A fi lider nu este usor. Chiar si cu sute de resurse disponibile, sa intri intr-un rol de conducere pentru prima data poate fi un pic coplesitor. Deodata esti responsabil pentru bunastarea, productia si succesul unei echipe de oameni si tu esti cel caruia se vor adresa daca ceva nu merge bine, ceea ce poate fi o schimbare descurajaatoare, daca esti o persoana care cauta raspunsuri la ceilalti sau nu isi asuma riscuri, in general. Aminteste-ti doar ca nu esti singur si ca toata lumea incepe de undeva.

Este incitant, dar si coplesitor. La urma urmei, sunt multe lucruri de realizat si multi manageri nu primesc niciodata formare in sensul acesta inainte de a-si incepe activitatea propriu-zisa.

Deci, de unde incepi? Iata noua sfaturi care te ajuta sa eviti capcanele obisnuite cu care se confrunta multi manageri debutala inceput de cariera.

Caracteristicile unui bun lider

1. Ca lider, incepe sa delegi sarcini

Nu mai esti doar un executant, bifand taskuri dintr-o lista lunga si coplesitoare. Acum esti un lider si un antrenor, care trebuie sa se concentreze pe a-i ajuta pe altii sa reuseasca. Si asta necesita delegarea responsabilitatilor.



Este usor sa iti faci un obiceiul din a-ti spune: „O voi face singur” – mai ales cand te confrunti cu o sarcina pe care ai finalizat-o de mai multe ori sau cu un sistem pe care numai tu stii sa-l folosesti. Dar trebuie sa depasesti aceasta tentatie de a aborda sarcini singur. Cu cat petreci mai mult timp predand rapoartelor directe cum sa rezolvi o anumita problema, cu atat mai putin timp vei pierde cand sarcina reapare mai tarziu.

Prin delegare, le demonstrezi angajatilor tai ca ai incredere in ei ca isi finalizeaza treaba si le pretuiesti contributia – iar asta are un impact pozitiv asupra moralului lor. Managerii sunt in primul rand responsabili pentru nivelul de implicare al angajatilor lor. Trebuie sa oferi angajatilor oportunitati de dezvoltare profesionala si sansa de a invata noi abilitati. Tine minte: daca echipa ta esueaza, la fel faci si tu.

2. Afla cum sa abordezi situatiile dificile

Avand in vedere ca angajatii petrec cateva ore bune pe saptamana in conflicte legate de locul de munca, este inevitabil sa te regasesti in niste conversatii tensionate.



Cand o faci, instinctul tau ar putea fi sa le ignori, in speranta ca situatia se va rezolva in cele din urma de la sine. Poate ca confruntarea te face inconfortabil sau nu vrei sa ranesti sentimentele unui subordonat. Totusi, cu cat eviti mai mult o problema, cu atat aceasta devine mai grava, motiv pentru care trebuie sa inveti cum sa rezolvi eficient conflictul la locul de munca .

Daca membrii echipei tale te abordeaza cu o problema, asculta in mod activ ceea ce spun si exerseaza empatia. Este important sa recunosti sentimentele angajatilor tai si sa intelegi perspectiva acestora, astfel incat sa poti ajunge la radacina problemei si sa colaborezi in gasirea unei solutii adecvata.

3. Recunoaste cand relatiile se schimba

Conflictul la locul de munca apare adesea atunci cand relatiile tale incep sa se schimbe. Daca ai fost promovat din interior, este posibil ca persoana cu care barfeai in mod obisnuit sa fie acum un subordonat direct sau sa gestionezi angajati care odata au fost colegii tai.

Gasirea unui echilibru intre un prieten si manager este dificila, dar importanta. Unele informatii sunt prea confidentiale pentru a le impartasi si nu poti lasa relatiile personale sa-ti influenteze judecata. De aceea, cel mai bine este sa abordezi in mod proactiv orice modificari. Ar putea fi la fel de simplu sa spui: „Apreciez prietenia noastra, dar, ca manager, am nevoie ca echipa sa aiba incredere in mine si sa ma vada drept si consecvent.” Desi nu va fi o conversatie usoara, este una necesara.

4. Concentreaza-te pe construirea increderii

Cercetarile arata ca atunci cand angajatii se simt ca sunt de incredere pentru managerii lor, ei depun un efort suplimentar la locul de munca si sunt mai fericiti in rolurile lor. Prin urmare, este important sa prioritizezi construirea increderii.

Programeaza intalniri unu-la-unu cu fiecare dintre subordonatii tai directi. In timpul acestor intalniri, intreaba care sunt obiectivele lor profesionale si cum ii poti ajuta sa faca urmatorul pas in cariera lor. Daca doresc sa invete o anumita abilitate, exista un proiect pe care sa il atribui sau o curs pe care sa le-o recomanzi? Daca investesti in viitorul lor, se vor simti mai importanti in companie.

Transparenta poate ajuta, de asemenea, la construirea increderii. Cand se iau decizii, vorbeste deschis despre implicatiile si rezultatele acestor decizii, fie ca sunt pozitive sau negative, cu echipa. Distribuie informatii importante, precum si detalii legate de proiectele tale si incurajeaza-i pe ceilalti sa faca acelasi lucru. Acea comunicare deschisa si sincera va stimula increderea in echipa.

5. Ofera feedback in timp util

Potrivit unui sondaj realizat de PwC, aproape 60% dintre respondenti ar dori feedback zilnic sau saptamanal. Daca exista un angajat care are nevoie de feedback, asigura-te ca acesta este oferit in timp util; nu astepta doar revizuirea anuala. Subordonatii nu pot pune in aplicare sfaturile tale daca proiectul a trecut si ai putea provoca blocaje suplimentare daca nu abordezi situatia imediat.

