Circa 2,6 din 10 firme germane locale considera ca perspectivele economice ale tarii noastre sunt pozitive. Potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comert si Industrie Romano-Germana, CCIRG, aproximativ 7% dintre acestea precizeaza ca economia tarii este buna.

Raportul citat de Agerpres, indica faptul ca numarul managerilor care considera ca perspectiva este buna a crescut cu peste 50% fata de anul trecut. Circa 58% dintre oamenii de afaceri germani intervievati au anuntat ca vor avea cifre de afaceri mai mari. De asemenea, firmele germane sunt gata sa angajeze noi oameni. Mai mult de 45% din companii vor sa recruteze angajati si doar 14% vizeaza disponibilizari in viitor.

Unul dintre motivele pentru care companiile germane vor sa activeze in tara noastra este reprezentat de pregatirea profesionala buna a fortei de munca si de costurile scazute in aceasta privinta.

Romania are probleme in privinta capitolului infrastructura si s-a situat pe ultimul loc in topul tarilor care au participat la chestionar. Sefii companiilor cu capital provenit din Germania spun ca firmele germane locale nu sunt inca multumite de politica economica din Romania.

De ce mai mult de 8,3 din 10 dintre firme ar alege tara noastra ca zona de investitii?



Fata de birocratia sistemului fiscal, 46% din firme sunt nemultumite si 33% foarte nemultumite, informeaza sursa citata. De asemenea, raportul CCIRG mai arata ca multi manageri ai unor astfel de companii si-au exprimat nemultumirea referitor la birocratie, coruptie, precum si la lipsa transparentei in domeniul achizitiilor publice.

Cu toate aceste dificultati, peste 83% dintre firme ar alege din nou Romania ca zona in care sa isi plaseze investitiile. Tara noastra ocupa pozitia cu numarul 11 in topul celor mai bune state din Europa Centrala si de Sud-Est pentru afaceri. Din acest punct de vedere, cel mai atractiv stat din regiune este Polonia, urmat de Cehia si Estonia, iar pe ultimele pozitii in top se afla Kosovo, Bielorusia si Albania, mai anunta sursa citata.

Majoritatea companiilor ai caror sefi au fost intervievati provin din industria prelucratoare si servicii, urmata de comert, constructii si energie.



 

Mihai Matei