Dupa cum am mai spus si in alte articole, limbajul nonverbal conteaza foarte mult in timpul unei negocieri sau unei discutii de vanzari. Pentru a putea evalua corect situatia in care te situezi si pentru a intelege ce simte cu adevarat interlocutorul tau, trebuie sa stii cum sa interpretezi anumite gesturi, pozitii si miscari.

Asadar, iti prezentam o serie de opt semnale negative pe care le poti observa la persoana cu care discuti.

  1. “Falca intre degete”

Daca interlocutorul tau isi asaza degetul aratator lipit de obraz si degetul mare sub barbie, acesta evalueaza critic in respectivul moment spusele tale. Pentru a-i elimina ingrijorarea, ii poti adresa o intrebare precum “Care este parerea dumneavoastra?”.

  1. Indepartarea unei scame imaginare

Acest gest denota dezaprobarea fata de ceea ce persoana a auzit. Poti incerca sa o abordezi cu o fraza de tipul “Daca aveti vreo intrebare…”  1. Aranjatul gulerului

Daca interlocutorul tau isi trage gulerul, trebuie sa stii ca acesta e suparat sau chiar nervos, dar nu iti spune inca. Poti sa il intrebi ce crede despre problema in cauza sau daca are ceva obiectii la ceea ce ai spus.

  1. Masaj la ceafa

O persoana care isi maseaza ceafa ca si cum ar avea o durere, trece printr-o crestere a tensiunii si a frustrarilor. Si in aceasta situatie, trebuie sa incerci sa detensionezi atmosfera cu o intrebare care sa ceara feedback.

  1. Clipitul lent

Acest gest releva o atitudine de superioritate venita din partea partenerului de conversatie. Trebuie sa iti subliniezi nivelul de expertiza pentru a aduce echilibrul in discutie.  1. Frecatul mainilor

Daca interlocutorul tau isi freaca mainile in mod rapid, nu ai motiv de ingrijorare, intrucat acest semn indica incitare. In schimb, daca persoana isi freaca lent mainile, inseamna ca aceasta asteapta sa primeasca niste beneficii personale sau sa castige bani pentru ea din discutie.

Autor: Claudia Caraba