Daca exista o zi in care cumparaturile impulsive nu au nevoie de o scuza, aceea este Black Friday! O sarbatoare de origine americana, Black Friday a ajuns sa fie practicata si la romani in ultimii ani, care prelungesc deseori aceasta zi transformand-o in black weekend, black week sau chiar black month.
Cum a inceput totul?
Datand inca din anii 1950, Black Friday a fost inventata de politistii din Philadelphia si Rochester pentru a descrie multimile si conditiile de trafic neprietenoase din vinerea de dupa Ziua Recunostintei.
In prezent, Black Friday este ziua in care o mare parte dintre comercianti, atat online cat si offline, vin in intampinarea clientilor cu cele mai bune oferte si avantajoase promotii.
Black Friday in intreaga lume: Care tari participa?
In ultimii ani, adoptarea Black Friday a devenit din ce in ce mai raspandita la nivel global. In prezent, din 195 de tari din lume, se estimeaza ca 50-60% „sarbatoresc” Vinerea Neagra intr-o forma sau alta.
In Europa, Regatul Unit, Franta si Germania aceasta sarbatoare a devenit populara in ultimii 4-5 ani. Mai tarziu, tarile din America Centrala si de Sud, China si sud-estul Asiei si aproape jumatate din Africa sarbatoresc Black Friday intr-un fel sau altul.
Ce tari nu sarbatoresc Vinerea Neagra?
In mod surprinzator, multe tari care isi exprima vocea impotriva opozitiei capitalismului si consumerismului nu accepta Vinerea Neagra (sau orice alte sarbatori care promoveaza cumparaturile). Aceasta lista include tari precum Coreea de Nord, Venezuela, Iran si Afganistan.
Pentru alte tari care nu sustin Vinerea Neagra, acest lucru se datoreaza in primul rand faptului ca le lipseste libertatea financiara de a face asta.
Bangladesh, o tara care ofera capacitati de productie pentru multi dintre marii comercianti, sustine proteste in Vinerea Neagra si se opune cerintelor ridicate care vin odata cu sarbatoarea.
Totusi, Bangladesh are propriul festival de cumparaturi. Se intampla in acelasi timp cu Black Friday si se numeste Vinerea Fatafati.
In multe tari, „Vinerea Neagra” are o semnificatie istorica cu totul diferita. Astfel, aceasta zi nu are nimic de-a face cu cumparaturile, ca in Birmania, unde Black Friday este amintita ca o zi de masacru din 30 mai 2003.
Black Friday in Romania
Comerciantii nostri petrec chiar si un an intreg planificand vanzarile de Black Friday, iar acest lucru de intampla datorita faptului ca romanii sunt foarte deschisi in ceea ce priveste promotiile si reducerile masive.
Astfel, magazinele folosesc ziua ca o oportunitate de a oferi preturi inferioare si reduceri la articolele sezoniere, cum ar fi decoratiunile de sarbatori si cadourile din aceste perioade. Articolele care sunt foarte vandute in timpul anului nu sunt nici ele uitate de Black Friday, fiind si mai cautate in aceasta zi plina de oferte.
Clientii romani se pregatesc si ei din timp pentru Black Friday, facandu-si un wish list si chiar renuntand sa cumpere produse pe parcursul anului sperand ca le vor gasi la reducere de Black Friday.
Luand in considerare schimbarile aparute in comportamentul consumatorului din ultimul an afectat de pandemia globala, romanii au inceput sa cumpere din ce in ce mai mult in mediul online, aducand astfel profituri urase gigantilor din vanzari, si nu numai.
Asadar, daca exista un moment ideal pentru a aplica reduceri substantiale asupra articolelor care nu au reusit sa se vanda foarte bine sau chiar si pentru cele la mare cerere, Black Friday este cea mai potrivita zi pentru a face acest lucru!