Nu conteaza cat de pregatit esti sa iti parasesti jobul si sa incepi unul nou, deoarece cele doua saptamani de preaviz pe care compania ti le ofera, te pot incarca emotional cu melancolie si cu nerabdare. Chiar daca totul merge ca pe roate, aceasta perioada iti poate consuma mai multa energie decat ai crede, destabilizandu-te in ceea ce priveste noul job.
Daca esti un manager care tine la propriii angajati, ai face tot posibilul ca noii tai oameni sa inceapa jobul intr-o nota mai putin stresanta. Vestea buna este ca tu, ca nou manager, poti sa influentezi situatia in directia pozitiva.
Daniela, angajata unei firme de publicitate, ne povesteste cum a fost intampinata in prima ei zi de lucru.
,,Am intrat vesela in birou, insa, usor stresata. Am salutat pe toata lumea si am facut cunostinta, apoi noul meu manager m-a condus sa ma asez la birou. Am fost tare surprinsa cand am vazut o cutie de bomboane de ciocolata si un mesaj, care m-a emotionat tare mult:
<< Oamenii vor sa stie ca ei conteaza. Daniela, multumim ca te-ai alaturat echipei noastre si de abia asteptam sa colaboram in viitoarele proiecte!>>
A fost ceea ce aveam nevoie atunci si mi-a dat extrem de mult curaj. Am simtit apartenenta la grup si faptul ca am fost intampinata cu bratele deschise.”
Oamenii isi doresc sa li se confirme ca ei conteaza cu adevarat. Nu vor doar sa stie ca au ocupat o pozitie in cadrul companiei. Cel mai bun lucru pe care un manager il poate face din momentul in care noul angajat a acceptat oferta de job si prima lui zi de munca, este ca acesta sa se asigure ca noul coleg stie ca este cel pe care il cautau si ca restul echipei este fericita sa il aibe in preajma.
Nu trebuie sa fie niciun cadou sofisticat. Tu, ca manager, poti redacta un simplu mail, care dureaza numai cateva minute.
Iata un template pentru un astfel de e-mail:
Buna, [prenumele noului angajat],
Sper ca ai parte de o saptamana minunata!
Iti scriu doar sa iti reamintesc ca suntem incantati sa te avem in echipa si de abia asteptam sa ni te alaturi in noile proiecte. Daca ai intrebari, poti sa mi le adresezi oricand. Nu ezita sa ma contactezi!
Ne vedem pe [data inceperii noului job]!
[semnatura e-mailului]
Daca in timpul interviului discutati despre un subiect anume care implica un viitor proiect, poti sa il amintesti in corpusul mailului. ,,De abia asteptam sa pornim impreuna Proiectul X”.
Daca departamentul de resurse umane nu i-a oferit informatii despre ora sosirii, adresa, poti mentiona intr-o mica nota din cadrul mailului. De asemenea, ii poti oferi detalii despre ce sa isi aduca la birou sau despre imprejurimi (restaurante de unde isi poate comanda mancare). Practic, ii poti transmite orice nu i-a comunicat departamentul de HR, informatii cu care il face sa se simta confortabil.
De altfel, nu este recomandat sa primeasca taskuri dinaintea primei zile de munca, precum research pe un anumit subiect sau domeniu. Este necesar sa fii politicos si sa respecti noul angajat in procesul de lucru.
Cu o astfel de primire te simti bine-venit si dorit. Crezi cu tarie ca esti alegerea potrivita. Asa vei putea, in viitor, sa iti intampini si tu noii angajati, cand vei fi manager sau cand vei avea propria afacere. Daca simti toate aceste lucruri despre viitorul angajat, nu ai vrea sa stie si el ceea ce crezi? Cu siguranta da!