In viata profesionala, schimbarile se pot produce uneori foarte rapid, asa ca este posibil sa fii pus in situatia de a-ti cauta un nou loc de munca. Daca tocmai ai plecat de la jobul tau si iti doresti sa iti gasesti unul nou si deja ai cateva oferte, ar fi bine sa nu te grabesti si sa le analizezi cu atentie, spun specialistii in HR. In cazul in care te afli in situatia de a te vedea cu recrutorul cu care vei sustine interviul pentru noul job, trebuie sa tii cont de cateva reguli esentiale in timpul acestui interviu de angajare, in asa fel incat sa poti obtine postul la care visezi.

Specialistii citati de Business Insider sustin ca este bine ca in timpul interviului sa vorbesti si despre vulnerabilitatile tale, nu doar despre calitatile pe care le ai. Expertii afirma ca la intrebarea referitoare la ce fel de puncte slabe au candidatii, multi oameni incearca sa evite sa raspunda cat mai sincer si vor sa ofere o conotatie pozitiva inabilitatilor pe care le au.

Potrivit expertilor in resurse umane, o cale buna de a raspunde la o astfel de provocare este aceea de a recunoaste vulnerabilitatile care nu au o legatura directa cu jobul pentru care aplici. In plus, este bine sa mentionezi cum procedezi pentru remedierea acestor lipsuri si sa oferi exemple concrete.

Incearca sa pari relaxat si sincer in cadrul discutiei cu recrutorul, zambeste tot timpul si destinde-te! Cu toate ca este relativ simplu sa zambesti, putini candidati fac acest demers din cauza unei stari de nervozitate care ii domina la un interviu pentru obtinerea unui job. Totusi, aceasta stare nervoasa trebuie sa fie tinuta sub control pentru a evita astfel aparitia unor situatii neplacute. Trebuie spus ca un zambet sosit la timp iti poate aduce multe beneficii si iti poate oferi posibilitatea de a te remarca dintre alti candidati mai stresati si rigizi.Este necesar sa arati tot timpul ca esti prietenos si amabil, iar cei de la noua firma sa isi raspunda afirmativ la  intrebarea daca isi doresc sa lucreze cu un astfel de angajat.

Pregateste-te si afla din timp cat mai multe date despre noua companie!

Business Insider mai scrie ca este bine ca inca de la inceput sa fii in stare sa raspunzi la anumite intrebari la care altii nu sunt deloc pregatiti sa raspunda. De pilda, uneori in cadrul unui interviu pentru job sunt adresate candidatilor intrebari mai putin obisnuite, care au rolul sa ii scoata din starea lor de confort. In acest fel, recrutorii incearca sa afle felul in care rationati, daca aveti putere de decizie si daca sunteti obiectiv sau influentabil, mai ales daca este vorba despre obtinerea unei pozitii intr-o companie mare.Trebuie sa te pregatesti sa raspunzi la intrebari de genul „Daca ai fi pus in situatia de a raspunde la cat estimezi numarul mingilor de fotbal din Marea Britanie ce ai spune?” sau „L-ai putea parasi pe seful tau fara resentimente pe o insula salbatica si te-ai salva doar pe tine?”.

Nu uita ca este esential sa stii cat mai multe informatii despre viitoarea ta companie sau despre noii tai colegi, mai ales ca acestea ar putea sa iti furnizeze cateva aspecte importante despre cum vor evolua lucrurile in viitor in cadrul acestei firme, de care esti tu interesat.

Expertii sunt de parere ca fiecare persoana si fiecare interviu sunt unice, insa este posibil ca la un moment dat sa ai un numitor comun cu recrutorul, care te poate ajuta sa destinzi atmosfera, sa dai raspunsuri coerente si motivate, asa incat sa poti obtine in cele din urma jobul dorit.

Nu trebuie sa fii indiferent la valorile companiei la care aplici, de aceea este bine sa le cunosti din timp. De pilda, daca afli ca angajatii firmei la care aplici pentru job sunt implicati in actiuni de voluntariat, ca acestia ajuta copii saraci sau batranii din azile, este necesar sa te gandesti inca de la inceput ce raspuns vei da in privinta implicarii tale ulterioare in astfel de activitati extraprofesionale. Recrutorii iti pot testa si caracterul intrebandu-te despre o eventuala implicare a ta in astfel de activitati pentru viitor.

Pe de alta parte, desi conteaza cat esti de bine calificat pentru jobul cel nou, daca indeplinesti criteriile pentru postul dorit, nu este nevoie sa arati ca poti mai mult!

Specialistii in HR sustin ca exista tot timpul riscul sa fii etichetat drept „supracalificat” si sa fii dat la o parte, iar postul sa fie obtinut de un alt candidat, mai potrivit, scrie Business Insider.  Este indicat sa tii cont ca este bine sa arati tot timpul ca valorile si principiile tale se afla in consonanta cu cele ale companiei la care aplici pentru jobul cel nou.

 

Mihai Matei