Oamenii adora o afacere buna, dar preturile mici pot avea adesea un efect negativ asupra modului in care este vazut produsul tau. In loc sa se gandeasca la beneficiile de baza si scopul primar al produselor/serviciilor, clientii cred adesea ca “primesc ceea ce platesc”.
Desi tehnicile de vanzare bazate pe preturi reduse pot functiona pentru unele companii, nu sunt intotdeauna o idee grozava pentru toata lumea.
In ciuda tuturor reactiilor pozitive din jurul ofertelor mari, gandirea colectiva sustine faptul ca mai ieftin nu este intotdeauna mai bun. Cercetarile au aratat ca preturile mici pot schimba imaginea asupra unui brand, deoarece consumatorii vad uneori preturile mici ca pe semn al unui produs/serviciu de calitate scazuta.
Steve Posavac, profesor de Marketing la Vanderbilt University sustine faptul ca: “Oamenii pot detine doua credinte opuse despre un produs. In cazul preturilor, majoritatea acestora considera simultan ca preturile mici inseamna o afacere buna, dar acest lucru atrage de la sine o calitate scazuta”.
Consumatorii au rareori informatii complete si folosesc diferite strategii pentru a umple lacunele din cunostintele lor cand vine vorba de analiza unui produs. Una dintre aceste strategii implica utilizarea teoriilor naive cum ar fi argumentele informale sau date culese din “auzite”.
Cum poate fi evitata perceptia “pret scazut-calitate scazuta”?
O companie poate implementa o strategie bazata pe preturi reduse care nu va reusi nimic altceva decat sa reduca valoarea marcii si sa instraineze consumatorii, daca ei considera ca preturile mici sunt egale cu o calitate scazuta. Asadar, ce e de facut? Ei bine, companiile pot participa la influentarea modului in care se simt consumatorii in privinta preturilor mici, imbunatatindu-si strategiile de marketing.
Desigur, pretul unui produs nu reflecta intotdeauna calitatea acestuia. De exemplu, moneda poate juca un rol major in preturile produselor din diferite tari din unele parti ale lumii.
Un alt motiv pentru care un produs de inalta calitate ar putea avea un pret scazut se traduce prin oferta si cerere. Daca un anumit produs nu are o cerere ridicata, pretul ar putea scadea pentru a atrage atentia oamenilor asupra lui.
Pentru ca afacerile sa controleze perceptia asupra preturilor lor, marketerii de preturindeni trebuie sa fie capabili sa-si prezinte brandul intr-un mod corect si atractiv. Construirea unei imagini puternice va schimba gandirea multor consumatori care nu vor mai vedea o calitate slaba in produsele la pret mic, ci un adevarat beneficiu oferit de companie.
Asadar, preturile mici pentru produsele sau serviciile pe care le oferi nu sunt o alegere gresita. Important este modul in care le prezinti publicului tau si felul in care pui accent pe misiunea si scopul principal al actiunilor tale. Exista si o categorie de consumatori care vad preturile mici pur si simplu ca pe niste oferte bune.
Perceptia cumparatorilor cu privire la un pret scazut depinde de ceea ce gandesc atunci cand se aventureaza in decizia de cumparare, iar acest lucru se bazeaza in cea mai mare parte pe felul in care te prezinti, transmiti si vinzi, asadar: marketing.