Carmen Dumitru este General Manager la Acvatic Bebe Club, clubul unde toti copiii primesc o educatie acvatica de specialitate. Cu o experienta relavanta in domeniul managementului si antreprenoriatului, atat in tara, cat si in strainatate, Carmen Dumitru ne ofera astazi sfaturi utile pentru manageri, dar si pentru studentii care isi doresc un business propriu. Sa vedem ce ne povesteste despre cum este sa fii antreprenor in Romania de azi, despre factori motivanti si eficienta in afaceri, despre provocari si schimbari majore, despre Carmen Dumitru, omul de zi cu zi, dar si despre Carmen Dumitru, profesionistul.

 

Carmen, in primul rand vrem sa stii ca Portal Management este o sursa de inspiratie pentru performanta in afaceri. Drept urmare, te rugam sa ne spui ce anume te motiveaza pe tine. Ce te face sa mergi mai departe, orice ar fi?

Ma simt motivata atunci cand deciziile mele imi dau curaj, ma entuziasmeaza si cand pot aduce plus valoare in viata personala sau profesionala a celor din jurul meu.



 

Spune-ne cate ceva despre inceputurile carierei tale, cum ai inceput, ce te-a determinat sa continui si ce inspiratii ai avut atunci?

Am absolvit in cadrul ASE Bucuresti, Facultatea de Management si mi-am dorit mult sa pot profesa in acest domeniu, asa ca fiecare pas al carierei a venit in sprijinul acestei idei. Am avut sansa, inca din vremea facultatii, plus 3 ani dupa finalizarea acesteia, sa castig experienta in afara tarii, lucrand in diverse departamente de vanzari.  Acea perioada cred ca mi-a conturat cel mai mult etica de munca bazata pe disciplina si un mindset echilibrat intre optimism si realitate.



 

Ce te-a determinat sa alegi calea antreprenoriatului?

Dintr-un apetit de a face lucrurile diferit, cu empatie si compasiune pentru parintii care au incredere in educatia alternativa, dorinta de a crea un mediu inedit, sigur, plin de culoare si armonie pentru copiii nostri si nu in ultimul rand, de a forma o echipa de profesionisti care sa poata fi parteneri de incredere pentru cei aflati la inceput de drum in “meseria” de parinte.

 

Cum este sa fii antreprenor in Romania?

Cred ca peste tot in lume statutul de antreprenor este o mare provocare si o responsabilitate, insa daca tu ca persoana iti asumi pe deplin acest statut, impreuna cu intregul context in care iti desfasori activitatea (fie ca vorbim de cel politic, fiscal, resursa umana disponibila, sezonalitate, etc), atunci cand te lovesti de probleme, mintea ta actioneaza in baza unui automatism si cauta rapid solutiile cele mai potrivite, fara a mai lua in calcul introspectia de ce-urilor.

 

Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o sau de ce schimbari majore ai avut parte în decursul carierei tale?

Cea mai mare provocare a fost sa infiintam Acvatic Bebe Club, conform cu asteptarile si standardele noastre, sa dezvoltam echipa care sustine acest business si sa fim mereu creativi pentru a construi experiente dragi celor care au incredere si aleg serviciile noastre.

 

Cum a devenit Acvatic Bebe Club realitate?

Prin eforturile tuturor celor implicati in acest proces, care au dat importanta deosebita proiectului si si-au asumat obligatia de a reactiona constructiv si cu optimism la toate greutatile si provocarile care ne-au aparut pe parcurs.

 

Ce reprezinta pentru tine Acvatic Bebe Club si care este cea mai mare reusita?

Acvatic Bebe Club este primul proiect antreprenorial, al 2-lea fiind reprezentat de Salina ABC, si ca orice lucru care este primul, vine la pachet cu multe invataminte, care m-au antrenat sa am un randament maxim cand vine vorba de motivatie si energie personala.

 

De ce as alege Acvatic Bebe Club pentru copilul meu?

Pentru ca suntem singurul club de profil unde dezinfectia apei se face pe baza de oxigen, ozon si uv, pentru ca oferim un mediu de invatare distractiv si eficient, acordand o importanta deosebita fiecarei sedinte de educatie acvatica pe care o adaptam si personalizam in functie de demersul psihopedagogic si ritmului de evolutie al fiecarui copil si oferim garantii cu privire la achizitiile acvatice.

