Magicianul Augustin creeaza spectacole originale de iluzionism modern adaptate pentru diverse tipuri de evenimente, de la cele de familie pana la cele corporate.
Pasiunea pentru magie si-a descoperit-o inca de mic copil si a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a-si vedea visul implinit, astazi fiind un perfectionist in arta iluzionismului. Pana sa ajunga magician a fost actor, personaj in reclame si prezentator de festivaluri si televiziune.
Mai multe detalii despre drumul parcurs in cariera sa si secretele succesului sau veti gasi in interviul ce urmeaza.
Inainte de toate, vrem sa stim care este inspiratia ta in atingerea succesului. Care este sursa care te motiveaza si te ajuta sa mergi mereu mai departe ?
Augustin: Inspiratia mea este publicul si bucuria din ochii lor. Vreau sa spun ca de fiecare data cand prezint un spectacol, fie ca vorbim de o nunta sau de o petrecere de firma, ma bucur ca reusesc sa-i deconectez pe oameni aducandu-i intr-o stare maxima de buna dispozitie. Asta ma face sa merg mai departe si sa caut noi moduri prin care sa generez buna dispozitie.
Augustin, esti unul dintre cei mai apreciati magicieni din tara. Spune-ne ce te-a facut sa renunti la actorie si sa treci la meseria de magician?
Augustin: Inca de mic eram o fire curioasa si intreprinzatoare. La varsta de 7-8 ani faceam spectacole de teatru de papusi pe scara blocului, pentru care primeam cate 50 de bani de la fiecare copil care venea sa-mi vada spectacolul. Dupa opt ani in care am fost actor la Teatrul Bacovia din Bacau, mi-am dat seama ca vreau si pot sa fac mai mult pentru spectatori, dar si pentru mine. Asa am ajuns ca dupa multa pregatire sa urc pe scena cu spectacolul de iluzionism.
Ai transformat aceasta meserie intr-o afacere de succes. Poti sa ne spui cateva cuvinte despre afacerea pe care o ai in momentul de fata, de ce are succes si ce aduce ea in plus pentru consumatorii din Romania?
Augustin: In acest moment, afacerea mea sunt eu si ce fac pe scena. Are succes pentru ca oamenii au descoperit ca isi doresc sa vada si altceva la petrecerile de firma sau la diverse evenimente. Ma contacteaza din ce in ce mai multa lume care imi spune ca s-a saturat sa vada aceleasi lucruri la fiecare lansare de produs sau la fiecare petrecere in general. Spectacolul meu este de fapt ceva ce multi cautau dar nu stiau ca exista. Am aparut pe o nevoie inconstienta… iar eu i-am facut sa o constientizeze. Cum? Mult marketing la pachet cu multe spectacole reusite.
Cand si cum ti-a venit ideea sa transpui aceasta afacere de la consumatorul obisnuit catre zona de business to business?
Augustin: De cand ma stiu am fost un norocos si jumatate! Vreau sa spun ca atunci cand imi doresc ceva, se face ca se realizeaza aproape instantaneu. Imaginati-va ca mi-am dorit sa fiu speaker la evenimentele Business Days si astazi fac trei ani de cand sunt parte a acestui proiect extraordinar. In acest fel am putut sa aflu in timp real nevoile managerilor de firme si sa le ofer solutii personalizate. Va dau un singur exemplu: cineva a vazut workshopul meu cu tema ANTRENAREA ATENTIEI PRIN ILUZIONISM pe care il prezint la fiecare editie Business Days si m-a recomandat unui reprezentant de la Microssoft care avea nevoie de ceva diferit pentru un teambuilding. Asta este reteta mea: networking, demonstratie, ofertare si vanzare.
Mai exact, ce valoare adaugata poti aduce companiilor din Romania?
Augustin: De aproape un an sunt in cautarea unei solutii de masurare a plusului de valoare pe care il genereaza atat spectacolele, dar si workshopurile pe care le prezint. Pot doar sa intuiesc ca cei care vad spectacolul meu, datorita deconectarii si a energiei pozitive pe care reusesc sa le generez, ajung sa aprecieze creativitatea managerilor sau a organizatorilor de evenimente care au ales sa ma invite. Iar asta e un lucru bun pentru ca toata lumea este multumita.
Cum vezi piata afacerilor din Romania comparativ cu ce se intampla in Europa? Ce crezi ca avem in plus, ce crezi ca avem in minus?
