În interviul de astăzi vom vorbi cu avocatul Cristian Alexandru Murar, care în anul 2009 a reunit experiența și eforturile mai multor avocați din București sub același nume, într-un Cabinet Individual de Avocat. Mai târziu, în anul 2011, printr-un proces de asociere cu avocatul George Iulian Murar, acest cabinet s-a transformat în Societatea Civilă Profesională de avocați Murar și Asociații, formă de organizare a profesiei menită să gestioneze mai bine activitatea juridicăîn continuă dezvoltare. Șapte ani mai târziu, Societatea se află în permanenta ascensiune, mândrindu-se cu gradul ridicat de profesionalism cu care tratează fiecare situație, cu buna pregatire a celor implicați și cu receptivitatea permanentă la problemele sau necesitățile clienților.

 

  1. Cristian, Portal Management se poziționează ca o sursă de inspirație pentru performanța în afaceri. Prin urmare, te rugăm să ne spui ce anume te motivează. Ce te determină să continui să te dezvolți pe drumul către succes?

Motivația, determinarea, dorința de a reuși, acestea sunt caracteristici personale pe care ori le ai ori nu, e simplu, te naști cu ele, din punctul meu de vedere. Aceste trăsături de caracter nu se învață, nu se cultivă, ci sunt parte din noi, iar în cazul unora dintre noi sunt și mai bine conturate, sunt evidente și astfel vedem, întâlnim oameni care reușesc în tot ceea ce își propun, care par neobosiți în atingerea unui anumit țel.

Personal sunt motivat de dorința de a crea în timp, peste ani, din numele ”Murar” un brand mai puternic, notoriu și respectat pe piața avocaturii din România, un nume care să dăinuiască peste generații, despre care să se vorbeascăla superlativ în orice mediu.

 

  1. Dacă ai putea să te întorci în timp 10 ani, ce ai face diferit din punct de vedere al carierei?

Dacă mă întrebați din punctul de vedere al profesiei pe care am ales-o și am urmat-o, nu aș schimba mare lucru, sunt o persoană destul de strictă din acest punct de vedere. Mi-am propus încă de foarte tânăr să devin avocat, acest fapt s-a întâmplat, se întâmplă în continuare, prin urmare, dacă m-aș întoarce în timp, aș alege același parcurs profesional. Întrucât am un spirit antreprenorial foarte dezvoltat, iar pe parcursul vieții, chiar până să devin avocat, am luat contactul direct cu lumea afacerilor în domeniul imobiliar, al construcțiilor, marketingului ori consultanței în afaceri, am convingerea că aș fi putut avea succes în oricare dintre aceste domenii. Avocatura de afaceri pe care noi o practicăm în cadrul Murar și Asociații face ca, inevitabil, să intrăm în contact cu antreprenori din toate domeniile enumerate mai sus, abilitățile mele în acele domenii de activitate fiind fără îndoială puse în valoare și din postura de avocat de drept al afacerilor.



 

  1. Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâmpinat-o în decursul carierei tale?

Cea mai mare provocare?! Dacă la început principala problemă sau provocare a fost dezvoltarea unui portofoliu consistent de clienți, o dată atins acest obiectiv, provocarea a reprezentat-o atragerea de profesioniști, în adevăratul sens al cuvântului, în jurul Murar și Asociații, cu ajutorul cărora problemele de natură juridică ale clienților societății să poată fi soluționate la timp și cu un grad înalt de profesionalism, reușind astfel să îi menținem aproape de noi, precum și să lărgim de la o luna la urmatoarea aria de clienți. În prezent, acest obiectiv pot afirma că a fost atins, deși întotdeauna există loc de mai bine ori de mai mult. Avem o echipă de avocați cu o vechime relevantă în cadrul societății noastre, avem colaborări externe cu executori judecătorești, practicieni în insolvență, notari, experți tehnici și experți în domeniul financiar – fiscal, astfel încat a fost creat un nucleu de profesioniști care ne dă încredere că putem soluționa cu succes toate problemele juridice ale clienților noștri.

