Inteligența artificială și impactul pe care nu îl poți ignora
Tehnologia și inteligența artificială au parcurs un drum lung în ultimii ani – de la primul computer creat, până la primul iPhone lansat în 2007 – iar ritmul cu care acestea reușesc să avanseze este destul de alert. Dacă în trecut visam la mașini care se conduc singure și la un robot care să ne răspundă la orice întrebare, astăzi acestea fac parte din normalitate. Inteligența artificială (AI) a transformat deja și continuă să transforme modul în care trăim, lucrăm și interacționăm cu tehnologia. Totul avansează atât de repede încât ne întrebăm: Ce ne rezervă viitorul? Este inteligența artificială un lucru bun pentru viitor? Va fi locul meu de muncă înlocuit de AI?
În acest articol vom explora care sunt avantajele și dezavantajele inteligenței artificiale, evoluțiile cheie care modelează viitorul AI și la ce să ne așteptăm în perioada care urmează.
Ce este inteligența artificială și cum funcționează?
Conceptul de „Inteligența artificilă” ne înconjoară de ceva timp. În realitate, cei mai mulți dintre noi interacționăm cu inteligența artificială într-un fel sau altul aproape în fiecare zi. Spre exemplu, când utilizăm Google sau alt motor de căutare pentru a căuta informații, utilizăm AI. Din momentul în care ne trezim pentru a ne verifica smartphone-ul, până la vizionarea unui alt film recomandat de Netflix, inteligența artificială și-a făcut rapid loc în viața noastră de zi cu zi. Dar ce este mai exact AI?
AI se referă la abilitatea unei mașinării de a învăța și de a realiza sarcini care necesită de obicei inteligență umană cum ar fi, luarea unor decizii sau rezolvarea unor probleme. Spre deosebire de noi oamenii, care folosim conștiință și emoții, AI se folosește de algoritmi matematici cu ajutorul cărora imită inteligența umană, îndeplinind anumite sarcini.
Aceasta funcționează folosind algoritmi și modele pentru a analiza date, a învăța din acele date și a lua decizii pe baza informațiilor stocate pe care le adaptează și le aplică în funcție de situațiile și condițiile existente.
Avantaje și dezavantaje ale inteligenței artificiale
Există întotdeauna avantaje și dezavantaje pentru orice progres tehnologic. Iată care sunt acestea în cazul inteligenței artificiale:
- Avantajele inteligenței artificiale
Disponibilitate 24/7 – Există multe studii care arată că oamenii sunt productivi doar aproximativ 3 până la 4 ore pe zi, având, de asemenea, nevoie de pauze pentru a-și echilibra viața profesională și viața personală. În schimb inteligența artificială poate funcționa la nesfârșit fără pauze, gândind mult mai repede decât oamenii și efectuând mai multe sarcini simultan, cu rezultate precise.
Contribuție în domeniul medical și alte industrii – AI a adus, de asemenea, contribuții semnificative în domeniul medicinei, de la diagnostice și tratamente până la descoperirea unor medicamente. Instrumentele bazate pe inteligență artificială pot fi de mare ajutor mediciilor și cadrelor medicale să analizeze datele pacienților, să identifice potențiale riscuri pentru sănătate și să dezvolte planuri de tratament personalizate. Acest lucru poate duce la accelerarea dezvoltării de noi tratamente și tehnologii medicale. Pe lângă domeniul medical, inteligența artificială a adus beneficii si în alte industrii, cum ar fi: educație, știință, telecomunicații și chiar aviație.
Soluții noi și creative – AI este motorul creșterii și inovației într-o gamă largă de industrii și afaceri. Întrucât lumea se concentrează mai mult pe soluții rapide și dispozitive „inteligente”, AI este tehnologia care face ca fiecare dintre acestea să fie cât mai performante.
- Dezavantajele inteligenței artificiale
Ne face leneși – Automatizarea a cât mai multor sarcini și disponibilitatea sporită a asistenților digitali tind să crească dependența de mașini, ceea ce poate crește lenea umană. Utilizarea conștientă a inteligenței artificiale este crucială pentru a evita efectele negative asupra generațiilor viitoare.
Zero emoții – Mașinile nu au sentimente sau emoții. Aceste sisteme rămân întotdeauna extrem de raționale și practice. Cu toate acestea, nu se poate nega faptul că roboții sunt superiori oamenilor atunci când vine vorba de lucru eficient, dar în ceea ce privește conexiunile umane, care stau la baza managementului unei echipe și în atingerea obiectivelor, acestea nu pot fi înlocuite de computere.
Locuri de muncă reduse pentru oameni – Deși AI poate înlocui sarcinile repetitive, ceea ce este benefic pentru organizații, acest lucru are și un impact negativ asupra persoanelor care doresc să se angajeze.
Inteligența artificială și locurile de muncă
Având în vedere progresele tehnologice din ziua de astăzi și prezența tot mai contiună a inteligenței artificiale în viețile noastre, când vine vorba de viitorul pe piața muncii, majoritatea ne întrebăm: Va fi locul meu de muncă înlocuit de AI?
Ei bine, locurile de muncă care necesită adaptabilitate și flexibilitate sunt mai greu de înlocuit de către inteligența artificială. Este foarte puțin probabil ca locurile de muncă care pun accent pe abilitățile interpersonale si care necesită un element uman puternic – cum ar fi terapeutul sau psihologul – să fie preluate de AI.
Majoritatea experților sunt de părere că oamenii vor fi în continuare o parte necesară a forței de muncă, și asta pentru o perioadă foarte lungă de timp. Dacă ne gândim mai bine, multe locuri de muncă efectuate în trecut manual au fost mecanizate pe măsură ce tehnologia s-a îmbunătățit și a avansat. Pe măsură ce AI devine mai avansată, este foarte probabil să se creeze noi industrii și în același timp noi oportunități de angajare, compensând orice potențiale pierderi de locuri de muncă.
Foarte multe dintre sarcinile banale și repetitive vor fi automatizate și efectuate de AI, pe când oamenii vor fi liberi să facă ceea ce știu cel mai bine și ceea ce-i fac fericiți și anume – să creeze. Deși multe din locurile de muncă vor dispărea, altele noi vor apărea pe piața muncii.
Ce ne rezervă viitorul AI?
Deși AI are dezavantajele sale, nimic nu o împiedică să evolueze. Viitorul inteligenței artificiale (AI) pe cât de captivant pare, este în același timp și incert. Pe lângă schimbările care vor apărea în sectorul muncii, inteligența artificială are potențialul de a modela lumea în mai multe moduri. De la transport la medicină, tehnologiile AI vor deveni mult mai inteligente, mai eficiente și mai capabile să gestioneze sarcini complexe. Odată cu creșterea rapidă a învățării automate și a științei datelor, AI va avea un impact uriaș asupra vieților noastre în viitorul apropiat.
Concluzie
Dintotdeauna, noi, oamenii, am căutat moduri prin care să ne facem viața mai ușoară și mai eficientă, iar această luptă constantă pentru a ne simplifica viața continuă să ne surprindă pe zi ce trece. Inteligența artificială are un potențial imens asupra unui viitor mai bun. Cel mai important lucru este să ne asigurăm că AI nu este folosită în mod excesiv și că ascensiunea acesteia nu scăpa de sub control.