Programele scolare si educatia nonformala pregatesc actualele generatii pentru meseriile existente pe piata muncii. Dinamica cu care profesiile se schimba si apar meserii noi nu tine pasul cu educatia. De aceea trebuie sa existe tot mai multe programe, sustinute de scoala, societate civilă si organizatii educationale, prin care copiii sa fie pregatiti pentru noile profesii. 

Piata muncii a suferit transformari majore in ultimii ani, iar trendul este in continua schimbare. Generatiile actuale nu sunt pregatite sa faca fata meseriilor viitorului, educatia nefiind indreptata suficient de mult spre noile cerinte. Desi sunt unitati scolare care fac eforturi pentru a oferi acces la pregatire inedita, fara un sprijin real din partea tuturor factorilor implicati in procesul educational, rezultatele nu se vor vedea in timp util. Organizatiile si fundatiile al caror domeniu de activitate este cel educational, o parte a angajatorilor, dar si mediul academic concep si pun in aplicare periodic proiecte educationale, menite sa promoveze invatarea moderna, adaptata nevoilor generatiilor actuale. Astfel, Proiectele educationale derulate de Fundatia OTP Bank România s-au adresat atat copiilor din invatamantul primar si gimnazial, cat si studentilor.  

Tehnologia este cheia

Intr-o era atat de conectata la tehnologie si la tot ceea ce implica inovatia, educatia trebuie sustinuta de inteligenta artificiala. Invatarea asistata de calculator, predarea interconecta a disciplinelor, metodele interactive de predare sunt doar cateva optiuni. 

Toate aceste modalitati de invatare ofera oportunitati de intelegere, menite sa dezvolte mintea și să pregătească copiii pentru viitoarele meserii. Leadership si abilitati dobandite

Prin joc si programe educationale special concepute, copiii pot fi incurajati sa capete incredere in fortele proprii, sa decida singuri, sa stabileasca obiective pentru atingerea scopurilor, sa comunice eficient. Cu alte cuvinte, invata puterea leadership-ului. 

Inceputa acasa, in familie, continuata la scoala si aprofundata in afara scolii, genul acesta de educatie ofera sanse reale pentru ca meseriile viitorului sa nu ii surprinda. 

Cluburile constituite pe diverse activitati au un rol extraordinar in dezvoltarea deprinderilor sociale si de conducere in randul copiilor. Colaborarea si lucrul in echipa 

Programele prin care copiii sunt incurajati sa lucreze in echipe, sa colaboreze pe anumite secvente ale unor proiecte, cu schimbarea coechipierilor pentru finalizarea sarcinilor sunt benefice in stimularea capacitatilor creative si de adaptare a muncii individuale, cat si in echipa. 

O parte dintre noile meserii impun colaborari si intalniri fizice si virtuale pentru realizarea obiectivelor propuse, motiv pentru care intelegerea si practicarea acestui tip de exercitiu este cu atat mai valoroasa. 

Experimentul ca metoda de invatarea

Copiii au nevoie sa li se permita accesul la o multime de programe care tin de noile tehnologii: robotica, programarea, optimizare. Trebuie sa experimenteze pentru a putea sa aiba mereu mintea deschisa, sa invete lucruri noi continuu si sa poata face conexiuni si legaturi. Mintea copiilor absoarbe cunostintele noi ca un burete, iar incurajarea si oferirea oportunitatilor de experimentare cu siguranta va produce un nou mod de gandire si de viziune asupra profesiilor. 

Dezvoltarea abilitatilor analitice

Logica este esentiala pentru intelegerea lucrurilor si in invatare. Gandirea critica este vitala in programare, dar este si o abilitate de care copiii au nevoie in viata de zi cu zi, pentru ca le permite sa fie creativi, sa faca lucrurile altfel decat generatiile anterioare. 

Incurajarea individuala

Copiii sunt unici si capacitatile lor de a intelege si de a se raporta la lumea inconjuratoare sunt diferentiate. Fiecare copil trebuie incurajat si sustinut sa se indrepte spre ceea ce ii place. Nu pot toti deveni programatori, dar printre meseriile viitorului, cu siguranta se vor gasi si profesii care sa fie in ton cu abilitatile si cunostintele dezvoltate de generatiile actuale. Copiii de astazi vor fi angajatii de maine, profesiile pe care ei le vor avea cu siguranta vor fi total diferite de cele de astazi. Pentru a fi pregatiti, ei trebuie sa fie incurajati sa invete si sa se dezvolte in sfere de interes pentru ei. 

Invatarea pe tot parcursul vietii este esentiala. Educarea si incurajarea tinerei generatii sa experimenteze, sa faca propriile alegeri, sa lucreze in echipa si sa fie responsabila asigura dezvoltarea viitorilor adulti, pregatiti pentru noile meserii de pe piata muncii.