Evolutia tehnologiei a facut ca si domeniul resurselor umane sa se dezvolte mult, iar in anumite situatii sustinerea unui interviu se poate transforma intr-un adevarat test video. In momentul cand o persoana isi cauta un nou loc de munca este foarte posibil sa fie pus in situatia de a sustine un interviu-video, care sa se deruleze pe Skype.

Acest tip de interviu se practica tot mai mult mai ales in cazul joburilor destinate celor care urmeaza sa lucreze in strainatate, asa ca daca sunteti interesati de un astfel de loc de munca trebuie sa tineti cont de cateva recomandari ale expertilor pentru a putea obtine ceea ce va propuneti.

Se cunoaste faptul ca interviul de angajare reprezinta o provocare profesionala pentru fiecare dintre noi. Daca acesta nu se deruleaza in mod traditional, ci are loc printr-o convorbire video pe Internet, lucrurile se pot complica destul de mult, mai ales ca aceasta tendinta de intervievare este tot mai des utilizata de recrutorii din intreaga lume.

Business Insider scrie ca trebuie sa incercati sa aveti spatiul camerei voastre cat mai curat, chiar daca va aflati in propria locuinta in timpul interviului. Specialistii in resurse umane afirma ca este important ca locul respectiv sa arate cat mai profesional si cat mai bine ingrijit.Analizati cu atentie ce parte a camerei va intra in cadrul video si incercati sa o pastrati cat mai curata, simpla si aranjata. Expertii spun ca este bine ca fundalul video sa fie un perete varuit intr-o singura culoare, preferabil cat mai deschisa, si sa nu existe lucruri care ar putea distrage atentia recrutorului sau sa ii dea acestuia de gandit cu privire la anumite hobby-uri sau lucruri care va atrag. Spatiul respectiv trebuie sa fie cat mai neutru, spun specialistii in HR.

Desi poate ca nu detineti o camera web HD, de inalta rezolutie, este necesar sa aveti grija sa aratati cat de bine la interviu. Trebuie sa aveti grija ca lumina din camera voastra sa fie una cat mai naturala si sa va puna in evidenta trasaturile, sa va avantajeze cat mai mult. Uitati-va cu atentie la setarile video ale camerei si faceti mai multe incercari pana ajungeti la varianta cea mai buna pentru voi, recomanda specialistii in resurse umane.

Adoptati o tinuta sobra chiar daca interviul pentru job este sustinut video!Nu va imbracati ca si cand tocmai ati iesi in oras. Adoptati o tinuta sobra, ganditi-va chiar sa imbracti un sacou, insa acesa trebuie sa va vina bine, asa incat sa evitati sa va atarne hainele. Nu este o idee prea buna, mai ales in cazul in care veti fi nevoit sa va ridicati dintr-un motiv sau altul. Expertii mai spun ca este indicat sa va aranjati pentru interviul pe Skype similar cu modul in care v-ati imbraca pentru un interviu fata in fata cu specialistul HR.

Incercati sa va adresati celui care va ia interviul si sa nu vorbiti doar cu monitorul computerului! Deseori, cei care vorbesc pe Skype au tendinta de a se uita in ecran la persoana cu care vorbesc, insa este mai bine sa priviti fix in camera web, asa incat sa dati impresia ca il priviti in ochi pe cel care realizeaza interviul pentru job. Incercati chiar sa va minimizati fereastra video, in asa fel sa nu fiti tentat sa priviti doar intr-un anumit punct al acestuia.

Daca aveti un animal de companie, un caine sau o pisica, este bine sa apelati la un prieten, care sa il plimbe in intervalul sustinerii testului video, asa incat sa nu va puna in situatii jenante in cazul in care este prezent pe langa voi!

Potrivit Business Insider, daca vreti sa aveti mai multe sanse, este bine sa efectuati un test video inainte de a sustine interviul destinat obtinerii unui job. Raspundeti la cateva intrebari, aranjati-va hainele, incercati sa pareti cat mai relaxat si stapan pe situatie. Chiar daca este o conjunctura mai putin obisnuita si emotiile voastre depasesc spatiul monitorului in timpul sustinerii interviului, recrutorul isi va putea da seama daca va foiti prea mult ca nu sunteti sigur pe voi sau mai mult, nu spuneti adevarul in privinta anumitor chestiuni.

Zambiti tot timpul si incercati sa va asigurati ca totul merge perfect. O varianta ar mai fi aceea de a vorbi inainte cu un amic folosindu-va de Skype, in asa fel incat sa observati volumul boxelor, cel al microfonului, rezolutia camerei web si starea conexiunii la Internet. Toate acestea trebuie sa fie la un nivel optim, iar daca va pregatiti inainte aveti sanse mari sa treceti testul si sa obtineti jobul dorit.

 

Mihai Matei