Daca sunteti in cautarea serviciilor de gazduire web stiti probabil ca exista o multime de optiuni dintre care sa alegeti si totodata o multime de decizii de luat. Trebuie nu doar sa gasiti un furnizor de gazduire web de calitate ci si sa alegeti tipul potrivit de gazduire pentru website-ul dvs. Pentru fiecare tip de gazduire veti gasi o varietate de optiuni si caracteristici diferite intre care va trebui sa decideti iar una dintre aceste decizii va fi alegerea sistemului de operare care va rula pe serverul dvs. Sistemul de operare va influenta diferitele aplicatii si software pe care le puteti rula.

Desi cel mai utilizat sistem de operare pentru server este Linux unii proprietari de site-uri web vor avea nevoie de functiile specifice unui server Windows pentru ca site-urile lor sa functioneze corect. Daca este si cazul dvs., atunci in acest articol puteti afla ce este gazduirea Windows, avantajele si dezavantajele pe care le aduce pentru website-ul dvs. si cum alegeti cel mai bun serviciu de gazduire Windows, adaptat cerintelor dvs.

Gazduire partajata Windows: Ce este?

Sistemul de operare Microsoft Windows este cel mai popular sistem de operare utilizat pe laptopuri si desktopuri. Exista mai multe versiuni ale sistemului de operare Windows care sunt construite pentru scopuri specifice.

Exista insa si variante ale aceluiasi sistem de operare care sunt destinate serverelor,  utilizate pentru servicii de gazduire web Windows. Termenul „gazduire web Windows” se refera la faptul ca serverul care gazduieste site-ul dvs. foloseste Windows ca sistem de operare. Este posibil sa intalniti gazduirea Windows si sub denumirea „gazduire ASP.NET” sau „gazduire .NET Core”.Majoritatea caracteristicilor hardware vor fi comune, indiferent de tipul de gazduire web. Vor exista insa variatii de stocare, trafic de date, spatiu pe disc, functii de gestionare a domeniului si multe altele, in functie de planul dvs. de gazduire web. Cea mai mare diferenta este sistemul de operare pe care il alegeti.

Retineti ca nu va trebui sa alegeti un serviciu de gazduire Windows doar pentru ca rulati Windows pe computerul dvs. de acasa – cele doua nu au nicio legatura. Chiar daca rulati Linux pe computerul dvs. de acasa va puteti gazdui website-ul dvs. utilizand gazduire Windows.

De ce Windows si nu Linux?

Alegerea intre sistemele de operare Windows si Linux este doar una dintre multele alegeri pe care va trebui sa le faceti atunci cand cautati furnizorul ideal de gazduire. Deci, inainte de a merge mai departe cu decizia de gazduire web, va trebui sa alegeti intre cele doua.Daca sunteti in cautarea unui plan de gazduire partajata, atunci veti descoperi ca majoritatea serverelor ruleaza Linux insa sunt disponibile si servicii de gazduire  Windows, in functie de furnizorul de gazduire web.

Unul dintre principalele motive pentru a utiliza serviciile de gazduire Windows sunt tehnologii specifice acestei platforme precum ASP.NET, .NET Core sau SQL Server.

Iata cateva dintre cele mai comune motive pentru care veti dori sa alegeti gazduirea Windows:

  • Site-ul dvs. este construit cu sau necesita o tehnologie care functioneaza numai pe un sistem de operare Windows
  • Va construiti site-ul web sau aplicatia cu framework-ul ASP.NET sau .NET Core
  • Lucrati cu Visual Basic  sau MS SQL

Daca utilizati o aplicatie Microsoft pentru a va construi site-ul web sau daca aveti nevoie de o aplicatie Microsoft pentru functionarea website-ului dvs., atunci gazduirea Windows va fi o necesitate.

Avantajele serviciilor de gazduire web Windows

Gazduirea Windows (hosting Windows) poate oferi avantaje specifice website-ului dvs., printre care:

1. O solutie de server flexibila

Gazduirea Windows va poate oferi multa flexibilitate. Pe un server web puteti rula software-uri diverse, cum ar fi serverele web Apache sau   Microsoft Internet Information Services (IIS). Aveti posibilitatea de a utiliza framework-uri precum ASP.NET sau .NET Core sau sa utilizati pentru bazele de date MS Access, MariaDB sau MS SQL.

Pentru cei care si-au construit website-urile sau aplicatiile web cu tehnologii Microsoft, gazduirea Windows va fi o optiune excelenta care va poate ajuta sa obtineti cel mai inalt nivel de performanta si functionalitate.

