Foarte multi viitori antreprenori cauta surse de finantare in cadrul grupului de prieteni sau al familiei. Marii investitori si bancile s-ar putea sa nu isi asume riscul odata cu tine, dar cei apropiati sunt dornici sa te ajute sa iti indeplinesti visul si cred in tine.

Avantajul acestui tip de finantatori este ca, odata ce acesti oameni au investit in ideea ta, vor fi dornici sa te ajute si pot veni cu multe sfaturi bune. Totodata, ei vor fi mult mai intelegatori, decat niste necunoscuti. Este un lucru stiut faptul ca orice afacere are parte de suisuri si coborasuri, cu atat mai mult la inceput, iar investitorii straini nu sunt foarte iertatori.

Dezavantajul pe care trebuie sa ti-l asumi daca alegi aceasta cale de finantare este faptul ca, s-ar putea ca relatiile cu respectivele persoane sa se schimbe, odata cu o posibila eroare a ta, ca antreprenor. Incearca sa stabilesti inca de la inceput niste limite clare intre viata personala si cea profesionala.

Daca te-ai hotarat sa ceri banii de inceput de la prieteni sau familie, este momentul in care trebuie sa faci tot posibilul sa nu devii prea informal. Trateaza-i ca pe orice alt investitor actual sau potential. Prezinta-le planul de afaceri, explica tot ce este de explicat si alege un cadru altfel decat masa din bucatarie.



In principiu, acest tip de investitii vin sub patru forme: cadouri, imprumuturi si parteneriate. Prima posibilitate este, in mod evident, ideala. Din pacate, cadourile nu sunt, in general, suficiente. Nu acopera bugetul pe care ti l-ai propus pentru noua afacere. Ai grija, doar, sa existe un document care sa ateste ca banii repectivi nu trebuie sa fie returnati, pentru ca aceste cadouri se pot transforma oricand in imprumuturi. Fii precaut, pentru ca nu stii ce se poate intampla.

Imprumuturile sunt cea mai utilizata modalitate de investitie de acest fel. Stabileste o data exacta pana la care vei restitui banii si semneaza un act care sa o ateste. Fii realist in momentul in care stabilesti aceasta data, implica toate posibilele riscuri. Cu atat mai mult cu cat este vorba despre niste persoane apropiate tie, nu vrei sa strici relatiile existente.

Parteneriatele se refera la un imprumut pe care nu trebuie sa il restitui pana in momentul in care atingi o anumita cifra de afaceri sau un anumit profit. Totodata, stabileste clar drepurile si obligatiile pe care le au ambele parti. Ar fi bine sa implici un avocat in aceasta investie, pentru ca, la un moment dat, investitorul ar putea sa detina mai multa putere de decizie decat tine in ceea ce priveste afacerea.



Autor: Claudia Caraba