 

Ce iti place cel mai mult la ceea ce faci cand vine vorba de Acvatic Bebe Club?

Faptul ca putem contribui la dezvoltarea armonioasa a celor mici, ca facem parte din copilaria lor, ca traim impreuna cu parintii emotia achizitiilor acvatice (prima imersie, prima saritura, invatarea primului procedeu de inot) – sunt elemente care ma ajuta sa perseverez in a atinge obiective de un calibru mai mare cand vine vorba de planurile de viitor ale clubului.

 

Cum este sa conduci o echipa de oameni mari care lucreaza zi de zi cu oameni mici?

Cumva asemanator cu a fi parinte. Iti antrenezi mult empatia, toleranta, flexibilitatea si te bucuri de oportunitatea si satisfactia de a trai o astfel de experienta cu toate provocarile ei.

 

Cum gasesti modalitati de a aduce permanent imbunatatiri, mai multa eficienta afacerii?

In primul rand, prin documentatie constanta a industriei in care activez. Asta inseamna din punct de vedere al interactiunii, schimb de opinii si idei cu partenerii, echipa clubului si comunitatea de antreprenori dedicata serviciilor pentru copii. O parte la fel de esentiala este documentarea pe cont propriu extrem de diversa. Pe langa un studiu amanuntit si in detaliu al pietei, ca antreprenor trebuie sa te deprinzi constant cu abilitati de marketing, vanzari, contabilitate si sa stii cand si cum sa-ti explorezi oportunitatile de crestere.

Cu toate acestea, cred ca principalul nostru atu este feedback-ul din partea clientilor. Cel mai eficient si direct link cu nevoile oamenilor sunt chiar ei, comunitatea de parinti ABC. Intotdeauna ne-am putut baza pe ei pentru semnalarea necesitatilor de inovare si schimbare in cadrul clubului nostru.

Daca ar fi sa rezum sursele de inovatie pentru mine ar fi: documentatie, feedback si nu in ultimul rand, pasiunea pentru ceea ce fac.

 

Ai schimba ceva daca ai avea posibilitatea sa te intorci in timp? Consideri ca exista ceva ce ar fi trebuit facut in alt mod?

Sunt multumita si impacata cu alegerile de pana acum.

 

Privind in viitor, care sunt planurile tale pentru Acvatic Bebe Club, ABC-ul educatiei acvatice, asa cum il numiti voi?

Imi doresc sa oferim consultanta in domeniul educatiei acvatice si in alte orase din tara, asa cum, de altfel, ne si incurajeaza cei care ne urmaresc pagina de facebook, prin intermediul acelor investitori care detin deja o piscina sau sunt dispusi sa aduca un aport in comunitatea lor prin educatia acvatica adresata bebelusilor si copiilor mici.

Cum se impaca viata personala cu cea profesionala? Se imbina armonios?

Sunt recunoascatoare ca in fiecare zi ma intalnesc cu parinti minunati, ca am sansa sa invat din experientele lor, ca putem impartasi impresii si activitati legate de copiii nostri. In calitate de mama a 2 fetite de 7 ani si 4 ani, ma bucur ca pot fi un model de inspiratie pentru ele, ca au acces la serviciile calitative oferite de clubul nostru (educatie acvatica, initiere inot si salinoterapie) si ca pot socializa in siguranta alaturi de alti copii.

Care sunt sfaturile tale pentru un tanar antreprenor care are planuri marete?

Sa iti dezvolti spiritul antreprenorial si sa il pui in practica inseamna sa creezi un stil de viata potrivit vocatiei pe care va dori sa o urmeze.

Cred ca disciplina in gandire si in actiune maximizeaza potentialul de creativitate si succes pe care viitorii antreprenori o pot invata din activitatile zilnice. Consistenta in inovatie va avea o valoare esentiala atunci cand vor incepe sa isi dezvolte propriile idei de business.

Insa, deoarece teoria de business nu este suficienta pentru a fi pregatit sa iti materializezi spiritul antreprenorial, recomand inca din facultate sa obtina internship-uri, job-uri la companii sau start-up-uri pentru a intelege perspectiva din interior a unor elemente esentiale de functionare si organizare. In acest fel, vor putea sa observe profesionisti de succes crescand.

In final, te rugam sa ne lasi cateva cuvinte care te inspira. Acestea vor deveni “citatul Carmen Dumitru”.

“A investi in educatie nu este niciodata prea devreme sau prea tarziu.”