Când spunem fintech ne gândim la un know-how
financiar inovator care are ca obiectiv oferirea de servicii financiare
utilizând tehnologiile avansate.
De principiu, această tehnologie financiară este în competiție cu celelalte
servicii financiare standard.
Ce înseamnă fintech și cum te poate ajuta?
La baza serviciilor bancare mobile oferite stă folosirea smartphone-urilor.
De regulă, firmele ce oferă astfel de tehnologii sunt start-up-uri, dar există și combinații între diverse instituții financiare și companii livratoare de tehnologie.
Practic, fintech strânge laolaltă toate produsele și serviciile oferite prin intermediul internetului.
Pe de altă parte, unii specialiști includ în FinTech și ideile inovatoare ce au în vedere creșterea calității proceselor de servicii financiare. Aceste idei ne propun soluții specifice pe calapodul afacerii și al sistemului îmbrățișat de antreprenor.
Principala folosință pe care oamenii o pot identifica în Fintech este o mai bună organizare a vieții financiare.
Utilizând un astfel de produs, ai un mai mare control asupra cheltuielilor și economiilor tale.
Folosind tehnologia, cei ce folosesc astfel de servicii, nu mai sunt legați de bănci pentru efectuarea unor plăți, pentru contractarea unor credite ori pentru alte servicii financiare.
Există o directivă europeană care obligă băncile să aibă deschidere în colaborarea cu terți. Această directivă stimulează că un operator al unui sistem de plăți trebuie să permită prestatorilor să ofere servicii în mod liber și eficient clienților. Așadar, fintech ul nu funcționează singur singurel ci conlucrează la un anumit nivel cu băncile.
Ce servicii fintech activează în România?
La nivelul mondial există foarte multe servicii de acest gen, multe startup-uri care oferă astfel de servicii financiare la un nivel tehnologic ridicat. La noi în țară, deocamdată, nu avem foarte multe alternative.
Revolut
Unul dintre cele mai cunoscute fintech-uri din România ce s-a lansat în 2018 este Cardul Revolut.
Revolut a strâns în timp un număr impresionant de utilizatori, în ultima perioada crescandu-le foarte mult popularitatea.
De ce a devenit acest serviciu atat de popular? Pentru ca nu vine cu comisioanele uzuale practicate de bănci la plata cu cardul, ori atunci când efectuezi diferite alte operațiuni.
Pentru cei ce călătoresc în afară, acest fintech este deosebit de util pentru că permite conversia în moneda dorite la nivelul cotațiilor interbancare, mai mic decât cel practicat de bancă.
Pentru cei care nu călătoresc, Revolut-ul poate fi util pentru a ține mai bine sub control tranzacțiile efectuate și pentru o mai bună perspectivă de economisire.
Cu acest card poți să-ți fixezi un buget de cheltuieli, iar atunci când atingi acea limită, tranzacțiile îți sunt blocate.
N26
N26 este o bancă, o bancă digitală, aflată într-o ascensiune mare în ultimii ani.
În comparație cu băncile clasice, N26 oferă retrageri gratuite, deci nu trebuie să plătești comisioane când retragi numerar în țară și străinătate.
Aceasta bancă digitală N26 a apărut în piață la începutul anului 2015.
Banca germană online N26 are la bază mulți investitori, dintre care putem aminti aici Allianz Tencent, o celebră companie chineză.
Fiind o bancă 100% online, N26 nu are sedii fizice, oferă pe lângă retragerile gratuite, și schimburi valutare avantajoase pentru clienții de tip Premium.
GrowU
GrowU este un fintech românesc cu potențial pentru viitor.
Aceasta este în fapt o aplicație la care poți să-ți conectezi cardul bancar, astfel că, la orice tranzacție, suma cheltuită se rotunjește în plus, iar diferența se stochează în altă parte.
Aceasta mică diferență de bani cei de la GrowU o pot investi, cu acordul tău.
Există posibilitatea alegerii unor procente – depinde de tine și de nevoile tale. Spre exemplu, poți alege ca suma, după ce efectuezi cumparaturi să fie rotunjită în sus cu un 10%, iar acești bani să fie împărțiți către un seif ori către un fond de investiții.
Stockberry
O altă companie fintech românească ce oferă clienților o aplicație prin care poți folosi social media și știrile în general despre diverse firme pentru a înveți eficient.
Partea interesantă este că, folosind această aplicație, nu doar că poți investi la bursă, ci și pentru cumpararea de criptomonede, dacă ești interesat de acest subiect.
Stockberry îți spune cum crește ori cum scade prețul pe bursă, ori ce se întâmplă cu achiziția de criptomonede.
Pentru că FinTech-ul este relativ nou în România, este bine să te informezi corespunzător înainte de a apela la un serviciu la altul.
Există avantaje certe ale Fintech-ului, de netăgăduit, dar pot exista și multe lucru care s-ar putea să nu-ti convină. Este bine să cunoști caracteristicile unor astfel de produse, să te asiguri că accesezi servicii corecte și cunoști costurile aferente în varii situații și pe palierele de oferte.
În afară de aceste companii de Fintech amintite anterior, în România acționează și altele: Argentum, Beez, Conflux, Confidas, Dollarbird, Ebriza, FinTech OS, Instant Factoring, Minutizer, Moneymailme, MONY, Ocean Credit, Pago, Pay24, SymphoPay, ThinkOutt, VoltFinance, Younify.
16 dintre aceste companii au lansat Asociația Română de Fintech – RoFin.Tech.
RoFin.Tech este prima asociație de acest gen ce strânge laolaltă antreprenori locali, al cărui scop este susținerea inovației.
Membrii RoFin.Tech sunt: Beez, Finqware, iFactor, Lendrise, Moneymailme, Pago, PaybyFace, Payvent, Proxicash, Seedblink, Selfpay, Stockberry, Symphopay, ThinkOut, Traderion și Volt.
Cum reacționează băncile la Fintech?
Urmare a pandemiei, băncile au fost nevoite să accelereze procesele de digitalizare, această situație este oarecum în avantajul lor.
Accelerarea aderării la noi tehnologii, vor da un avânt băncilor, acestea tărăgănând la un moment dat această adaptare la piața.
Drept urmare a acestor amânări, au și apărut atât de multe companii de FinTech în Romania.
În ultimul timp, sectorul bancar este într-o continuă schimbare. Cred sincer că nici ei nu se așteptau ca lucrurile să evolueze atât de rapid.
Peste tot în jurul băncile auzi vorbindu-se de digitalizare, fiecare bancă încearcă să se adapteze, să propună produse și servicii noi, adaptate acestor vremuri.
Cine s-ar fi gând anii anteriori că, dintr-o dată, vom avea posibilitatea să contractăm credite online, să ne deschidem conturi bancare fără să vizităm vreo sucursală, fără să semnăm vreun act?!
Suntem într-o perioadă a transformărilor pe toate planurilor și a adaptărilor din mers. Se pare că și băncile au înțeles asta și au început în forță adaptarea, prin îmbrățișarea unor tehnologii noi și prin integrarea unor servicii la aplicații de tip intuitiv cu răspuns imediat.
Bine, băncile mai au mult de lucru. Deși au evoluat foarte mult, ele trebuie să-și accentueze mult mai mult prezența în online pentru a face față concurenței.
Dacă ne gândim că în ultimii ani în România au fost lansate nici mai mult nici mai puțin de 49 de companii FinTech, iar numărul băncilor este de 26, la care se mai adaugă 7 sucursale ale instituțiilor de credit străine, e ușor de înțeles de ce este nevoie de pragmatism din partea băncilor și de deschidere.