Oferind feedback in timp util, le oferi angajatilor sansa de a-si imbunatati performanta si de a creste profesional, ceea ce, la randul sau, va genera incredere.

6. Cere feedback

Asa cum te astepti ca angajatii din echipa ta sa invete continuu din feedback-ul pe care il oferi, este important sa faci, de asemenea, un efort pentru a-ti evalua propriile puncte forte si puncte slabe pentru a te ajuta sa cresteti in timp.

Nu iti fie teama sa ceri angajatilor tai feedback constructiv, astfel incat sa poti identifica domeniile in care este posibil sa ai nevoie de imbunatatiri. Acest lucru nu numai ca te va ajuta sa iti stabiliti obiective, dar le va arata si angajatilor tai ca pretuiesti contributia lor si ca interesele echipei in ansamblu conteaza enorm pentru tine.

7. Gaseste un mentor

Problemele cu care te confrunti probabil nu sunt noi. Cineva din compania sau industria ta a avut deja de-a face cu un angajat care are performante slabe sau a fost fortat sa spuna cuiva care are performante excesive ca beneficiile pe care si le doreste nu sunt garantate.

De aceea, este important sa gasesti mentori carora sa te adresezi pentru sfaturi sau sprijin atunci cand apar probleme. Invatand din greselile lor, poti evita sa faci singur pasi gresiti.

8. Nu te lasa descurajat

Daca apar probleme, nu te descuraja. Esti un nou manager; nu e de asteptat sa stii totul. Cere ajutor atunci cand ai nevoie, accepta-ti greselile si accepta cu bunavointa orice feedback.

Este usor sa te simti coplesit intr-un nou rol. Dar cand o faci, reaminteste-ti ca ai fost promovat cu un motiv.

9. Perfectioneaza-ti abilitatile de conducere

Desi termenii „conducere” si „management” sau adesea folositi intr-o permanenta conjunctura, acestia sunt, de fapt, seturi de abilitati distincte. Este posibil sa fi fost promovat in noul tau rol pe baza abilitatilor manageriale pe care le demonstrezi, cum ar fi rezolvarea problemelor, organizarea si delegarea. Acum ca ai castigat titlul de „manager”, este si timpul sa iti perfectionezi abilitatile de conducere.

Liderii demonstreaza adesea caracteristici cheie, inclusiv un grad ridicat de inteligenta emotionala, abilitati interpersonale excelente si rezilienta, care le permit sa inteleaga mai bine nevoile colegilor lor de echipa si sa ii convinga sa lucreze pentru un obiectiv comun. Desi nu toti liderii detin pozitii manageriale, abilitatile puternice de conducere sunt ceea ce ii caracterizeaza pe cei mai buni manageri.

Cum sa devii un lider eficient

Ca manager pentru prima data, nu este de asteptat sa ai toate raspunsurile. Mai degraba, este prima ta oportunitate de a-ti demonstra capacitatea de a invata si de a creste continuu, in timp ce iti ghidezi echipa catre obiectivele tale organizationale.

Fii mereu in cautarea modalitatilor de a-ti dezvolta abilitatile de conducere, astfel incat sa poti avea succes in noul tau rol de manager si sa continui sa-ti propulsezi cariera.

Fii colaborativ

Crearea unui mediu de colaborare in care toata lumea se simte auzita, respectata si apreciata este un pas cheie pentru noii manageri. Avand o echipa care lucreaza impreuna, stabileste o cultura a companiei mai primitoare si de sustinere. In calitate de manager, poti incuraja acest lucru demonstrand pasiune si pozitivitate pentru munca ta, precum si intruchiparea culturala a companiei.

Orienteaza-te spre crestere

In calitate de manager, concentreaza-te pe a-ti ajuta angajatii sa progreseze – individual si colectiv. Cunoaste-ti angajatii la nivel personal, astfel incat sa-i poti ajuta sa-si valorifice interesele si talentele. Afla ce functioneaza si ce nu, si lucreaza la identificarea si eliminarea obstacolelor, astfel incat angajatii tai sa poata performa cel mai bine.

Fii un comunicator excelent

Comunicarea este o forta motrice din spatele aproape a tot ceea ce facem ca oameni, iar a fi un comunicator competent este vital ca manager. Ar trebui sa stabilesti asteptari clare pentru angajatii tai, sa fii transparent cu privire la subiectele importante si sa stabilesti linii directoare pentru a oferi si a primi feedback.

Cunoaste-ti echipa

Fiecare angajat vrea sa se simta apreciat. Daca considera ca munca lor nu face diferenta intr-un fel, nu vor fi la fel de motivati. Noilor manageri ar trebui sa le ia ceva timp pentru a cunoaste punctele forte ale fiecarui membru al echipei si unde au nevoie de sprijin suplimentar. Foloseste sarcinile ca proces de invatare pentru tine si echipa ta.

Comportamente de evitat

Este prea usor pentru noii manageri sa adopte obiceiuri gresite in primele zile aglomerate ale noului lor rol. Fara indrumarea potrivita, vedem manageri care cad in capcane comportamentale comune. Iata comportamente de management de evitat:

  • Furnizarea de feedback numai in timpul evaluarilor de performanta sau atunci cand apar probleme;
  • Esecul de a solicita sau de a adresa intrebari si feedback;
  • A nu fi deschis criticilor constructive sau la idei noi;
  • Evitarea conversatiilor dificile, dar necesare;
  • Stabilirea asteptarilor prea mari sau prea scazute sau neclare in raport cu obiectivele tale.
  • Oportunitati de dezvoltare a managementului

Daca ti-a placut articolul nostru si te-a ajutat sa afli informatii utile, distribuie-l prietenilor si cunostintelor tale.