Public speaking-ul este o arta. Iar ca in orice performanta artistica exista oameni mediocri si oameni umili, axati mereu pe “mai bine”. Avem cu totii cel putin o cunostinta care considera ca poate face un lucru, daca nu aproape perfect, cel putin la un nivel net superior celor din jur. Asta privit prin prisma propriei lor experiente, nu a feedback-ului extern.

Desigur, cu totii ne pacalim, din cand in cand, ca putem si stim sa facem un lucru la nivelul si cu abilitatea unui demizeu grecesc. Asta, pana cand ne intalnim cu realitatea si ne dam seama ca mai avem multe de invatat. Hei, in definitiv cu totii credem ca putem canta sub dus, pana la prima seara de karaoke, cel mai adesea.

 

Iar exact aceasta tendentiozitate egocentrica este trasatura caracteristic umana care ne tine captivi in mediocritate (stiinta portretizeaza creierul ca fiind deosebit de narcisist). In orice caz, acest fapt a fost dovedit de psihologia cognitiva.

 Un public speaker de succes nu da curs inclinatiilor egocentrice

 

Bineinteles, nu trebuie sa confundam increderea de sine sau constienta asupra proprilor capacitati cu supraestimarea talentului nostru. Desi, sa fim sinceri, exista o linie subtila si usor de trecut intre cele doua. Inclinatia de a ne supraestima, de a ne bate pe spate pentru o treaba aparent buna sau de a nu ne confrunta cu realitatea este tipic umana. Insa aceasta tendinta, sau in orice caz urmarirea acesteia, nu aduc performanta sau succesul. Trebuie sa iesim din zona de confort pentru a reusi sa ne atingem scopul.

Ce ar trebui sa evitam? 

Efectul  Dunning-Kruger

In 1999 profesorii David Dunning si Justin Kruger au scris “Netalentat si inconstient de acest lucru”. Acestia au gasit ca, in general, oamenii au tendinta de a isi supraestima calitatile si talentele. Din nefericire pentru oamenii care se supraestimeaza (si pentru cei care colaboreaza cu ei), acestia nu isi dau seama ca nu au talentul si cunostintele necesare pentru a face sau a fi acolo unde isi doresc. Din pacate pentru aceasta tipologie de oameni, ei sunt cei care realizeaza ultimii ca rezultatele lor sunt mai proaste decat a celorlalti din acelasi domeniu.

 

Philip Fernbach, doctor in stiinta psihologiei cognitive si co-autor al cartii “Iluzia cunoasterii”, subliniaza faptul ca cei mai multi dintre noi, ducem lipsa de pregatire, talent si cunostinte solide in cele mai multe domenii cu care ne interesectam de-a lungul vietii. Diferenta o fac cei care isi dau seama de acest lucru si incearca sa se imbunatateasca. Insa cei mai multi dintre noi orbecaim in ideea falsa ca “stim” . Cum nu poti rezolva o problema de care nu esti constient, cel mai probabil ramanem prinsi in mediocritate.

 

In “Umilinta este noua inteligenta”, o lucrare redactata de Ed Hess, profesor la universitatea Virginia, si Katherine Ludwig, avocat corporate, este evidentiata ideea conform careia cele mai mari impedimente in autodezvoltare sunt tendinta de a ne hrani ego-ul si frica de a esua.

Cercetarea il citeaza pe Daniel Kahneman, castigator al premiului Nobel.

“Mintea noastra este limitata de certitudinea excesiva pe care o avem asupra lucrurilor pe care credem ca le cunoastem si in aparenta lipsa abilitatii noastre de a constientiza cat de mare este ignoranta noastra”

 

Umilinta si urma de indoiala asupra propriilor noastre capacitati sunt ceea ce ne ajuta sa nu picam in plasa egocentrismului, sa ne dam seama de tendintele pe care le urmam orbeste si ne opresc din a evolua in cariera.

 

Ce putem face pentru a nu cadea in plasa acestor tendinte si a nu stagna in cariera?

 

Cel mai simplu este sa iesi din aria ta de confort si sa te confrunti mereu cu realitatea si datele factuale.

 

1. Cere mereu feedback despre prezentare si performanta

Abordarea ideala este sa prezinti in fata mai multor grupuri de audienta, pentru ca asa iti vei da seama ce trebuie sa imbunatatesti. Spre exemplu, ai putea sa iti dai seama ca oamenii in varsta citesc greu prezentarea din cauza limbajului ales sau a fontului si marimii caracterelor. De asemenea, un grup tanar ar putea sa nu fie de acord cu alegerile tale cromatice pentru scheme.

Indiferent care este cauza nemultumirii publicului tau, incearca sa inveti din ea.

 

2. Exerseaza

Oamenii care isi supraestimeaza calitatile tind sa exerseze mai putin si acest lucru se observa in performanta lor. Cu cat exersezi mai mult, cu atat ai mai multe sanse sa te descurci formidabil pe scena.

 

3. Creeaza un design pentru prezentarea ta

Cei mai multi oameni folosesc design-ul default de la Power Point, ceea ce nu e neaparat un lucru rau, dar nici nu arata efortul depus in prezentare. In orice caz, daca printre indeletnicirile tale nu se regaseste grafica, poti apela oricand la profesionisti.