O supapa, indiferent de tipul acesteia, poate avea mai mult decat un singur scop. Exista foarte multe tipuri de supape, dar in acelasi timp exista si multe scopuri pe care acestea le pot avea. De ce?

Ei bine, pentru ca un sistem sub presiune, de exemplu, nu are nevoie doar de posibilitatea de a opri sau porni fluxul de substanta. Acesta din urma trebuie sa poata fi gestionat si modificat, printre altele. Desigur, singurul mod prin care ai putea face acest lucru este prin intermediul unei supape.

Astfel, iata care poate fi scopul unui asemenea echipament!

Pornire/oprire fluxEvident, cel mai comun scop este cel de oprire sau pornire completa a fluxului substantei la nivelul unei conducte. Supapele cu functie de pornire/oprire pot fi atasate unui numar extrem de ridicat de sisteme, fie acestea sub presiune sau nu – cu apa, gaz, abur si asa mai departe.

Totodata, supapele cu acest scop sunt cele mai comune in locuinte.

Regularizare fluxIn industrie, acestea sunt recunoscute ca si regulatoare de presiune a lichidului si sunt supape instalate atat inainte, cat si dupa unitatea principala de regularizare a fluxului. Acestea nu realizeaza inchiderea pura a fluxului, ci doar ajustarea acestuia.

Siguranta sistemului

Cand vine vorba de siguranta si supape, se vorbeste de cele mai multe ori de sisteme sub presiune. Astfel, supapele de siguranta protejeaza aceste sisteme atunci cand presiunea substantei din sistem trece de o anumita valoare.

supape

Protectia elementelor sistemului

Daca supapele de siguranta protejeaza sistemul in intregime, cele de protectie se concentreaza mai mult pe anumite elemente ale acestuia – in principal conducte si echipamentele care prezinta defectiuni si care nu mai au parametrii necesari functionarii optime.

Supapele de protectie nu evacueaza substanta din sistem, ci doar elimina riscurile si situatiile de urgenta.

Distributie si amestecare

Aceste supape au deseori mai multe cai de acces si au scopul fie de a amesteca substante, fie de a le distribuie spre mai multe parti ale sistemului. Supapele de distributie si amestecare pot prezenta trei sau mai multe cai, in functie de necesitatile sistemului.

Control in sistem

Supapele de control au scopul de a monitoriza nivelul de substanta din interiorul sistemului. Deseori, acestea pot fi actionate pentru a inchide anumite parti ale sistemului.

Supapele de acest tip sunt instalate de regula la nivelul robinetelor de testare si manometrelor.

Separarea fazelor

Nu in ultimul rand, exista si supape care au scopul de a separa anumite substante din interiorul unui sistem. De exemplu, supapele de separare pot fi folosite pentru a separa uleiul de o alta substanta, precum si condensul, printre altele.

Ai nevoie de supape de calitate superioara pentru afacerea ta?

Daca raspunsul este da, tot ce trebuie sa faci este sa realizezi o comanda de pe MagazinSupape.ro. Acesta are pregatita pentru tine o gama extrem de variata de supape – de siguranta, de presiune, pentru fluide, pentru aer si asa mai departe.

Nu in ultimul rand, indiferent de aplicatii sau mediul in care va fi utilizata, fiecare supapa din acest magazin vine insotita de buletinul de verificare ISCIR si de declaratia de conformitate!