Augustin: E interesant ca-mi adresezi mie intrebarea asta, pentru ca eu chiar urmaresc cu atentie ce se intampla si in Europa, in special in zona afacerilor on-line. Cred in primul rand ca europenii s-au obisnuit cu ideea ca trebuie sa imparta piata de desfacere si cu noi. Antreprenorii romanii au avantajul incepatorului entuziast. Avem multa energie, dorinta de reusita si produse din ce in ce mai bune, iar asta ne face sa fim foarte competitivi pe orice piata. Din pacate avem prea putina experienta in zona antreprenoriala si nici nu suntem obisnuiti sa ne autoeducam. Invatam prea mult pe sistemul incercare/eroare, in loc sa ne pregatim temeinic inainte sau macar sa cerem un sfat de la specialisti cu experienta.
Proiectele pe care le ai in desfasurare cer foarte multa implicare, foarte multa inovatie, foarte multa organizare. Cum impaci partea creativa (cea mai boema) cu partea de antreprenoriat?
Augustin: Am acum doua proiecte in derulare si inca cinci in asteptare. Primul proiect si anume spectacolul de HIPNOZA COMICA este deja lansat din 2014 si se bucura de mare succes. Al doilea proiect este un site cu produse si cursuri de iluzionism. Acesta din urma poate fi prima mea afacere care sa nu mai depinda de prezenta mea fizica si pe care doresc sa o multiplic la nivel international. Pentru ca sunt dusmanul procedurilor, am ales sa deleg organizarea si implementarile proiectelor si sa urmaresc etapele derularii lor. In felul asta am si eu pe cine sa dau vina daca…reuseste proiectul. Vreau sa spun ca am in echipa oameni buni si dedicati, iar asta ma ajuta sa dorm noaptea foarte bine.
Mai mult ca sigur, ca antreprenor, ai facut si anumite greseli. Care sunt acestea si cum ai trecut peste ele?
Augustin: Cea mai mare greseala pe care am facut-o vreodata a fost sa nu iau in serios relatia cu statul. Am crezut ca statul are tot interesul sa te ajute sa cresti pentru a aduce mai multi bani la buget. Am aflat curand ca nu-i chiar asa. “Statul” are doar mana de luat si este format din oamenii ce locuisc in interiorul granitei si cu totii avem drepturi si obligatii. Astfel ca am inceput sa invat cat mai multe despre ce drepturi am si ce obligatii imi revin in aceasta relatie. In felul acesta imi mai raman bani si de o shaorma cu de toate plus un concediu frumos in fiecare an.
Ce le recomanzi celor care sunt la inceput de drum in meseria de artist? Le recomanzi antreprenoriatul?
Augustin: Ca artist esti pana la urma un liber profesionist. Ca sa devina activitatea ta o afacere, ai nevoie sa faci o activitate generatoare de profit si nu doar de salarii. Experienta antreprenoriala te poate speria la inceput. Dar daca esti dispus sa te autoeduci si sa aloci din resursele tale pentru a atrage clienti, pe care sa-i bucuri cu ce faci, atunci nu ai de ce sa stai pe ganduri.
Poti lasa cateva recomandari si pentru managerii din Romania?
Augustin: Le recomand sa-si ia mai des concediu. Statisticile arata ca o mare parte din antreprenorii romani nu-si iau concediu cu anii. Iar cand o fac, uita sa externalizeze sarcinile de serviciu si raman cu ele pe cap si in timpul vacantei. Vorbesc din proprie experienta pentru ca si eu sunt exact din aceasta categorie. Lipsa concediului naste monstrii. Hai sa ne luam concediu si sa ne bucuram de viata! Asta e cea mai buna recomandare pe care o pot face.
Reusesti sa separi viata personala de cea profesionala? Daca da, cum?
Augustin: De cele mai multe ori NU. Fetita mea cea mare nu ma mai striga TATA. Chiar si pentru ea am ajuns sa fiu MAGICIANUL AUGUSTIN. De multe ori ma surprind facand spectacole prin casa cu cele doua fetite: Anastasia (4 ani) si Sofia (un an si jumatate).
Povesteste-ne despre cea mai haioasa intamplare de care ai avut parte de cand ai inceput afacerea:
Augustin: Crina, sotia mea, a fost primul meu spectator. La inceput ii aratam cate un numar de magie si era pur si simplu socata. Imediat dupa asta ii spuneam secretul din spatele trucului, iar reactia ei era ceva de genul: Pai asta nu mai e magie!
Care sunt planurile de viitor pe care le ai din punct de vedere profesional?
Augustin: Si pe viitor voi da la fel de multa importanta experientei pe care o are clientul care beneficiaza de spectacolele si workshopurile mele. In urmatorii 10 ani doresc sa scot minim trei carti cu teme diferite si sa consolidez inca trei proiecte de business online.
In final, te rugam sa ne lasi un gand, o propozitie (sau mai multe), care sa ramana pe Portal Management, ca o sursa de inspiratie pentru ceilalti antreprenori.
Augustin: Imposibil este doar un cuvant din DEX