 



  1. Povestește-ne despre începuturile Murar&Asociații.

Începuturile Murar și Asociații pot reprezenta cu succes scenariul unui film, dat fiind faptul că totul a fost demarat la o vârstă destul de fragedă pentru acest domeniu de activitate, cel mai ”vârstnic” din echipă fiind chiar eu, 26 de ani. Ne aflam la începutul anului 2009, eu, alături de partenerul și fratele meu, George Murar și încă un bun prieten, fiecare dintre noi lucrând la acel moment în mari case de avocatura sau companii de succes, însă cu toții având un vis și ideal comun, stabilit încă din copilărie, acela de a crea și de a dezvolta propria afacere. Zis și făcut – am renunțat la locurile de muncă de atunci, ne-am luat inima în dinți și, cu puținii bani pe care îi aveam am închiriat un sediu la demisolul unei vile interbelice, l-am mobilat și utiliat și am pornit-o la lungul și provocatorul drum ce ne aștepta în față. Și, pentru că în carieră, ca de altfel în tot ceea ce întreprinzi în această viață, șansa joacă un rol foarte important, exact în aceea perioadă mă aflam în plin proces de construire a unei locuințe undeva în preajma Bucureștiului, iar întâmplarea a făcut ca într-una din vizitele mele pe acel șantier să fiu abordat de administratorul unei societăți de construcții care efectua o lucrare la un imobil învecinat și care aflase că sunt avocat. Acesta mi-a prezentat problema sa juridică, în sensul că un beneficiar al unei lucrări nu i-a achitat o sumă importantă de bani, solicitându-mi să îl reprezint în vederea recuperării acelei sume. Aceasta a fost prima noastra speță, care, după cum bine vă puteți închipui, s-a soluționat cu un mare succes, onorariul de avocat obținut în urma soluționării acelei spețe fiind semnificativ pentru noi la acea vreme, respectiv de aproximativ 10.000 euro, etapele de dezvoltare profesională care au urmat ulterior fiind mult mai ușor de parcurs în aceste condiții.

Anul 2009 a fost primul an al crizei economice din România, pentru mulți dintre operatorii economici reprezentând o perioadă de grele încercări, însă pentru noi a echivalat cu o perioadă cu enorm de multe oportunități de dezvoltare. În contextul în care firmele nu mai achitau debitele la timp, multe societăți comerciale intrau în insolvență, existau, ca atare, foarte multe persoane care aveau creanțe de recuperat și nevoie de avocați care să le asiste și să le reprezinte juridic în fața debitorilor și a instanțelor de judecată. Astfel, dezvoltarea societății noastre a fost favorizată de climatul economic al acelor timpuri, iar după doar trei luni de zile de la înființare am fost nevoiți să ne mărim echipa și să ne mutam într-un birou de lucru mult mai încăpător, iar de aici încolo lucrurile au intrat pe un făgaș de creștere și dezvoltare accelarată care ne-a adus unde suntem astăzi.

 

  1. Știm că aveți avocați specializați pe diferite domenii de competență, astfel încât să puteți soluționa o arie extinsă de probleme cu care se confruntă societățile comerciale. Ne poți da mai multe detalii despre colegii tăi?

Suntem o echipă formată din 10 persoane, respectiv 7 avocați, dintre care 4 definitivi și 3 stagiari și 3 persoane care au ca atribuții aspectele administrative ale societății, precum și comunicarea și menținerea relației cu clienții societății.

Echipa de avocații de la Murar și Asociații este tânără, dinamică și întotdeauna foarte receptivă la problemele clienților. Procesul de selecție al membrilor echipei este foarte atent realizat, cu parcurgerea și respectarea cu strictețe a unei proceduri interne, principalul obiectiv pe care îl urmărim fiind să atragem în echipă oameni cu un caracter deosebit, dornici de perfecționare profesională continuăși capabili să se adapteze la standardul și cerintele de la Murar și Asociații.

 

  1. Activați într-o piață extrem de concurențială. Totuși, sunteți prezenți în această piață de 9 ani. Ce anume vă diferențiază de alte case de avocatură?

Este adevărat, suntem pe această piață de 9 ani de zile. Concurența există, este acerbă, însă este loc pentru toată lumea, piața aflându-se într-un plin proces de educare și dezvoltare, astfel încât numărul persoanelor care devin conștiente de necesitatea apelării la un avocat este din ce în ce mai mare și mă refer aici nu doar la situația la care se apelează la serviciile profesionale ale unui avocat în faza litigioasă a unei spețe, ci și la faza prelitigioasă, când se urmărește prevenția și se încearcă rezolvarea profesională a cauzelor, nu a efectelor.

