Cel de-al treilea instrument creativ propus de Jacob Goldenberg este alternativa absurda. Ca si in cazul comportamentului extrem si diferit de consecinta extrema, aici vorbim de o exagerare a nevoii si a lipsei produsului sau serviciului promovat, dar, de aceasta data presupunem ca un potential consumator ar gasi o solutie prin care sa inlocuiasca produsul, dar aceasta va fi de fiecare data una absurda, exagerata.

Citeste si:  Partea I – Comportamentul exterm, Partea a II-a – Consecinta extrema

Ideea pe care se bazeaza aceasta tehnica s-ar putea traduce astfel: “Ai putea sa nu folosesti produsul nostru, pentru ca intotdeauna exista alternative. Doresti sa apelezi la ele ? » Astfel, in momentul in care ilustram modalitatea bizara, ciudata de a inlocui produsul ii inducem consumatorului ideea ca singura solutie cu adevarat viabila este sa cumpere de la noi.

Mai mult decat faptul ca acest instrument da nastere unor reclame virale, foarte placute si apreciate, este foarte important ca reusim cu usurinta sa ajungem la subconstientul si apoi la constientul consumatorului.



Vom lua ca exemplu un afis publicitar folosit de cei de la Ikea pentru promovarea unor rame foto. Acesta :

 reclame creative

Cu promisiunea « It’s true you can have it cheaper », (Este adevarat ca poti sa o obtii mai ieftin), Ikea ne arata o alternativa la ramele foto pe care le comercializeaza. Putem opta pentru alte solutii, dar intrebarea este daca asta ne dorim sa avem.



In traditia pe care am format-o cu aceasta serie, vom lua din nou exemplul ipotetic cu casa spatioasa pe care dorim sa o promovam. Ne putem gandi la o solutie absurda prin care sa inlocuim cumpararea unei locuinte cu mai mult spatiu, astfel: putem prezenta un personaj care se duce pe la fiecare vecin in parte pentru a-l ruga sa ii tina cate un obiect, apoi sa le bata in usa pentru a-si lua de la unul tigaia, de la unul masa, iar la altul intra in casa pentru a umbla la un frigider incuiat din care sa isi ia ouale pentru micul dejun.

Dupa cum am spus de fiecare data, folositi-va cat mai mult de situatii inedite si, daca se poate si se potriveste, adaugati umor – toate acestea pentru reclame virale.

Citeste si: Partea a IV-a – Efortul extrem, Partea a V-a – Metafora, Partea a VI-a – Inversiunea, Partea a VII-a – Activarea, Partea a VIII-a – Unificarea.

Autor: Claudia Caraba