Se zice ca adevarul se spune in gluma. Tocmai de aceea s-au inventat bancurile, care sunt un fel de fabule populare, cu morala puternica. Toate au o invatatura, iar spuse in gluma, sunt mai usor de digerat.
Am pregatit pentru tine un studiu de caz, vazut dintr-o perspectiva amuzanta, care are la baza adevarate lectii de management. Suntem curiosi, insa, de reactia ta si cum ti se par concluziile fiecarei etape a povestii.
1. Prima situatie
In interiorul unei banci are loc un jaf. Cei doi spargatori bine echipati intra in banca, iar unul dintre ei striga:
– „Nu misca nimeni! Luati aminte: banii sunt ai altora, viata este a voastra!”
Imediat, toata lumea din banca se intinde pe podea, in liniste si ramane nemiscata. Aceasta metoda se numeste ,,Schimbarea modului de gandire“. O simpla replica spusa in contextul potrivit poate schimba modul de gandire si perceptia oamenilor.
2. A doua situatie
O femeie se intinde provocator pe masa din fata ei, incercand sa atraga atentia. Unul dintre spargatori i se adreseaza:
– „Va rugam sa fiti civilizata! Acesta este un jaf, nu un viol!”
Aceasta situatie poarta numele de „Profesionalism – Concentreaza-te doar pe ceea ce stii sa faci”. Nu incerca sa pari ca detii mai multe informatii sau aptitudini, deoarece nu vei stii niciodata sa le duci la bun sfarsit. Adapteaza-te contextului in care te afli si fii un adevarat profesionist!
3. A treia situatie
Cand s-au intors de la seif, spargatorul cel tanar, care avea facultate, i-a spus hotului mai batran, care avea doar studii primare:
– „Hai sa numaram cati bani am furat!”
Acesta, indignat, ii raspunde:
– „De ce sa pierdem noi atata timp si sa ne prinda, cand putem sa aflam diseara, de la stiri, cati bani lipsesc din banca?!”
Aceasta situatie se numeste „Experienta – In zilele noastre experienta este mult mai importanta decat aptitudinile si cerificarile incluse in CV”. Experienta isi va spune intotdeauna cuvantul, mai ales cand vei fi pus in situatii deja cunoscute. Chiar daca mediul si oamenii cu care lucrezi sunt diferiti, experienta este de cele mai multe ori aceeasi, dar si cea care conduce catre succes.
4. A patra situatie
Hotii parasesc banca, iar directorul i-a ordonat casierului sa cheme repede politia. Casierul se gandeste cateva secunde si ii raspunde:
– „Domnule Director, nu e mai bine sa punem 5 milioane de € deoparte si sa spunem ca i-au furat hotii?”
Aceasta metoda se numeste „Trasformarea amenintarilor in oportunitati – a intoarce o situatie defavorabila in avantajul tau”. Aceasta situatie este cel mai mult folosita in situatiile de criza, atunci cand concurenta ataca sau intra in posesia bunurilor/imaginii tale. O echipa puternica si inchegata va gasi rapid oportunitati.
5. A cincea situatie
Casierul ii mai spuse zambind: „Ar fi minunat sa avem cate o spargere in fiecare luna!”
Aceasta situatie se numeste „Oportunitate – Fericirea este cea mai importanta.”
6. A sasea situatie
In seara respectiva, la stiri, se anunta ca doi hoti au intrat intr-o banca si au dat o spargere de 100 milioane €. Hotii au inceput sa numere banii de mai multe ori si nu le ieseau decat 20 de milioane.
Furiosi, au inceput sa injure:
– „La naiba, noi am facut planuri! Am riscat ani grei de inchisoare sau poate chiar viata si directorul s-a ales cu 80 de milioane, cat ai bate din palme?!?”
Aceasta situatie poarta numele de „Stiinta manageriala – Cunoasterea este mai valoroasa decat aurul!” Informatia este putere, iar cine o detine poate jongla cu ea in orice context.
7. A saptea situatie
Directorul bancii este fericit, deoarece isi poate acoperi acum pierderile de la bursa de valori prin intermediul acestui jaf si ii mai raman si cateva milioane bune, bani de buzunar. Toate ca toata, insa banca este pe profit.
Aceasta situatie se numeste „Arta managementului – Curajul de a-ti asuma riscuri!”. Nu risti, nu castigi, nu? Preventia este buna, insa orice manager bun vede de la departare oportunitatile. Risca si vei avea de castigat!
Daca ti-au placut motto-urile acestui banc, impartaseste articolul cu prietenii tai, pentru a ajunge la cat mai multa lume interesata de management.