Nu îmi place să vorbesc despre ceea ce ne diferențiază față de celelalte case de avocatură, pentru că suntem cu toții avocați, avem aceleași studii, aceeași pregatire, suntem cu toții ghidați de aceleași principii și valori etice, deontologice și profesionale. In ceea ce ne privește, consider că ceea ce ne-a făcut să rezistăm la un nivel destul de ridicat timp de mai bine de 9 ani a fost în primul rând dorința noastră de a evolua continuu, de a crește și de a atinge noi orizonturi, de a nu ne mulțumi cu puțin. Toate acestea nu ar fi posibile dacă nu am acorda clienților noștri o atenție deosebită, dacă nu ne-am apleca asupra fiecăreia dintre spețe cu toată capacitatea noastră profesională, dacă nu am fi receptivi și nu am empatiza cu problemele fiecăruia dintre clienții noștri.

 

  1. Ce diferențe există între piața din anul 2009 și cea de acum? S-a schimbat ceva în acești ani? Dacă da, ce anume?

Diferențe există în primul rând din punctul de vedere al climatului economic. Dacă în 2009 ne aflam în plin început al crizei economice, în recesiune, la momentul actual transversăm o perioadă de creștere economică, iar acest fapt se reflectă în natura spețelor pe care le avem de soluționat. După cum vă spuneam mai devreme, dacă la început, în anul 2009, spețele pentru care erau solicitate serviciile noastre erau în primul rând din domeniul recuperărilor de creanțe și insolvență, la momentul actual întâlnim multe spețe în domeniul achizițiilor de imobile, fuziunilor societare, asistenței la încheierea de tranzacții comerciale, etc. Dacă s-a schimabat ceva? Da, s-a schimbat optica, mentalitatea antreprenorilor români, aceștia sunt mult mai atenți acum în relația cu partenerii de afaceri, au învățat că este mult mai important să prevină decât să combată, astfel încât, așa după cum menționam și mai sus, antreprenorii apelează tot mai des la serviciile unui avocat. De multe ori, dorința acestora este să aibă în permanență lângă ei un profesionist al dreptului, preferând în acest sens încheiereaunui contract de asistență sub forma unui abonament lunar cu societatea noastră, fapt ce în anul 2009 era foarte greu de realizat, întrucât antreprenorii, pe lângă faptul că nu își mai permiteau să susțină astfel de costuri lunare, nici nu apreciau la fel ca în prezent necesitatea unor astfel de servicii.

 

  1. Să privim și înspre viitor. Unde vezi Murar&Asociații în 5 ani? În ce punct v-ați dori să ajungeți și ce plan ați făcut pentru asta?

După cum am menționat și anterior, suntem într-un plin proces de dezvoltare și expansiune, atât profesională, cât și logistică. Căutăm să ne perfecționăm în cât mai multe domenii de activitate conexe dreptului afacerilor, urmând să ne lărgim astfel aria de practică și bineînțeles să creștem implicit numărul de clienți.

În următorii 5 ani ne propunem să ne mărim considerabil numărul de clienți și evident, pentru a putea gestiona numărul de dosare în continuă creștere, va fi necesar să mărim și echipa de avocați, anticipând, raportat și la nivelul de creștere de până acum și la numărul de dosare aflate în lucru ori potențiale, că vom ajunge la o echipa de avocați formată din 12-15 persoane. Astfel, cu un ritm de creștere anuală a veniturilor brute de 10-15%, așa după cum s-a întâmplat până acum an de an, ne gândim să intrăm în Top 20 Case de avocatură din București, raportat la venituri și număr de avocați.

Totodată, având în vedere cât de importantă este într-o afacere imaginea, respectiv modul în care ești văzut de public, cu ajutorul colaboratorilor noștri specialiști în PR urmărim să ne dezvoltăm brand-ul societății, să aducem și mai mult în atenția publicului țintă serviciile pe care le putem oferi, continuând în același timp demersul nostru de a informa mediul antreprenorial din România cu privire la necesitatea apelării la serviciile unor profesioniști pentru prevenirea litigiilor, dar și pentru soluționarea problemelor curente ale afacerilor acestora.

 

  1. Știm bine că, în țara noastră, lucrurile sunt mai anevoioase decât ar trebui. Ce dificultăți ai întâmpinat ca antreprenor, de-a lungul acestor ani?

