Cristian China – Birta sau Chinezu’, cum mai este strigat, este antreprenor, consultant, speaker la diverse evenimente si pentru ca nu a facut umbra internetului degeaba, replica care-i subliniaza succesul, este blogger din 2007, fondator si asociat al agentiei de comunicare integrata, Kooperativa 2.0, autor al cartii ,,Ce ne facem, domle, cu influencerii astia?”, la randul sau, influencer, si mai are si un podcast ,,cu invitati care au avut probleme (unii inca mai au…)”, asa cum sustine in prezentarea acestuia.
Ne-a facut o deosebita placere sa ii adresam cateva intrebari si mai ales, sa ii aflam raspunsurile, pentru ca sunt tare faine. Te invitam sa citesti acest interviu in care vei afla despre inceputurile bloggingului in Romania si bloggingul de succes, despre conceptul de influencer, despre cartea care a elucidat misterul atat de dezbatut despre activitatea influencerilor, despre social media, proiecte viitoare si un podcast sanatos.
Cristian, in primul rand iti vom spune ca Portal Management se pozitioneaza ca o sursa de inspiratie pentru performanta. Asadar, te rugam sa ne spui ce anume te motiveaza si ce te determina sa continui sa te dezvolti in fiecare zi.
Cred că ceea ce mă mână în luptă este un fel de spaimă interioară că abia când nimic nou nu mi se mai întâmplă în fiecare zi se cheamă că sunt aproape viu intelectual. Sau ceva de genul 😀 Acuma, serios vorbind, cred că cea mai bună metodă de a trăi cât mai bine în viața noastră este să învățăm tot timpul câte ceva. Indiferent de cum îi zicem. Dezvoltare personală, fugă de rutină și oricum. Doar să facem în așa fel încât, vorba poeziei, azi sunt un pic mai deștept decât ieri.
Esti Blogger inca din 2007, atunci cand prindea amploare aceasta zona in Romania, si autorul a peste 13 000 de articole scrise. Privind in urma, ai schimba sau ai adauga ceva in evolutia ta?
Nu îmi plac mie exercițiile de genul ”cum ar fi fost dacă”. Nu de alta, dar când îmi aduc aminte de câte ori am luat decizia greșită în loc să o iau pe cea bună, parcă mă apucă nostalgia… Sigur că aș fi schimbat multe din cele pe care le-am făcut. Pentru că am făcut multe greșeli. Cea mai mare este una pe care încă tinerii influenceri o fac: nu realizează cât de mare putere au prin ceea ce fac asupra minții și sufletului unora dintre fanii lor. Asta aș schimba, în primul rând la evoluția mea. Să nu mai fac acele greșeli de început. Când am rănit mai mulți oameni fără să fiu conștient de puterea mea…
Speram sa te surprindem placut cu primul tau articol publicat si sa ne reamintim de initierea ta in blogosfera romaneasca, fiu de wordpress.com, botezat <<Chinezu>> (citam) de catre colegii si prietenii tai de breasla. Atunci ai facut ochi, cum s-ar zice, in mica comitate de bloggeri, care a luat nastere sfios inca din 2004. Cum era atunci, cand competitia era mica pe zona de blogging?
Ehe, ce vremuri… În apărarea mea, zic doar atât: pe vremurile acelea blogurile erau singura formă de social media. Așă că articole de genul ”Ne vedem joi la 18.00 la berăria X să povestim despre dinozauri?” era ceva frecvent. Căci nu exista Facebook sau alte rețele sociale. Competiția era mică atunci, așa este. Căci eram puțini. Dar nici nu era piață. Era cel mult o nișă de marketing. Așa că prefer oricând o piața cu o competiție acerbă decât una în care să fie doar câțiva și și ăia doar să pară că-s ceva business, dar nu să fie cu adevărat.
La ce nivel era in acea perioada social media?
Blogurile erau social media. Și nici nu știam exact cu ce se mănâncă. Pentru că experimentam, practic, prima formă de a ajunge la un blog altfel decât prin presă. Și mergeam cu pași mici. Și cu o continuă uimire pe sistem de ”uau, deci eu scriu și atât de multă lume mă citește…”. Acuma pare ceva de la sine înțeles. Dar atunci nu era așa. Chiar ne-a călit, ca să zic așa, acest sentiment că eram niște pionieri ai comunicării. Apoi a venit social media. Adică Facebook și YouTube la început. Și apoi toate celelalte. Și ecosistemul de marketing digital s-a complicat teribil. Dar a și crescut imens piața. Cum îmi place mie, de altfel.
