Programul încărcat din timpul zilelor de lucru, de dimineața până seara târziu, nu îți mai lasă timp să te implici pe cât de mult ai vrea în creșterea și educarea copiilor. Însă, sfârșitul de săptămână rămâne vremea cea mai potrivită pentru a te dedica familiei și a petrece timpul împreună. 

Afecțiunea, atenția și implicarea ta în calitate de părinte, în universul copiilor tăi le oferă micuților numeroase beneficii pentru sănătatea și dezvoltarea lor fizică și psihică, iar modul cel mai potrivit pentru transmiterea acestora este joaca, deoarece implică prezența unei alte persoane. De cele mai multe ori, petrecerea timpului în fața unor jocuri digitale duce la plictiseală, lipsă de interes, oboseală, situație care reduce oportunitățile de dezvoltare a creativității prin joacă. De aceea, iată câteva idei pe care să le faci în weekend împreună cu copiii tăi: 

Acasă, locul preferat de joacă

În funcție de vârsta copiilor, locul de acasă este mediul în care pot fi desfășurate o mulțime de activități interactive, începând cu jocuri de interpretare a unor roluri, de exemplu doctor – pacient sau a unor personaje din cărțile de povești, până la puzzle-uri, șah și jocuri de societate.

Pentru a le dezvolta imaginația și simțul artistic ale copiilor, împreună puteți să modelați plastilină, să colorați cu creioane, acuarele sau carioci diferite obiecte, animale, peisaje, ori să folosească diferite mărgele pentru a face brățări. Dacă ai reviste sau ziare pe care nu le mai folosești, puteți decupa diferite imagini și să realizați un album sau un colaj tematic . O altă activitate pe care o poți face împreună cu copiii este confecționarea manuală a diferitelor obiecte din hârtie, folosind tehnica origami – plierea dreaptă a hârtiei, ori quilling – răsucirea unor mici fâșii de hârtie. 

Totodată, dacă au o vârstă mai mare, poți transforma unele dintre activitățile tale casnice într-o manieră interactivă. De altfel, copiii care sunt implicați de către părinți în diferite activități, precum aranjarea jucăriilor și curățirea locului în care s-au jucat, primesc aprecierea părinților, devin mai responsabili și mai încrezători în propriile capacități de a săvârși un lucru. 

Timpul liber, mișcare și voie bună

Cele mai multe activități pe care le poți desfășura împreună cu copiii le poți face în aer liber, în grădină, dacă locuiești la casă, sau în parc. De regulă, activitățile în aer liber presupun multă mișcare fizică, dar și socializare cu alți copii. Plimbare în parc

Cea mai facilă activitate pe care o poți face împreună cu copiii este plimbarea în parc, unde nu au cum să se plictisească. Aici, îi poți învăța diferite specii de plante, de copaci, pot să adune frunze, crenguțe, ori conuri de brad pe care le folosească în jocurile lor de acasă, și anume să facă un glosar cu diferite forme de frunze, să folosească crenguțele împreună cu plastilina, să coloreze conurile de brad și să facă un ornament pentru camera lor. 

Locuri de joacă în aer liber

Majoritatea parcurilor au locuri de joacă pentru copii, unde sunt tobogane, leagăne, gropi cu nisip, carusele, special amenajate pentru ca cei micuți să se simtă bine și să socializeze cu alți copii. Tot în parc poți veni împreună cu cei mici pentru a se plimba cu mașinuțe pentru copii pentru afară, deoarece ei sunt dornici de mișcare, iar o asemenea jucărie le dezvoltă capacitățile motrice și de percepție asupra spațiului înconjurător. 

Pentru copiii de vârstă mai mare sunt amenajate locuri pentru tenis de masă, fotbal, ori poți merge pe spațiul verde unde vă puteți juca cu mingea, badminton sau alte jocuri specifice copilăriei. 

Vizite la muzee

În orice oraș se află cel puțin câte un muzeu de istorie și de artă, locuri în care copiii pot cunoaște istoria și cultura locului, își pot îmbunătăți cunoștințele dobândite la cursurile școlare și pot să-și educe simțul artistic. 

Parc de aventură

Sfârșitul de săptămână este timpul prielnic pentru a scoate copiii din oraș în natură și de a avea parte de clipe de neuitat într-un parc de aventură. Tiroliană, cățărare, tir cu arcul, tir cu arme de airsoft, închiriere biciclete mountain bike reprezintă o parte dintre activitățile sportive și recreative pe care le poți avea alături de familie și care îți vor ridica nivelul de adrenalină. 

Picnic în natură

Una dintre activitățile recreative cele mai populare pentru a petrece împreună cu copiii este picnicul în natură, într-o locație în afara orașului. Această variantă este accesibilă nu numai pentru că oferă mai multă intimitate, ci și datorită posibilității copiilor de a se aventura în natură și a se juca în voie. 

Sfârșitul de săptămână este un prilej perfect pentru tine de a fi alături de copiii tăi, de a te implica în diferite jocuri și alte activități interactive, de a putea retrăi bucuria copilăriei, de a te relaxa și a te umple de energie. Cu fiecare sfârșit de săptămână petrecut împreună cu cei dragi, vei afla așteptările lor și vei ști cum anume doresc să petreacă timpul liber și așa le vei înțelege și capacitățile lor intelectuale și emoționale, care le vor creiona personalitatea pentru întreaga viață.