sa stii.

Lucrurile s-au mai schimbat nitel odata cu impactul public urias al UiPath – acum multi oameni cauta sa aduca un robotel, o automatizare, ceva, care sa le usureze munca. Dar mai e mult de facut pana cand digitalizarea sa devina o cultura de business universala.

Portal Management: Cum vreti voi sa schimbati lumea cu Profluo? Cu ce este diferit de restul companiilor de IT?

Bogdan Nafornita: E un refren misto, dar noi nu vrem sa schimbam lumea. Noi vrem doar sa ajutam cat mai multi clienti sa devina mai profitabili si mai flexibili in activitatea lor cu documente, cu mai putina bataie de cap.

Diferentele tehnice sunt legate de arhitectura noastra, care sparge problema citirii documentelor in clusteri de machine learning, totul pe un framework generic, dar customizabil, de activitati si date.

Diferentele de produs stau in combinatia noastra rara si norocoasa, as zice, intre o echipa de produs exceptionala si o experienta de business extrem de relevanta pe problemele rezolvate de produsul nostru.

Portal Management: Ati intampinat dificultati in crearea produsului vostru? Care a fost cea mai dificila parte in acest proces?

Bogdan Nafornita: Oh, da, am avut nenumarate dificultati, avem si acum, si vom avea si in continuare!

Probabil cea mai complicata parte a fost legata de re-arhitecturarea platformei care sa ne faca scalabili. A fost practic schimbarea rotilor masinii din mers, un proces plin de pericole, de eforturi uriase, de insatisfactii si de ceva esecuri – dar a meritat din plin! Daca nu faceam acest lucru, probabil deveneam una din sutele de companii din Romania care dezvolta digitalizari la comanda.

Portal Management: Ce evolutie crezi ca are un start-up in domeniul IT in acest moment in Romania? Ce modalitati de finantare le propui celor interesati?

Bogdan Nafornita: Cred ca e important, pentru un start-up din Romania, sa faci primii pasi prin auto-finantare. Este brutal, dar te obliga sa gasesti rapid un product-market fit, sa gasesti primii clienti platitori, de la care inveti mult mai multe decat de la interviurile cu utilizatorii ipotetici. Mai mult, auto-finantarea te obliga sa fii brutal cu costurile nenecesare si sa iti creezi o disciplina financiara pentru care viitorul tau iti va fi recunoscator.

Dincolo de acest pas, cand simti ca ai ceva promitator si oarecum scalabil, iesi pentru o runda de finantare, pentru ca continuarea auto-finantarii va dauna cresterii rapide. Exista multe posibilitati foarte faine de a atrage bani in Romania daca ai o tractiune promitatoare. Nu-i deloc usor, dar e fezabil.

Portal Management: Ce le transmiti viitorilor parteneri Profluo? Cum ii motivezi sa apeleze la serviciile tale?

Bogdan Nafornita: E un mesaj dezarmant de simplu, care a fost valabil mereu: daca vrei costuri mai mici, viteza mai mare si posibilitatea de a face bani suplimentari, contacteaza-ne.

Acum, peste 50% dintre clienti semneaza imediat dupa ce vad demo-ul solutiei. Avem chiar clienti care ne intreaba cum pot investi in noi, daca ne listam curand. Deci, cred ca facem un produs de mare calitate, conteaza doar tu sa fii pregatit sa faci bani cu acest produs.

Portal Management: Esti om de business acum si trebuie sa gestionezi echipa, relatia cu partenerii si clientii, imaginea pe piata. Ce parere ai despre mediul de business din Romania actuala si ce sfaturi le-ai da tinerilor antreprenori aflati la inceput de drum?

Bogdan Nafornita: A construi o companie este de departe cel mai complicat lucru pe care l-am facut in viata mea. Deci, trebuie sa-ti placa neaparat lucrul asta – sa lucrezi asupra afacerii tale. Daca faci un business pentru ca esti pasionat de produsul tau sau pentru ca te pricepi la o chestie, este probabil ca nu vei rezista la avalansa imensa de sarcini administrative aparent fara nicio legatura cu pasiunea sau priceperea ta.

Mai ales mediul de business din Romania este plin de ineficienta, administrarea business-urilor este complicata si ineficienta, etica este inca optionala.

Deci, trebuie sa ai multa tarie si rabdare ca sa rezisti!

Portal Management: Cum l-ai caracteriza pe Bogdan Nafornita in 3 cuvinte? Dar 3 principii?

Bogdan Nafornita: Onest, direct, rezolva probleme. Principiile se invart cam in jurul acelorasi cuvinte 😊

Portal Management: Cum se impaca viata personala cu cea profesionala? Alegi sa le delimitezi sau sa le imbini?

Bogdan Nafornita: Sunt obligat sa le delimitez, pentru ca am constatat ca, personal, am nevoie de spatii complet diferite pentru a-mi trai cele doua vieti 😊

La birou sunt de obicei greu de distras cu alte lucruri decat munca, iar acasa imi este din ce in ce mai greu sa pornesc activitati legate de munca.

M-am adaptat la lucrul de acasa, pot face asta, dar pentru mine personal nu este un lucru pe care mi-l doresc pe termen lung. Ma simt bine intre colegi, ma simt bine in familie – dar din motive diferite si mi-e bine asa.

Portal Management: In final, asa cum cere traditia Portal Management, te rugam sa ne lasi cateva cuvinte drept inspiratie pentru cititorii nostri, cuvinte care vor deveni „citatul Bogdan Nafornita”.

Bogdan Nafornita: Perseverenta si focus – acestea sunt calitatile de care ai nevoie ca sa ai sanse de reusita.

Inspiratia este importanta, dar e o marfa foarte perisabila – actioneaza asupra ei imediat!

Acum esti tentat sa iti eficientizezi business-ul, sa le usurezi angajatilor tai procedurile si sa scurtezi timpii de lucru care iti ingreuneaza rezultatele? Pe Bogdan il gasesti aici, la Profluo.