Este din ce in ce mai clar faptul ca in secolul in care traim reclamele devin virale atunci cand sunt cu adevarat creative. Totodata, nimeni nu poate demonta faptul ca nu toti oamenii sunt creativi. Totusi, pentru cei care sunt, dar nu stiu sa profite la maximum de acest mare avantaj, Jacob Goldenberg prezinta o serie de opt tehnici, instrumente care sa organizeze mintea creativului in asa fel incat sa poata fi capabil sa realizeze reclame de succes.

Noi va vom explica aceste tehnici, rand pe rand, pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine cum devin unele productii publicitare virale, pe cand altele enerveaza pe toata lumea.

Astfel, acum, in prima parte a acestui material, vom vorbi despre instrumentul numit coportament extrem. Dupa cum ii spune si numele, este vorba de una sau mai multe actiuni ale consumatorului care sunt urmarea lipsei produsului sau serviciului. Altfel spus, vorbim de o nevoie a produsului/serviciului care este atat de mare incat actiunile consumatorului devin disperate, exagerate.

Tehnica nu este suficienta fara acea doza de creativitate despre care vorbeam mai sus. Trebuie sa adaugam umor, emotie, insight, neasteptat pentru ca respectivul material sa fie pe placul publicului. Asadar, comportamentul exagerat in jurul caruia se construieste acest instrument creativ trebuie sa devina amuzant si/sau neasteptat.



Spre exemplu, daca dorim sa promovam o noua casa foarte spatioasa, trebuie sa identificam, in primul rand, nevoia pe care o persoana si-ar satisface-o  daca ar cumpara locuinta respectiva. In acest caz, poate fi vorba despre lipsa spatiului.  Asadar, pentru un banner, ne putem gandi sa aratam un apartament in care sunt indesate si pe stanga si pe dreapta o multime de lucruri, iar drumul pana la pat este sub forma unui tunel foarte ingust. Apoi venim cu solutia – daca si la tine acasa este la fel, este momentul sa schimbi ceva –  Cumpara-ti casa pe care noi ti-o oferim.

Aceasta strategie poate da nastere unor reclame foarte apreciate de public, foarte amuzante, deci  unor reclame virale. Ati inteles despre ce este vorba? Atunci, provocare: cum ati promova site-ul Portal Management, legandu-va de promisiunea sa –  «Inspiratie pentru performanta in afaceri? »

Citeste si: Partea a II-a – Consecinta extrema, Partea a III-a – Alternativa absurda, Partea a IV-a – Efortul extrem, Partea a V-a – Metafora, Partea a VI-a – Inversiunea, Partea a VII-a – Activarea, Partea a VIII-a – Unificarea.



Autor: Claudia Caraba