Esti considerat un Blogger de succes, insa ce reprezinta, de fapt, succesul pentru tine?
Succesul pentru mine ca blogger înseamnă să mă uit în oglindă și să îmi zic ”hai că n-ai făcut umbră chiar degeaba internetului”. Adică faptul că ajut multă lume prin ce scriu. Prin inițiativele pe care le lansez. Sau prin teoriile cu care îi provoc pe cititori din când în când (amintesc doar #După18FărăWeekend, care a avut un teribil succes; mă gândesc să scot o carte pe tema asta…). Când o să simt că nu mai pot ajuta în niciun fel, o să agăț ghetele bloggeristice într-un cui. Și aia e, o să fac altceva ce o să fie mult mai de ajutor. Acesta-i succesul pentru mine.
Ai devenit in 2013 fondator si asociat al agentiei de comunicare integrata, Kooperativa 2.0. Suna tare interesant, insa care este ideea numelui agentiei? De ce Kooperativa si de ce 2.0?
Inițial, Kooperativa 2.0 s-a vrut (și a fost vreo 2 ani) o rețea de bloguri și de siteuri. Doar că destul de repede eu și asociatul meu Vlad Dulea ne-am dat seama că, de fapt, noi funcționam mai mult ca o agenție la câtă consultanță ofeream clienților și la ce soluții le propuneam. Așa că am decis să devenim cu adevărat agenție. Și, iată, după câțiva ani, chiar suntem agenție de comunicare integrată, cu 35 de oameni. O provocare foarte interesantă. Și este în continuare, căci creștem în ritm accelerat. Numele l-am dat eu. Pentru că sunt om de echipă. Și pentru că îmi place colaborarea întru folosul tuturor. Sigur, habar nu aveam atunci că o să prindă atât de bine. Dar uneori mai ai și noroc în viață.
Dupa 15 ani de digital marketing, timp in care ai trait in lumea influencerilor, ai decis sa scrii o carte, ,,Ce ne facem, domle, cu influencerii astia?”, pentru a elucida misterul atat de dezbatut despre activitatea lor. Care a fost impactul aceastei carti?
Foarte surprins am fost de reacțiile la carte. Eu o scrisesem să fie o resursă utilă (și aplicată, că io nu știu altfel) pentru cei care vor să folosească influencerii ca resurse digitale pentru a obține beneficii pentru compania de care se ocupă. Ei bine, obiectivul acesta l-am atins. Căci am primit un vagon de confirmări că cei care au cumpărat cartea fix asta au înțeles: că este un îndrumar bun pe linie de influencer marketing. Ce nu m-am așteptat, însă, a fost să realizez că brusc lumea mă vedea ca pe un fel de profesor. Sau nu știu cum să îi zic. Ba chiar au început să îmi spună ”maestre”. Prima dată am crezut că e la mișto. Și unii, da, ziceau mai pe glumă. Dar cei mai mulți chiar au simțit să mă bage în categoria asta superioară de ”maestru”. Ceea ce mi-a produs o oarecare stânjeneală, recunosc…
Cartea o poti achitiziona de aici.
Care este cea mai mare avere a unui influencer in fata comunitatii lui?
Credibilitatea. Aceasta este moneda forte a unui influencer. Credibilitatea în rândul celor din comunitatea sa. Există un soi de contract nescris între influencer și fanii săi. Care stipulează cam așa: eu, influencer, îți ofer conținut care să îți placă, iar tu, fanul meu, îmi oferi o parte din atenția ta. Căci fix asta vinde un influencer unor branduri: accesul direct al respectivelor branduri la atenția fanilor săi. Orice influencer este foarte atent la această credibilitate. Pentru că, odată pierdută, este aproape imposibil de recuperat.
Acum, ca am deschis subiectul ,,pret/valoare/cost”, ce anume sa urmareasca micile businessuri si businessurile medii ce isi doresc rezultate in zona de branding si fidelizare clienti, si vor o colaborare cu un influencer, insa nu isi permit contractarea unuia care are peste 100 000 de urmaritori?
