În anul 2022, creșterea economică a României este estimată la 2,9%, conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), iar salariul mediu brut ar putea crește cu până la 9,7%, urmând să se ridice la 6.120 de lei. Contextul pare a fi unul favorabil pentru relansarea economiei, însă se poate spune că anumite industrii au furat deja startul, în sensul bun al cuvântului. Digitalizarea accelerată a schimbat într-o bună măsură peisajul, precum și dinamica afacerilor din România, dar forța de muncă tânără din țara noastră pare să fie pregătită pentru schimbările care se întrevăd la orizont. Mai jos, vom prezenta sectoarele de afaceri care se bucură de cele mai importante creșteri în acest început de an.

Comerțul electronic

Sectorul comerțului electronic s-a bucurat de cea mai spectaculoasă creștere în ultimii doi ani, la nivel global, iar situația nu este deloc diferită în România. Notino, cel mai mare retailer de parfumuri și produse cosmetice din Europa și-a adăugat în portofoliu nu mai puțin de 260.000 de noi clienți din țara noastră numai în anul 2021, ajungând la un total de peste 1,3 milioane de clienți români. Recordul de 180.000 de comenzi primite într-o singură zi, cu ocazia Black Friday (27 noiembrie 2021), i-a ajutat pe cei de la Notino să depășească o creștere cu 35% a cifrei de afaceri față de anul precedent. Interesant este că ponderea clienților români este de 8%, fapt care plasează România pe locul 5, dintre cele 28 de piețe în care activează retailerul originar din Cehia.

Așa cum era de așteptat, odată cu e-commerce-ul a crescut și sectorul livrărilor. Ultimele estimări spun că piața românească de curierat va crește cu aproximativ 10% în acest an, însă nu va fi lipsită de provocări, având în vedere scumpirea combustibililor și întârzierile cu care se confruntă producătorii auto.

Soluțiile IT

România este unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii software din Europa, iar odată cu digitalizarea rapidă cu care ne confruntăm de doi ani încoace, era de așteptat ca această industrie să explodeze în acest an. Roweb, o companie care oferă soluții software end-to-end, a înregistrat vânzări de peste 4,3 milioane de euro, reprezentând o creștere de 20% a vânzărilor în 2021 față de anul precedent și estimează o dublare a cifrei de afaceri în următorii 3 ani. Cele mai multe proiecte sunt adresate pieței internaționale și o bună parte dintre clienții săi sunt din Marea Britanie.În aceeași ordine de idei, Amber, cel mai important studio independent de gaming din România a înregistrat o cifră de afaceri record în 2021, depășind pragul de 30,5 milioane de dolari, ceea ce a reprezentat o creștere cu 56% față de anul 2020. Cea mai mare parte a clienților celor de la Amber este din SUA, compania colaborând cu branduri celebre precum Amazon, Disney și NBC Universal.

Anul trecut, gaming-ul a înregistrat creșteri importante în zona de crypto, acolo unde jocurile care folosesc personaje și accesorii sub formă de NFT (jetoane non-fungibile) au început să devină extrem de populare, precum și în sectorul cazinourilor, acolo unde expansiunea uriașă a fost stimulată de utilizarea telefoanelor mobile, care le permit utilizatorilor să încerce titluri emblematice, cum ar fi ruleta, în diferitele sale modalități, blackjack și sloturi tematice care sunt capabile să teleporteze utilizatorul oriunde în timp și spațiu.

Industria

Deși industria românească nu a avut o perioadă deloc grozavă în ultimele două decenii, cifra de afaceri a crescut cu 25% în primele două luni ale acestui an, în comparație cu cifrele înregistrare în debutul anului 2021, conform unui raport publicat de Institutul Național de Statistică (INS). Cele mai importante creșteri au fost înregistrate de sectorul energetic (+98,3%) și de industria bunurilor intermediare (+34,7%). Cu toate acestea, România mai are mult de recuperat la acest capitol, fiind statul din Uniunea Europeană care a bifat cea mai mică creștere în primele luni ale anului 2022.Pe lângă acestea, HoReCa și industria transporturilor se așteaptă să reînflorească în acest an, în care turismul internațional s-a pus din nou în mișcare.