2. Usor de utilizat

Multi utilizatori care aleg gazduirea Windows iau aceasta decizie pentru ca sistemul de operare le este familiar. Ei folosesc, cunosc si inteleg sistemul de operare Windows asa ca are sens ca serverul sa ruleze acelasi software. Daca veti fi implicat in administrarea serverului dvs. atunci aceste cunostinte ar putea fi utile.

3. Compatibilitatea platformei Windows

Deoarece mediul serverului dvs. web va rula Windows veti asigura compatibilitatea cu o varietate de alte platforme si tehnologii Windows. Cu toate acestea, puteti sa utilizati  software produs de terte parti pe serverul dvs. si veti avea asigurata compatibilitatea cu tehnologii open-source populare cum ar fi PHP si MySQL. Retineti insa ca unele din aceste limbaje si tehnologii ar putea functiona mai bine pe servere Linux.

4. Actualizari consistente de software

La fel ca majoritatea altor produse si servicii Microsoft, odata cu gazduirea Windows veti primi un flux constant de actualizari.

Cu actualizari regulate ale sistemului de operare, va puteti asigura ca serverul dvs. web va fi protejat impotriva celor mai recente riscuri de securitate din mediul online. In plus, deoarece sunt actualizari si lansari oficiale ale companiei, este posibil sa primiti un nivel mai ridicat de asistenta decat ceea ce va pot oferi alte solutii open source.

Posibilitatea de a apela la o echipa de specialisti in asistenta tehnica Microsoft poate fi foarte valoroasa pentru unii proprietari de site-uri web.

Cel mai bun serviciu de gazduire partajata Windows – Ce ar trebui sa va ofere?

Daca sunteti in cautarea celui mai bun furnizor de gazduire Windows, atunci optiunile dvs. vor fi relativ simple. Dincolo de a va asigura ca planul de gazduire pe care il alegeti accepta serverele Windows, exista cateva caracteristici suplimentare de care veti dori sa tineti cont.

1. Suport pentru software-ul necesar

Daca website-ul dvs. are anumite cerinte privind  software, limbaje sau scripturi va trebui sa va asigurati ca sunt acceptate de gazda Windows pe care o alegeti.

2. Planuri in limita bugetului dvs.

Unul dintre cei mai importanti factori in alegerea celui mai bun serviciu de gazduireWindows pentru dvs. este gasirea unei gazde web cu planuri care se incadreaza in bugetul dvs. Daca sunteti in cautarea calitatii, pretul in sine nu ar trebui sa fie cel mai important factor.

in schimb, ar trebui sa analizati serviciul de gazduire. Va ofera hardware-ul si software-ul de care aveti nevoie? Sunt serverele performante? Ofera suport specific Windows?

Incercati sa gasiti o gazda Windows care sa se incadreze in bugetul dvs. si care sa va ofere beneficii suplimentare de gazduire, dincolo de rularea stricta a sistemului de operare Windows.

La urma urmei, alegerea sistemului de operare nu conteaza foarte mult daca nu are caracteristicile   de care aveti nevoie sau daca  performantele websitului dvs. vor fi slabe.

3. Echipa de suport tehnic cu experienta

O echipa de asistenta pentru clienti nu este ceva de care sa aveti nevoie tot timpul. Dar, atunci cand aveti nevoie cu siguranta veti dori o echipa de asistenta pe care sa va puteti baza si in care sa aveti incredere.

Asigurati-va ca furnizorul dvs. de gazduire ofera asistenta printr-o metoda pe care o preferati, fie ca este prin telefon, e-mail sau prin chat live.

4. Gestionare simpla a website-ului

Daca sunteti novice in gazduirea site-ului dvs. online, atunci veti   cauta  anumite instrumente si aplicatii care va vor face viata mai usoara.

De exemplu, asigurati-va ca gazda dvs. Windows ofera panoul de control Plesk. Acest panou de control functioneaza similar cu cPanel sau DirectAdmin si va ofera o interfata grafica intuitiva care va va ajuta sa indepliniti sarcinile tehnice ale serverului si ale site-ului.

Este o solutie gazduire partajata Windows potrivita pentru dvs.?

Sunt sanse ca gazduirea Linux sa fie mai potrivita pentru majoritatea proprietarilor de site-uri web. Cu toate acestea, utilizatorii care isi construiesc site-urile cu ASP.NET sau alt framework Windows vor avea nevoie de un server Windows pentru a-si gazdui site-urile.

Gazduirea Windows se adreseaza unui segment al pietei care va avea nevoie de un server Windows pentru ca site-ul lor sa functioneze corect. Chiar daca sunteti incepator, o multime de gazde ofera asistenta tehnica specializata impreuna cu panoul de control Plesk inclus pentru gestionarea usoara a site-ului si a serverului.