Eu le recomand tuturor celor care nu au mai făcut campanii cu influenceri și ar vrea să încerce, să plătească o oră de consultanță cuiva care știe bine meseria asta. Pentru că acei 100 de E (zic așa, în mare) o să îi scutească de cheltuirea a mii de Euro pe degeaba sau greșit. Este ca orice lucru nou pe care îl încerci. Înainte de a face ceva, te interesezi să vezi cum este. În business, asta se numește să apelezi la consultanță. Eu asta recomand. Și cei care m-au ascultat, chiar au fost câștigați. Căci ori au optimizat campania cu influenceri, ori nu au făcut-o deloc după discuția cu specialistul.
Ai in plan lansarea unei noi carti, tot despre influenceri, care se va numi ,,Influprenorii”. Ce abordare vei avea de data aceasta?
O să fie o carte despre cum să devii infuencer care să obțină beneficii ca lumea din ce face. Și chiar să trăiască din asta. Mi-am propus în carte să identific niște modele de lucru ale unor influenceri mari. De aceea și fac o serie de interviuri cu influenceri care sunt profesioniști. Ca să încerc să sintetizez modurile prin care pot să devină și alți doritori influenceri cu acte în regulă. Și prin asta mă refer inclusiv la partea de mindset antreprenorial. Pe care, în diferite grade, o au toți marii influenceri cu care am povestit.
Ai devenit un influencer, la randul tau, datorita experientei in online. Esti antreprenor, consultant, blogger si speaker la diverse evenimente. Ce oportunitati si provocari crezi ca vom intampina in 2022 in ceea ce priveste social media?
As răspunde la întrebare din perspectiva mea de owner de agenție de comunicare integrată: provocarea cea mai mare pentru branduri este să reușească să construiască acel mix de marketing care să fie cel mai eficient. Căci trăim în vremurile în care a merge DOAR pe o direcție de marketing poate fi un pariu devastator de multe ori. Cred că gândirea prin care împarți banii de marketing pe mai multe paliere va fi cea care va face diferența pentru multe branduri. Am văzut asta de când am început să oferim clienților noștri toate tipurile de servicii. Și am văzut cum gândește un antreprenor sau un CEO când vine vorba de a împărți bugetele. Și am învățat mult din asta, din ceea ce înseamnă modul în care o agenție vede un buget și modul în care o companie se uită la același lucru.
Ai chiar si un podcast, conceput in stilul amuzant caracteristic, cu invitati care au avut probleme (unii inca mai au…), asa cum sustii in prezentarea acestuia. Care este publicul tau tinta si ce plus valoare aduci prin subiectele abordate?
Am dat drumul podcastului înainte de pandemie. Pentru că l-am vrut un podcast care să discute despre sănătatea mintală. Și a mers foarte bine. Am avut invitați extraordinari. Unii vorbeau pentru prima dată despre problemele lor. Doar că a venit pandemia. Și am pus pe stop proiectul. Pentru că nu pot face interviuri prin Zoom cu niște oameni care își pun sufletul la bătaie, n-am cum. Așa că, în așteptarea unor timpuri mai bune, am început să trag niște podcasturi pe teme mai generale. Să fie acolo, să ajute pe cei care vor să asculte.
Si acum, o intrebare de batrani: ce aduce bun internetul asta per total? Dar rau?
Internetul e ca berea. Dacă bei una, hai două, este extraordinar. Dacă bei vreo 5, nu-i bine deloc. Internetul nu aduce cu sine nici rău, nici bine. Așa cum nici berea nebăută nu îți face nimic. Noi decidem câtă bere să bem. Și de ce să o bem. Și cu cine să o bem. Decizia este la noi, doar la noi. A da vina pe internet că noi nu trăim bine în viața noastră seamănă cu bețivanul care înjură berea că s-a făcut mangă.
In final, asa cum cere traditia Portal Management, te rugam sa ne lasi cateva vorbe de duh pentru cititorii nostri, cuvinte care vor deveni „citatul Cristian China-Birta”.
De ceva vreme mi-am dat seama că urarea cea mai bună pe care o pot adresa oricui, este fix asta cu care încheiem acest interviu:
Să fiți iubiți; dar numai dacă meritați.
Aia zic!