Faptul că unele lucruri sunt mai anevoioase în comparație cu ceea ce întâlnim în țările dezvoltate și cu tradiție capitalistă din Europa este un adevăr, situație determinată și de lipsa de maturitate și experiență a societății noastre românești, într-un mediu dictat de economia de piață. Cu toate acestea, climatul din România a oferit și încă poate oferi antreprenorilor aflați la început oportunități extraordinare de a accede pe piață, de a se menține și de a se dezvolta. De acest fapt am profitat și noi, piața ne-a primit, ne-a acceptat, pentru că era loc și pentru noi, era nevoie și de societatea noastră de avocatură, iar toate acestea pentru că România este încă la un început de drum, și da, zic început de drum pentru că 28 de ani de democrație, după o lungă perioadă de îndoctrinare socialistă a unor întregi generații nu înseamnă decât foarte puțin raportat la scara de timp a evoluției unei societăți sănatoase, bazată pe principiile unui stat de drept și a unei economii de piață libere și concurențiale. Închipuiți-vă într-un stat hiperdezvoltat, unde cele mai multe dintre lucruri sunt bine puse la punct, luând ca exemplu Anglia, Franța sau Germania, unde există case de avocatură înființate acum mai bine de 200-300 de ani, ce șanse să reziste sau nu mai zic, să se și impună, are un tânăr avocat, care, mânat de un spirit antreprenorial ieșit din comun, dorește să își deschidă propria afacere?! Una foarte mică, în comparație cu țara noastră, vă pot răspunde în mod clar și răspicat la această întrebare. Ca atare, ca să revin și la întreabarea pe care mi-ați adresat-o, nu vreau să mă plâng de dificultațile pe care le-am întâmpinat de-a lungul carierei, cum ar fi accesul nu foarte facil al justițiabililor la instanță, legislația nu întodeauna foarte precisă și predictibilă, durata mare de soluționare a dosarelor, lipsa în cadrul profesiei noastre a unui mediu nu tocmai concurențial, existența unui mediu de afaceri încă prea puțin deschis și educat cu privire la necesitatea apelării la servicii profesionale avocațiale, etc, pentru că toate aceste provocări și dificultăți devin nesemnificative, raportat la sanșa de expansiune pe care o avem noi, tinerii întreprinzători, într-un astfel de mediu.

 

  1. Ce sfaturi le-ai da antreprenorilor aflați la început de drum?

Pe antreprenorii aflați la început de drum i-aș sfătui în primul rând să se implice într-o activitate pe care să o facă cu plăcere, de care să fie atrași, să nu privească afacerea doar ca un mod de satisfacere a nevoilor financiare, pentru că altfel le va fi foarte greu și în cele din urmă vor claca. În propria afacere este necesar să fii implicat 110%, un angajat ori colaborator, în momentul în care și-a terminat programul de lucru și a părăsit incinta biroului uită complet, până a doua zi, cel puțin, de problemele de la birou, însă tu, ca antreprenor, deși fizic se întâmplă să nu mai fii la birou, cu mintea și sufletul ești în permanență alături de afacerea ta. Astfel, fie weekend, fie vacanță, te gândești, analizezi mereu ce ar mai fi de făcut pentru a rezista și a te dezvolta în piața în care activezi.

Totodată, consider că nu trebuie căutate câștigurile facile, venite peste noapte, obținute eventual prin trecerea peste anumite etape ori reguli esențiale. Foarte importantă în prima etapă de dezvoltare a afacerii este acumularea de experiență, de ”know-how”, precum și construirea unei echipe solide care să îți fie aproape și pe care să te poți baza în orice proiect pe care dorești să îl inițiezi.

 

  1. În final, asa cum cere traditia Portal Management, te rugăm să ne lași câteva cuvinte care vor servi drept inspirație pentru cititorii noștri. Aceste cuvinte vor fi „citatul Cristian Murar”.

Personal, consider că una dintre cele mai importante calități ale unui om este aceea de a ști de a putea să își asculte interlocutorul și să asimilieze ceea ce acesta îi comunică, pentru că atunci când ai cu adevarat această capacitate, pe lângă respectul pe care i-l acorzi celui din fața ta, este foarte probabil ca tu, ca individ, să auzi ceva care să te ajute să înveți și să înțelegi anumite aspecte pe care poate nu le cunoșteai. Aceasta se întâmplă pentru că atunci când vorbești doar tu, fără să asculți și eventual și fără să gândești prea mult ceea ce spui, este posibil să nu lași o impresie prea bună partenerului de dialog și cu siguranță că nu vei spune decât lucrurile pe care le știai deja, fără să asimilezi nimic nou din acea conversație. De aceea, dictonul după care mă ghidez în viață este ”ascultă, gândește, vorbește„, același principiu implementându-l și afacerii pe care o conduc, motto-ul Murar și Asociații fiind: ”Ascultăm, Gândim, Vorbim, acesta este modul în care noi lucrăm”.