Acest articol este al doilea din seria „managementul furiei”, daca vrei sa citesti prima parte acceseaza link-ul:
Managementul furiei – partea I
Dupa cum am scris si in articolul trecut, in aceast capitol voi prezenta metodele pe termen lung prin care poti sa iti stapanesti starea de furie.
- Stabileste concret ceea ce conteaza pentru tine
Personal, ma amuz foarte tare cand vad oamenii certandu-se in mijloacele de transport sau orice alt loc public. Motivele sunt atat de prostesti incat ma intreb daca persoanele respective chiar nu au nimic mai bun de facut. Aparent nu au. Idealul este ca nici macar sa nu intri intr-o discutie contradictorie pe un subiect neproductiv. Care echipa de fotbal este mai buna? Care politician fura mai mult? Daca discutam doar de dragul discutiei, hai totusi sa pastram pacea. Atunci cand nu stii ceea ce conteaza pentru tine ajungi sa iti doresti sa iesi invingator din orice confruntare, indiferent daca are sau nu o miza. In cealalta extrema, cand stii exact ce este important pentru tine, toate lucrurile adiacente nu va mai putea sa iti produca o stare proasta.
- Vezi lucrurile si din perspectiva celuilalt
Lipsa de comunicare conduce la unghiuri moarte pe care creierul tau le umple cu ceea ce crede el ca s-a intamplat. De multe ori ascultam doar inceputul propozitiei si apoi ne concentram pe ce raspuns sa dam, omitand momentul in care interlocutorul spune „dar…”. Este foarte usor sa pui eticheta de „prost” sau de „nestiutor” atunci cand nu intelegi logica interlocutorului. Daca ai putina rabdare sa analizezi lucrurile, poate ajungi la concluzia ca tu esti cel care nu a inteles.
- Incearca sa vezi ce este in spatele furiei tale
Problemele de manie au, de obicei, origini inca in perioada copilariei. Chiar daca nu realizezi, modul in care iti exteriorizezi mania este preluat de undeva. Poate ai vazut la parinti, la cineva din familie, sau la cineva pe care admirai. Incearca sa gasesti originea maniei si in felul asta vei reusi mai usor sa te stapanesti.