Mania este un sentiment natural si, in anumite limite, sanatos. In cele mai multe cazuri, furia devine o problema atunci cand scapa de sub control. “Poti sa iti controlezi mania si ai responsabilitatea sa faci astaIsabel Clarke – specialist in managementul furiei.

Foloseste pasii de mai jos pentru a-ti controla starea de furie si de a gestiona situatia rational.

  1. Recunoste semnele furiei

Pulsul iti creste, respiri mult mai rapid si te pregatesti de actiune. Alte semne ar putea fi inclestarea pumnilor si o presiune pe umeri. Daca simti aceste semne si stii ca ai antecedente, paraseste incaperea pana te linistesti.  1. Numara pana la 10

Cand simti ca situatia te depaseste, elibereaza-ti mintea si numara pana la 10 inainte de a raspunde in amploarea sentimentului. Stiu ca la inceput este greu, dar in timp vei reusi sa faci acest lucru mult mai usor.

  1. Respira usor

Inspira adanc, numara pana la patru; expira puternic, numara pana la patru. Repeta de patru-cinci ori acest exercitiu de ficare data cand simti ca situatia se incordeaza. Concentrandu-te pe respiratie iti poti calma cu usurinta intregul organism si iti poti potoli starea impulsiva.

  1. In momentul in care esti calm, exprima-ti punctul de vedere

Daca nu te enervezi nu inseamna ca nu trebuie sa exprimi ceea ce te deranjeaza. Problema este ca atunci cand esti nervos creierul reactioneaza fix la stimulul pe care l-a primit, nu mai proceseaza lucrurile global. Incearca sa te calmezi, dupa care este timpul sa spui toate lucrurile calm si calculat.  1. Foloseste umorul pentru a destinde atmosfera

Daca esti o persoana cu simtul umorului dezvolatat, foloseste acest atribut in avantajul tau pentru a detensiona atmosfera. In ciuda acestui aspect evita sarcasmul, poti sa ranesti pe cei din jur si sa inrautatesti lucrurile.

Acest articol se bazeaza pe metodele instante de a controla mania. Urmatorul articol va prezinta metodele pe termen lung, pentru a evita situatia in care sa fii pus sa iti potolesti furia.